22.3.24

ΠΕΤΡΟΔΟΛΑΡΙΑ...και ΓΙΑΤΙ



Το μίσος των Ιρανών με την Αμερική, πάει πίσω πολλά χρόνια και άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ο Ιρανός πρόεδρος Μοσαντέχ, ανακοίνωσε την κρατικοποίηση της Ιρανικής Εταιρείας διαχείρισης Πετρελαίων. Η Αγγλία, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του Ιρακινού Κράτους γιατί ελάμβανε 90% από τα κέρδη των πετρελαίων του Ιράκ(όπως έκαναν οι Αμερικάνοι με την Σαουδική Αραβία) κυρίως από την περιοχή της Μοσούλης και δεν ήθελε να τα χάσει...

Είναι αυτή η περιοχή που η Τουρκία προσπαθεί να  «τουρκοποιήσει»  εδώ και μερικά χρόνια για αυτό εισέβαλε στο βόρειο Ιράκ με την δικαιολογία την καταπολέμηση του «τρομοκρατικού  PPK»…

 Όταν το 1963, ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράν Μοσσαντέχ κρατικοποίησε την εταιρεία διαχείρισης πετρελαίων της Χώρας του, οι Αγγλο-Αμερικάνοι φοβούμενοι ότι υπήρχε δυνατότητα ο Μοσσαντέχ να  ταυτιστεί με το Κομμουνιστικό κόμμα και την Ρωσία,  δημιούργησαν ένα πραξικόπημα και έφεραν στην εξουσία τον Σάχη Ρεζά Παχλαβή…..Το γεγονότα που ακολούθησαν μετά, όπως η ανατροπή του Σάχη μετά από 30 χρόνια, η επιστροφή του Αγιατόλα Χομεϊνί, η δημιουργία  ενός Θεοκρατικού Κράτους ταυτισμένο με το ριζοσπαστικό Ισλάμ, η ομηρία 135 Αμερικανών υπαλλήλων της πρεσβείας για σχεδόν ένα χρόνο, η αποτυχημένη προσπάθεια απελευθέρωσης των από τους Αμερικανούς, ο δεκαετής πόλεμος μεταξύ Ιράν-Ιράκ που ακολούθησε τον οποίο δημιούργησαν οι Αμερικάνοι κλπ.,κλπ., κλπ., πιστεύω να σας είναι γνωστά στους περισσότερους…..

 

Τον Φεβρουάριο του 1974, μετά το πετρελαϊκό εμπάργκο του ΟΠΕΚ και κάτω από έναν μανδύα μυστικότητας…μια ομάδα στρατηγικών συμβούλων, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Λευκού Οίκου, μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, συζήτησαν για μια πλήρους κλίμακας στρατιωτικής εισβολής στη Σαουδική Αραβία.! Η ιδέα ήταν να εξασφαλίσουν τα κοιτάσματα πετρελαίου τους , και όχι μόνο,  προς όφελος της Δύσης , κυρίως όμως της Αμερικής….

Μετά από ατέλειωτες συζητήσεις, ο Κίσινγκερ κατέληξε τελικά σε ένα άλλο σχέδιο….Το λεγόμενο Σχέδιο  «Petrodollars».

Η ιδέα αυτή ήταν τόσο απλή αλλά συγχρόνως δαιμόνια , μεγαλοφυής και πρωτότυπη!

Δηλαδή, μετά από τρομερή πίεση στην Σαουδική Αραβία καθώς και σε άλλες Αραβικές Χώρες και με υπόσχεση υποστήριξης των ηγετών των, συμφώνησαν ότι όλο το  πετρέλαιο θα διαπραγματευόταν σε δολάρια ΗΠΑ, κάτι που αργότερα συμφώνησαν και άλλες πετρελαιο-παραγωγικές χώρες, τα οποία δολάρια … θα επανεπενδύονταν στα Υπουργεία Οικονομικών   των ΗΠΑ  και στις τράπεζες των ΗΠΑ.

Αυτά τα πετροδολάρια θα τροφοδοτούσαν τον δανεισμό σε όλο τον κόσμο, πυροδοτώντας την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά κυρίως της Αμερικής!!!

Το σχέδιο λειτούργησε πολύ καλά .....Μέχρι τώρα….Γιατί σήμερα, η Αμερική, με τις άστοχες αποφάσεις και ενέργειες του Μπαϊντεν σε πολλά θέματα με την Σαουδική Αραβία, δυστυχώς έχει καταστρέψει αυτήν την συνθήκη πριν 4 χρόνια….Έτσι, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, και Νότιος Αφρική,(BRICS) αλλά και το Ιράν και η Σαουδική Αραβία,  και άλλες αναδυόμενες χώρες θέλουν να σκοτώσουν το πετροδολάριο και μάλιστα….ατιμώρητα!!!

Ήδη κάνουν ρυθμίσεις για την αντικατάστασή του με το κινεζικό γουάν.  Δεν γνωρίζουμε πόσο χρόνο θα πάρει, αλλά όταν αυτό θα συμβαίνει σε αρκετά μεγάλη κλίμακα τότε …θα υπάρξει ένα μεγάλο χάος και ο κάθε αμερικανικός λογαριασμός συνταξιοδότησης ή καταθέσεων, θα μειωθεί δραματικά σε αξία.

Σήμερα, ευτυχώς έχουμε τα λεγόμενα κρυπτονομίσματα , που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτές τις συναλλαγές,  αντί για το κινέζικο νόμισμα γουάν και μάλιστα χωρίς μεγάλες ζημίες  στο δολάριο!!!  (Σας το είχα γράψει αυτό στις σκέψεις μου νο.16, στις 7 Νοεμβρίου, 2018!)

 

ΤΟΥΡΚΙΑ

Πριν μερικές ημέρες ο ΥπΕξ της Τουρκίας Φιντάν, ήταν στην Ουάσιγκτον,  όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογο του Μπλίνκεν . Μεταξύ άλλων, πιθανών να μίλησαν και για   τα F-35, όμως όσο και να τα συζητούν για αυτά, δεν είναι καθόλου εύκολο τώρα να περάσουν από το Κογκρέσο, ούτε  από τον Λευκό Οίκο...Δεν έχουμε ακούσει τίποτε για τα S-400 και   πως θα απαλλαγούν από αυτά....Βασικά για να ξανασυζητήσουν για τα F-35,      η διαδικασία αυτή θα πρέπει να αρχίσει και να αξιολογηθεί από την αρχή....και θα πάρει πολλά χρόνια  συζήτησης!

Ακούσαμε τον Ερντογάν να λέει ότι δεν θα ξαναπάρει μέρος σε μελλοντικές εκλογές και αυτή είναι η τελευταία του θητεία. Να είστε σίγουροι κανείς δεν τον πιστεύει και όπως λέει   ο διεθνολόγος Μίκαελ Ρούμπιν από το American Enterprise Institute, ο Ερντογάν έχει πει τόσα πολλά ψέματα και έχει παραβιάσει όλες τις υποσχέσεις  με τους Κούρδους , τους Αρμένιους, την Ελλάδα, το Ισραήλ , ακόμα και με τους Ρώσους και είναι τελείως αναξιόπιστος. Δεν ξέρω εάν ισχύει, αλλά ακούγονται σχόλια ότι έχει δώσει το "χρίσμα " στον Φιντάν ο οποίος είναι χειρότερος από τον Ερντογάν, και ότι ο ίδιος θα παραιτηθεί!!!..Θα δούμε...

Aπορώ γιατί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων ακύρωσε ένα σημαντικό έργο όπως η γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας που θα εκτείνεται από την

Ελλάδα κάτω από την Θάλασσα στην Κύπρο και στην συνέχεια στο Ισραήλ. Βέβαια το έργο αυτό απέκλειε την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο,

όπως απέκλειε την Τουρκία και ο αγωγός East Med τον οποίο σταμάτησαν να υποστηρίζουν οι Αμερικάνοι….Δεν πιστεύω ότι ήταν ζήτημα

Χρημάτων ή έλλειψη επενδυτών….είμαι σίγουρος ότι έχει να κάνει με τις απαιτήσεις του Ερντογάν και του Τουρκικού λόμπυ στην

Ουάσιγκτον….

Η Ελλάδα , Κύπρος και Ισραήλ θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βάλουν πίεση στην Κυβέρνηση Μπάϊντεν, τουλάχιστον για την        κατασκευή του αγωγού. Όμως, δυστυχώς, το Κογκρέσο σήμερα είναι σε μία δύσκολη κατάσταση όπου υπάρχουν πολλές διαφωνίες όχι μόνο για τους πολέμους στην Ουκρανία και Ισραήλ αλλά και τον προϋπολογισμό της ίδιας της Χώρας και βέβαια η επιρροή του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον αυτές τις ημέρες έχει διαβρωθεί σημαντικά και δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι να ασκηθεί πίεση και μάλιστα δίχως τον μεγάλο υποστηρικτή του Ελληνισμού,  τον Ρόμπερτ Μενέντεζ !!!

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν ζητάει να υπογραφεί νέα, πιο δεσμευτική συμφωνία εντός Απριλίου, ή Μαϊου, μεταξύ των δύο χωρών που να αποτυπώνει ελληνικές υποχωρήσεις, κάτι για το οποίο πιέζουν και οι ΗΠΑ για να φανεί ότι υπάρχει σύμπνοια στο ΝΑΤΟ….Τι να πώ?...δεν τους έφταναν οι παραχωρήσεις που έκανε η Ελλάδα με τον Τσίπρα στην προδοτική συμφωνία των Πρεσπών,

(για τις οποίες η κα. Μπακογιάννη προσπαθεί ακόμη να μας πείσει για το πόσο ήταν προς όφελός μας), τώρα θα έχουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσπαθήσει να μας πείσει πόσο ωφέλιμη  θα ήταν μία ολοκληρωτική υποχώρηση στο Αιγαίο και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα!....εάν γίνει και αυτό….τότε θα πρέπει να αλλάξουμε το όνομα της Νεας Δημοκρατίας σε ….Σύριζα νο.2!.... και να αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη να τα βρει με τον κ. Κασσελάκη !! …Έλεος!!!

 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣTΙΣ Η.Π.Α.

 

Δεν συνήθιζα να το κάνω, αλλά επειδή έχω πολύ θυμό μέσα μου για πολλούς ανεγκέφαλους εδώ, για τις πολιτικές τους προτιμήσεις, τώρα άρχισα και εγώ να παρακολουθώ τις προεκλογικές εκστρατείες των Μπαϊντεν και Τραμπ, που αρχικά μπορεί να φαίνονταν απλές, όμως τελικά δεν είναι καθόλου έτσι….

Θα προσπαθήσω λοιπόν να εξηγήσω, όσα μπορώ βέβαια και όπως τα ακούω και τα καταλαβαίνω, για τη φετινή πολιτική σεζόν, αποκαλύπτοντας την αλήθεια πίσω από τις καμπάνιες και παρέχοντας αμφιλεγόμενες πληροφορίες που δεν θα βρείτε ποτέ στον κυρίαρχο τύπο. Αυτές οι αναφορές εύχομαι να είναι ο οδηγός σας(για όσους ενδιαφέρονται) για να σας κρατήσουν μπροστά από την καμπύλη, με το τι πραγματικά συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτής της καμπάνιας, που οι περισσότεροι επενδυτές χάνουν στην καθημερινή τους ανάγνωση στα ΜΜΕ.

Λοιπόν, ας πάμε σε αυτό που έγινε πριν μερικές ημέρες… Μπάιντεν και Τραμπ, οι δύο υποψήφιοι, κυριαρχούν στην μεγάλη ημέρα που ήταν η Σούπερ Τρίτη , 5 Μαρτίου, όταν 15 πολιτείες και 1 επικράτεια διεξήγαγαν προκριματικές εκλογές. Δεν υπήρχε πολύ δράμα: ο Μπάιντεν κέρδισε όλες τις αναμετρήσεις των Δημοκρατικών εκτός από την Αμερικανική Σαμόα, η οποία δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο Τραμπ κέρδισε όλες τις ρεπουμπλικανικές αναμετρήσεις εκτός από το Βερμόντ, το οποίο ήταν 50,1% για τη Νίκι Χέιλι και 45,7% για τον Ντόναλντ Τραμπ με βάση τα καθυστερημένα αποτελέσματα τα οποία τελικά δεν άλλαξαν. Άρα, δεν είναι τελείως αδιέξοδο για καμία πλευρά, αλλά εξακολουθεί να είναι μια κυρίαρχη απόδοση από τον Μπάιντεν και τον Τραμπ…..

Η απόκτηση των εκπροσώπων από τις διάφορες πολιτείες, θα εξασφαλίσει ουσιαστικά την υποψηφιότητα και για τους δύο υποψηφίους, ακόμη κι αν δεν τους φέρει στην κορυφή…..βλέπετε έτσι γίνετε στις υποτιθέμενες δημοκρατίες!!

Η προσοχή τώρα στρέφεται αμέσως στις εικασίες και σενάρια σχετικά με την επιλογή του Ρεπουμπλικανού αντιπρόεδρου και την αντιπαράθεση μεταξύ Μπάϊντεν και Τραμπ.  Η «ψηφοφορία στη δεύτερη θέση» είναι ένα καμπανάκι που προειδοποιεί τον Μπάιντεν….Τούτου λεχθέντος, υπήρχαν σημαντικά νέα πίσω από τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ. …Ναι μεν, ο Μπάϊντεν  κέρδισε όλες τις κρατικές αναμετρήσεις,  υπήρξαν όμως εκπληκτικά αποτελέσματα στη δεύτερη θέση που πιστεύω προοιωνίζουν άσχημα νέα για τον Μπάιντεν….και εξηγώ..

(Σημείωση- τα ακόλουθα ποσοστά είναι αυτά που γνωρίζω μέχρι τώρα, δεν είναι τα τελικά και μπορούν ίσως να αλλάξουν κάπως, που δεν πιστεύω ότι θα γίνει ):  Το πρώτο πρόβλημα ήταν ότι ο Μπάιντεν ήταν εν μέρει χωρίς αντίθεση…..Μερικά ονόματα που μάλλον δεν γνωρίζετε, όπως ο Ντιν Φίλιπς έλαβε: 3,0% στο Κολοράντο και 7,0% στο Μέιν... Η Marianne Williamson έλαβε: 9.1% στην Οκλαχόμα , 4.7% στο Βερμόντ, 7.8% στη Βιρτζίνια, 4.1% στο Αρκάνσας, 3.8% στο Τέξας και 4.5% στη Γιούτα. ….Για να είμαστε σαφείς, ούτε ο Ντιν Φίλιπς ούτε η Μαριάν Γουίλιαμσον θα είναι υποψήφιοι των Δημοκρατικών, οπότε μην σας απασχολεί….

Αλλά, προσέξτε, αυτά τα ποσοστά είναι τεράστια, δεδομένου ότι ο Μπάιντεν είναι ένας εν ενεργεία πρόεδρος που είναι υποψήφιος για επανεκλογή…. Ακόμη πιο ανησυχητικό για τον Μπάιντεν είναι οι σημαντικές συνολικές ψήφοι υπέρ των «Αδέσμευτων» σε μερικές βασικές πολιτείες.

Το ποσοστό των ψηφοφόρων στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών που ψήφισαν «Αδέσμευτοι» είναι το εξής: Αλαμπάμα 5.6%, Μασαχουσέτη 9.0%, Μινεσότα 20%, Βόρεια Καρολίνα 12.4%, Τενεσί 7.5% και Αϊόβα 3.9%. !!!!

Οι ψηφοφόροι των Phillips και  Williamson καθώς και οι «Aδέσμευτοι» , είναι απίθανο να ψηφίσουν τον Τραμπ!!!... Αλλά όλοι είναι χλιαροί, στην καλύτερη περίπτωση, για τον Μπάιντεν..  Ο κίνδυνος για τον Μπάιντεν δεν είναι ότι θα ψηφίσουν τον Τραμπ, αλλά ότι απλώς θα μείνουν σπίτι την ημέρα των εκλογών!!!....

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές έχουν αποφασιστεί από το 1% ή, λιγότερο, σε μια μακρά λίστα πολιτειών ταλάντευσης, η πιθανή ψήφος παραμονής στο σπίτι από 3% έως 20% με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, είναι υπεραρκετή για να κοστίσει την επανεκλογή του Μπάιντεν και να ανοίξει την είσοδο στον τρόπο για να επιστρέψει ο Τραμπ ως πρόεδρος!!....

Μακριά από το να είναι η μεγάλη βραδιά του Μπάιντεν, αυτή η ψηφοφορία για τη «δεύτερη θέση», μπορεί στην πραγματικότητα να σηματοδοτήσει την τελική ήττα του τον Νοέμβριο. Θα παρακολουθούμε αυτήν την εξέλιξη καθώς οι προκριματικές εκλογές συνεχίζονται και η πολιτική σαιζόν θερμαίνεται…. Αυτά τα γράφω για ενημέρωση σας, με τα ακριβή ποσοστά, γιατί τελικά, όλα μαζί, είναι αυτά που θα κάνουν την διαφορά!!!….

Ο ετήσια αναφορά του προέδρου προς το Κογκρέσο την Πέμπτη βράδυ 7 Μαρτίου, ήταν μάλλον αρκετά επιτυχής και πολύς κόσμος την αποδέχθηκε με ανακούφιση και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την δημοτικότητα του προέδρου να ανεβαίνει κατά 18% κάτι που χρειαζόταν απαραίτητα για να αντιμετωπίσει τον Τράμπ!!!...Βέβαια, μεταξύ άλλων, με ανησυχεί το γεγονός ότι έχει αναφέρει πολλά και μεγάλα «επενδυτικά» προγράμματα και βοήθεια στην Ουκρανία και Ισραήλ, για την επόμενη θητεία του, αυξάνοντας το εξωτερικό χρέος της Αμερικής που σίγουρα θα μας φέρει πίσω το τέρας του πληθωρισμού!!!!...Αυτή είναι και η αιτία που η Κεντρική Τράπεζα(FED) καθυστερεί την ελάττωση των επιτοκίων προς το παρών, λόγω αυτού του τεράστιου χρέους!!!

Όσο για τον πόλεμο στην Γάζα, όπως θα μάθατε, η Αμερική κατασκευάζει (με χρήματα της Σαουδικής Αραβίας) ένα προσωρινό λιμάνι στην Γάζα, για να δεχθεί την επισιτιστική βοήθεια που θα παραχωρηθεί στην Γάζα μέσω του λιμανιού της Λάρνακας Κύπρου. Αυτή είναι άλλη μία χειρονομία καλής θέλησης των ΗΠΑ , προς την Σαουδική Αραβία, η οποία συνεχίζει να καθυστερεί την ένταξη της στην νομισματική συμμαχία των BRICS !!!

 

Εν τω μεταξύ, ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε μία κατάσταση πανικού, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την εξασφάλιση ομολόγου μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων για να ασκήσει έφεση στην υπόθεση του για πολιτική απάτη στη Νέα Υόρκη.

Οι δικηγόροι του Τραμπ παραδέχθηκαν , την περασμένη Δευτέρα, ότι δυσκολευόταν να βρει μια ασφαλιστική εταιρεία πρόθυμη να αναλάβει το ομόλογό του 454 εκατομμυρίων δολαρίων. Βέβαια , ο Τραμπ, υπολόγιζε στην Εταιρεία Chubb, η οποία ανέλαβε το ομόλογό του 91,6 εκατομμυρίων δολαρίων για να καλύψει την απόφαση της δίκης από την  E. Jean Carroll, αλλά ο ασφαλιστικός γίγαντας ενημέρωσε τους δικηγόρους του τις τελευταίες μέρες ότι αυτή η επιλογή δεν συζητήθηκε κατά την διάρκεια της  συνάντησης που είχαν με τον Τραμπ  στο Νάσβιλ του Τενεσί τον Φεβρουάριο.

Οι δικηγόροι του ενημέρωσαν το δικαστήριο, ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να βγάλει ομόλογο 464 εκατομμυρίων δολαρίων στην υπόθεση πολιτικής απάτης για την οποία καταδικάστηκε.  Η ομάδα του Τραμπ αναζήτησε πλούσιους υποστηρικτές και είναι στην διαδικασία να αποφασίσει, ποια περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να πουληθούν – και μάλιστα γρήγορα!!!!

Ο ίδιος, ο υποτιθέμενος προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τα περιουσιακά στοιχεία που θα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι την τελική προθεσμία της 25ης Μαρτίου – ειδικά η προοπτική ότι κάποιος, του οποίου η ταυτότητα είναι από καιρό συνδεδεμένη με τον πλούτο του, θα αντιμετωπίσει αυτήν την οικονομική κρίση!!

Υποθέτω ότι ο πύργος του «Tramp Tower» στην Ν. Υόρκη, μπορεί σύντομα να είναι για πούλημα!!!

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Ξαφνικά και χωρίς να γνωρίζουμε τίποτε, διαβάζουμε ότι ο πρωθυπουργός μας επισκεύθηκε  με άκρα μυστικότητα την Οδυσσό και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ζελένσκι.  Δεν γνωρίζουμε το πραγματικό λόγο της επίσκεψης, αλλά μπορούμε να μαντέψουμε μέχρι ενός σημείου….

Γνωρίζουμε , και μας το απέδειξε, ότι αυτή η κυβέρνηση εκτελεί σχεδόν κατά γράμμα τις εντολές των ΗΠΑ και φυσικά αυτή η επίσκεψη δεν ήταν τυχαία. Θα προτιμούσα αυτή η Κυβέρνηση, να κρατάει μία κάπως ουδέτερη στάση στον πόλεμο, αντί να εκτελεί όλες τις απαιτήσεις των Αμερικανών όσο και επιζήμιες μπορούν να είναι, όχι μόνο στον πόλεμο της Ουκρανίας(δηλ. ΝΑΤΟ -Ρωσίας) , αλλά και στις απαιτήσεις της Τουρκίας, και πρόσφατα, στην εξευτελιστική συμπεριφορά της Αλβανίας με την καταδίκη του δημάρχου Φρέντυ Μπελέρη, στην οποία η Κυβέρνηση απάντησε με πολύ χλιαρά σχόλια, ενώ οι φίλοι μας Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, ούτε καν το σχολίασαν…

Ως κυρίαρχος Χώρα και τώρα ηγεμόνας της Ευρώπης,  παρών ήταν και ο Αμερικανός ΥπΕξ. κ. Άνθονι Μπλίνκεν στην σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που έγινε πριν 15-20  ημέρες περίπου, στην Γαλλία, όπου συζητήθηκε η αποστολή Νατοϊκών στρατευμάτων όπως ζήτησε η Αμερική να γίνει!!!...Πιστεύω ότι αυτή ήταν μία από τις διάφορες αιτίες που οι Αμερικάνοι μας έδωσαν όλον αυτόν τον εξοπλισμό που αναφέρεται στην Αμυντική συμφωνία μας με την ΗΠΑ, όπως και η αποστολή των φρεγατών μας  ΥΔΡΑ και ΨΑΡΑ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ευτυχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρνητικός σε αυτήν την πρόταση….πιστεύω όμως ότι οι Αμερικανοί φίλοι μας θα τον πιέσουν για κάτι διαφορετικό….

Σίγουρα αυτή η επίσκεψη στην Ουκρανία και ιδιαίτερα στην Οδυσσό, όπου εξερράγη μία Ρωσική βόμβα(η πύραυλος), περίπου150 μέτρα μακριά από την συνοδεία του προέδρου Ζελένσκι και του Έλληνα πρωθυπουργού, δεν ήταν τυχαία και μάλλον έχει να κάνει με τις απαιτήσεις και ανάγκες των Αμερικανών και βέβαια την παρουσία του κ. Μπλίνκεν στο Παρίσι.

Η Αμερική βιάζεται να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, μέχρι το τέλος της θητείας του Μπαϊντεν,  ανεξάρτητα από το κόστος στους Ευρωπαίους συμμάχους, και να υποχρεώσουν την Ρωσία, η και την Ουκρανία, σε διαπραγματεύσεις, για κάποια συμφωνία για το τέλος του πολέμου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η επίσκεψη, όντως μπορούσε να έχει τραγικά αποτελέσματα, αλλά στο τέλος, ίσως ήταν αυτή η «διαφήμιση» που χρειαζόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εκτοξευτεί στην αρχηγεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπως ήταν συμφωνημένο…όμως η άρνηση του να σταλεί στρατός στην Ουκρανία μπορεί να χάλασε πολλές συμφωνίες…θα το δούμε!

 

Αγαπητοί μου φίλοι αυτές είναι μερικές από τις τελευταίες σκέψεις που με απασχολούν και έχετε όλο το δικαίωμα να διαφωνείτε και να το πείτε …και εάν δεν τις επιθυμείτε, μπορείτε να μου στείλετε την λέξη ΣΤΟΠ και θα σταματήσω να σας τις στέλνω…Περισσότερα νέα αργότερα….

 

Με αγάπη και εκτίμηση,

 

Στέλιος Κυριμλής

 

Πρόεδρος Μακεδονικού Συλλόγου

Greater Washington D.CArea,

Πρώην Ύπατος Πρόεδρος

Παμμακεκεδονικής Ένωσης Αμερικής

 

 

Steve A. Kirimlis, VP