20.3.24

Στη Βουλή το πόρισμα - «πλυντήριο» της ΝΔ για τα Τέμπη - Απών από τη συζήτηση ο Πρωθυπουργός

Κάπως έτσι ...συνεδριάζει η Βουλή! Οι υπόλοιποι  που περιφέρονται; Γιατί πληρώνονται; 
Α.Α

 Στον απόηχο της ομιλίας της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο και της επιστολής των οικογενειών των θυμάτων στον Κώστα Τασούλα, ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για τα Τέμπη.

Το πόρισμα της «γαλάζιας» πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε τα αίτια και τις ευθύνες για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη συζητά σήμερα, Τετάρτη, η Ολομέλεια της Βουλής. Στο φόντο της συζήτησης στέκουν δυο αξιοσημείωτα γεγονότα που αναμένεται να αποτελέσουν τον «καμβά» μιας συνεδρίασης κατά την οποία η κυβέρνηση απομονωμένη πολιτικά θα επιμένει στο ανθρώπινο λάθος και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μιλούν για συγκάλυψη, συσκότιση και για «μπάζωμα» ευθυνών:

Η συγκλονιστική παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού στο ευρωκοινοβούλιο, εκεί όπου η ίδια «συνόδευσε» το ψήφισμα το οποίο υπέγραψαν 1.350.000 πολίτες που ζητούν την άρση της βουλευτικής ασυλίας για πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Στο τέλος της συνεδρίασης μάλιστα αποφασίστηκε πως η αναφορά για τα Τέμπη θα παραμείνει ανοιχτή και θα απασχολήσει πλέον και τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, την TRAN (Μεταφορών) και τη LIBE (Δικαιοσύνης).

Αλλά και η κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα που έστειλαν η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, γονείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, ζητώντας «να συμμορφωθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο με τις διατάξεις του πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου της Ε.Ε, που έχουν άμεσο αποτέλεσμα και να σεβαστεί την υπεροχή του δικαίου της Ε.Ε, που επιβάλλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος ως εθνικός κανόνας ειδικής μεταχείρισης των μελών της κυβέρνησης, Δεδομένου ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις των πρώην υπουργών μεταφορών και υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και Κωνσταντίνου Καραμανλή, που σχετίζονται με τη σύμβαση 717/2014, προς διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε».

Στην πολύωρη συνεδρίαση, τέσσερις κύκλοι ομιλητών κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, τα υπουργικά έδρανα θα είναι (σχεδόν) άδεια. Ο πρωθυπουργός δεν θα παραστεί σε αυτή την διαδικασία, ενώ την κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Σφοδρά «πυρά» από Κασσελάκη

Με μήνυμα του από το Κέντρο Εκπαίδευσης στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης, μήνυμα το οποίο έφτασε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την χθεσινή συνεδρίασης της, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε πως αφενός καλύπτει τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και αφετέρου επιλέγει ο πρωθυπουργός την φυγομαχία. «Είναι αναμενόμενο ο κύριος Μητσοτάκης να αποφύγει να εμφανιστεί στη Βουλή και να επιλέξει να φυγομαχήσει. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε η μόνη του έγνοια ήταν η συγκάλυψη του εγκλήματος και των ευθυνών των μελών της κυβέρνησης του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κασσελάκης.

«Έστω και την ύστατη στιγμή τον καλούμε να αναλογιστεί τις ιστορικές ευθύνες του, να κοιτάξει στα μάτια όσους ζητούν απαντήσεις και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τον καλούμε να μην οχυρωθεί πίσω από το νόμο περί ευθύνης Υπουργών και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Επιτρέποντας έτσι στον φυσικό δικαστή να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών του κι άλλων πολιτικών προσώπων».

https://www.ieidiseis.gr/