1.3.24

Το Μαξίμου δεν βρίσκει «λύση» για την εκλογική δυναμική Βελόπουλου

 


Γράφει η 

12:01 - 01/03/2024
Τελευταία ενημέρωση: 12:49 - 01/03/2024

Μπορεί η διαφορά της ΝΔ από το δεύτερο κόμμα να παραμένει δυσθεώρητη και οι απώλειές της να μη δείχνουν μέχρι στιγμής ικανές να καταστήσουν ανέφικτο τον στόχο της διατήρησης ή και αύξησης του ποσοστού που είχε πάρει στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, δηλαδή 33%, αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και κυρίως οι κυλιόμενες που διενεργούνται για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου, «χτυπούν alert» στα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης.

Και αυτό, γιατί οι μεν φανερές δημοσκοπήσεις δίνουν οριακά διψήφιο ποσοστό, για πρώτη φορά, στην Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου, οι δε κυλιόμενες που διενεργούνται για λογαριασμό της κυβέρνησης δείχνουν ότι το συγκεκριμένο κόμμα έχει δυναμική που, αν δεν ανακοπεί, μπορεί να φέρει μεγάλες εκπλήξεις στις κάλπες.

Η διαρκής άνοδος των ποσοστών του κόμματος Βελόπουλου, σε συνδυασμό με τη μικρή αλλά υπαρκτή άνοδο των ποσοστών της Νίκης, καταδεικνύουν με τρόπο ανάγλυφο τα προβλήματα που έχει η ΝΔ στα «δεξιά της πλευρά»στα «δεξιά της πλευρά». Προβλήματα που σε συντριπτικό ποσοστό είναι απόρροια των συνολικών χειρισμών της στο νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Ειδικότερα, αξιόπιστα κυβερνητικά στελέχη που έχουν εικόνα τόσο για τα ευρήματα των ερευνών κοινής γνώμης όσο όμως και του κλίματος που τους μεταφέρουν οι βουλευτές από την περιφέρεια, εκτιμούν ότι το κόστος της εν λόγω πρωτοβουλίας μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο από εκείνο που θεωρεί το κυβερνητικό επιτελείο, για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί πρόκειται για μία θέμα που έρχεται κόντρα στο «dna» των δεξιών και δεύτερον και επίσης σημαντικό διότι επιχειρήθηκε να επιβληθεί με μία λογική του τύπου «αυτό θα γίνει, θέλετε δεν θέλετε». Στάση, που διέγειρε ακόμα πιο έντονα τα δεξιά ανακλαστικά στον συγκεκριμένο χώρο.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Ότι ταυτόχρονα με την επιθετική στρατηγική που ήδη έχει υιοθετήσει το Μέγαρο Μαξίμου έναντι κυρίως του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη, που παλεύει για να σταθεροποιηθεί στη δεύτερη θέση, θα πρέπει να αναπτύξει και μία στρατηγική για τη δημιουργία αναχωμάτων, προκειμένου να ανακόψει την αιμορραγία ψήφων προς τα δεξιά της. Διότι, μπορεί η πολιτική του Κ. Μητσοτάκη να στοχεύει κατά προτεραιότητα στην κεντροδεξιά και τους κεντρώους ψηφοφόρους, αλλά χρειάζεται και τις παραδοσιακές δυνάμεις της ΝΔ για να πετύχει τον εκλογικό στόχο των Ευρωεκλογών.

https://www.ieidiseis.gr