21.3.24

Μουράτ Γετκίν: Την 1η Απριλίου «όλοι θα ξυπνήσουμε σε μια διαφορετική Τουρκία»


 Τις τελευταίες μέρες οι Αρχές της Τουρκίας ερευνούν στελέχη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου για χρηματισμό, λίγο πριν διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές.

Το γεγονός τυχαίο ή όχι συμβαίνει τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να κερδίσει την Κωνσταντινούπολη ο εκλεκτός του, ώστε να εδραιώσει επίσημα την εξουσία του σε όλες τις βαθμίδες του τουρκικού κράτους.

Σύμφωνα με την dw.com, ο Τούρκος αναλυτής και δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν θεωρεί πως την 1η Απριλίου «όλοι θα ξυπνήσουμε σε μια διαφορετική Τουρκία».

Συγκεκριμένα, σε άρθρο του επικεντρώνεται στη δημαρχιακή κούρσα ανάμεσα στον νυν δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και στον επίδοξο δήμαρχο και αντίπαλό του, Μουράτ Κουρούμ, επιλογή του προέδρου Ερντογάν. Κατά τον Γετκίν, υπάρχουν δυο σενάρια.

Αν κερδίσει ο Κουρούμ, αναφέρει ο Γετκίν, αυτό θα σημαίνει ότι όχι μόνο ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει επιτύχει τον σκοπό του να κατακτήσει εκ νέου την Κωνσταντινούπολη που έχασε το 2019 από τον Ιμάμογλου, αλλά και ότι θα μπορέσει να την ενσωματώσει με πόρους και προϋπολογισμό μεγέθους χώρας στους μηχανισμούς της κεντρικής διοίκησης.

Η νίκη του Κουρούμ θα σημάνει επίσης μια μεγάλης κλίμακας πολιτική εδραίωση και ενοποίηση της εξουσίας του ΑΚΡ.

Και επί πλέον θα ανοίξει την πόρτα στον Ερντογάν ώστε να δημιουργήσει μια περισσότερο κλειστή εκτελεστική εξουσία για να εξισορροπήσει τους μηχανισμούς ελέγχου μέσω της τροποποίησης του Συντάγματος και να γίνει υποψήφιος ξανά και ξανά με την υποστήριξη του κυβερνητικού εταίρου του Μπαχτσελί.

Σε αυτή την περίπτωση τόσο η αντιπολίτευση όσο και τα τουρκικά ΜΜΕ θα ξυπνήσουν επίσης σε μια νέα εποχή πιστεύει ο τούρκος αναλυτής.

Αν χάσει ο εκλεκτός του Ερντογάν

Αν κερδίσει ο Ιμάμογλου, αυτό θα θεωρηθεί ήττα του Ερντογάν, όχι του Κουρούμ.

Αλλά αυτό, τονίζει ο αρθρογράφος, δεν σημαίνει μόνο ότι ο Ερντογάν θα έχει ηττηθεί από το ίδιο πρόσωπο για δεύτερη φορά, μετά από 5 χρόνια.

Η διατήρηση της έδρας του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης από τον Ιμάμογλου θα σημαίνει ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι θέλουν να σταθούν ενάντια στο σενάριο όπου η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πλήρως υπό έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας.

Και ο Ιμάμογλου θα είναι ένας πολιτικός ηγέτης που θα έχει κερδίσει δύο φορές τον Ερντογάν στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Αυτό, πιστεύει ο Γετκίν, θα τον κάνει να θεωρείται ως ο φυσικός ηγέτης όχι μόνο του AKP αλλά και της αντι-Ερντογάν αντιπολίτευσης.

Μια νίκη του Ιμάμογλου σημαίνει την αποκατάσταση των εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών στην Τουρκία. Εάν διατηρήσει την θέση του την 1η Απριλίου, αυτό θα δυσκολέψει τη συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος.

https://www.tribune.gr/

_________________________________

(Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη )