22.3.24

Ο γαμπρός του Τραμπ θέλει ‘εθνοκάθαρση’ για να αξιοποιήσει τουριστικά τις ακτές της Γάζας


Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όταν σε δηλώσεις του την Τρίτη περιέγραψε την παραθαλάσσια ακτή στη Λωρίδα της Γάζας ως «πολύτιμη» ενόψει του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.



Σε μια εκδήλωση στις 15 Φεβρουαρίου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Κούσνερ, ο οποίος υπηρέτησε ως ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, είπε ότι «η παραθαλάσσια περιουσία της Γάζας θα μπορούσε να είναι πολύ πολύτιμη… αν οι άνθρωποι επικεντρωνόντουσαν στη δημιουργία βιοποριστικών πόρων».
Σχετικό βίντεο με τα σχόλιά του δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 8 Μαρτίου.
«Είναι λίγο ατυχής η κατάσταση εκεί, αλλά από την οπτική γωνία του Ισραήλ θα έκανα ό,τι μπορούσα για να απομακρύνω τους ανθρώπους και μετά να την καθαρίσω», είπε ο Κούσνερ. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να μετακινήσει Παλαιστίνιους πολίτες στην έρημο Νεγκέβ στη νότια περιοχή της χώρας.
«Εθνοκάθαρση»Politico
Ο Κούσνερ δέχτηκε γρήγορη και έντονη αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Ντύλαν Ουίλιαμς, αντιπρόεδρος κυβερνητικών υποθέσεων στο αριστερό Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής, δημοσίευσε στο X:
«[Μόλις] ημέρες αφότου ο @JGreenblattADL του @ADL του έδωσε ένα βραβείο για το «ρεκόρ του έργου του στην πολιτική», ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ- πεθερός ,Τζάρεντ Κούσνερ υποστηρίζει ανοιχτά την εθνοκάθαρση της Γάζας».
Μάλιστα, ο Σύνδεσμος κατά της Δυσφήμησης 9Anti-Defamation League) απένειμε στον Κούσνερ ένα βραβείο για το «ζωτικό και βαθιάς αντίκτυπο έργο του σχετικά με τις Συμφωνίες του Αβραάμ», όπου διάφορες αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ.
Η Anti-Defamation League είπε στο Politico ότι εμμένει στο βραβείο, δείχνοντας τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Jonathan Greenblatt στην τελετή απονομής νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι «η δημόσια υπηρεσία του βοήθησε μοναδικά στην προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή».
Τα σχόλια του Κούσνερ έρχονται μετά τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να μειώσουν ή να ελαχιστοποιήσουν τις παλαιστινιακές αξιώσεις για εδάφη και εθνικότητα εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
Οι νομοθέτες του GOP(=Grand Old Party, Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) έχουν υπονοήσει ότι επιθυμούν να δουν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείπουν τα εδάφη που επί του παρόντος κατέχονται και διοικούνται από το Ισραήλ.
Ένας Ρεπουμπλικανός του Τενεσί υποστήριξε ακόμη και να «τους σκοτώσει όλους» όταν ήρθε αντιμέτωπος με έναν Παλαιστίνιο ακτιβιστή.
Ο Κούσνερ και η σύζυγός του, Ιβάνκα, έχουν αποστασιοποιηθεί από τον Τραμπ από τότε που έφυγε από την εξουσία και ο Κούσνερ δήλωσε ότι δεν θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο εάν ο πεθερός του εκλεγεί πρόεδρος. Ωστόσο, παραμένει μια σημαντική προσωπικότητα στην τροχιά του Τραμπ.
Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Παρά το γεγονός ότι δεν είχε εμπειρία εξωτερικής πολιτικής, ο Κούσνερ υπηρέτησε ως ανεπίσημος προεδρικός απεσταλμένος σε χώρες της Μέσης Ανατολής κατά τη διάρκεια της προεδρίας του πεθερού του.
Δημιούργησε μια στενή σχέση με τη Σαουδική Αραβία, βοήθησε στη διαμεσολάβηση των Συμφωνιών του Αβραάμ και έγινε το πρόσωπο της κυβέρνησης Τραμπ για τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης πολλών δεκαετιών, επισημαίνει το Politico.


The Hellenic Information Team