25.2.24

Η «παύση» των ΗΠΑ στις εξαγωγές LNG υπονομεύει την ενεργειακή ασφάλεια των Ευρωπαίων που μένουν στα κρύα του λουτρού


Ναταλία Κοντώση
Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναστείλει τη χορήγηση αδειών για νέους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό, παρά το γεγονός ότι οι απόψεις για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια διίστανται.
Από την πρώτη στιγμή, Αμερικανοί αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένου το ίδιου του προέδρου Τζο Μπάιντεν έσπευσαν να καθησυχάσουν τους Ευρωπαίους ετέρους τονίζοντας ότι οι ισχύουσες συμφωνίες και τα υπό κατασκευή project δεν πρόκειται να ανατραπούν.
Ο Andrea Di Giuseppe, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων (Ιταλικό Κοινοβούλιο) έχει μια εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη, τονίζοντας ότι η αμερικανική απόφαση θα έχει σημαντικές συνέπειες για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.
Με άρθρο του στο Euractiv, αναφέρει ότι τα τελευταία δύο χρόνια, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ειδικότερα της Ιταλίας, βρέθηκε υπό μεγαλύτερη πίεση από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην πρόσφατη ιστορία. Τα καλά νέα είναι ότι η Ευρώπη ανταποκρίθηκε στην πρόκληση.
Η απόφαση να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα είχε μεγάλη επιτυχία και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης μειώθηκε από 41% το 2022 σε μόλις 8% το 2023. Σε ορισμένες χώρες είναι ακόμη χαμηλότερο.
Σύμφωνα με τον Di Giuseppe βασικό στοιχείο αυτής της μετάβασης ήταν η επίδραση του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι ΗΠΑ εξήγαγαν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από οποιαδήποτε άλλη χώρα – 11,6 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα. Την ίδια χρονιά, το 60% των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ παραδόθηκε στην Ευρώπη και το 46% των ευρωπαϊκών εισαγωγών προέρχονταν από τις ΗΠΑ. Αυτή η αγορά είναι εξαιρετικά νέα – οι αμερικανικές εξαγωγές LNG ήταν στο μηδέν μόλις το 2015.
Ίδιος υποστηρίζει ότι πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να τεθούν σε εφαρμογή μακροπρόθεσμες συμφωνίες για τη διατλαντική ενέργεια που θα εξασφάλιζαν στην Ευρώπη μια αξιόπιστη και φιλική πηγή φυσικού αερίου για τις επόμενες δεκαετίες. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, θα αποκτούσαν δισεκατομμύρια έσοδα, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα ενίσχυαν την παγκόσμια θέση τους σε βάρος άλλων παρόχων ενέργειας όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Ωστόσο, αυτό το προσδοκώμενο win-win μπορεί να μην πραγματοποιηθεί ποτέ, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης Μπάιντεν
«Η απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν είναι ένα σφυρί στην ελπίδα για μακροπρόθεσμη ασφάλεια και ευημερία» υπογραμμίζει.
Η υποδομή LNG που κατασκευάζεται στην Ιταλία τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και αλλού αντιπροσωπεύει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων, χιλιάδες θέσεις εργασίας. Όλα αυτά θα πετύχουν μόνο εάν μπορούν να συμφωνηθούν μακροπρόθεσμα σταθερά συμβόλαια με προμηθευτές των ΗΠΑ.
«Όσον αφορά τη σταθερότητα και την αξιοπιστία κατά μήκος των αλυσίδων εφοδιασμού, το εμπόριο γίνεται καλύτερα μεταξύ στενών φίλων και έμπιστων συνεργατών» υποστηρίζει.
Η Γεωπολιτική Σκακιέρα
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι «παύση» των αδειών εξαγωγής LNG των ΗΠΑ είναι κάτι περισσότερο από μια απλή προσαρμογή πολιτικής: είναι μια κίνηση που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο.
Αυτή η απόφαση δίνει ακούσια ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενισχύοντας τη μόχλευση της Ρωσίας στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.
Στο επίκεντρο αυτού του ζητήματος βρίσκεται η κρίσιμη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και ανθεκτικότητας για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Η εξάρτηση από το ρωσικό και, σε μικρότερο βαθμό, το ιρανικό LNG, είναι μια ευπάθεια που τονίστηκε έντονα από αυτήν την απόφαση. Επιπλέον, η πιθανή στροφή πίσω στον άνθρακα ενόψει των περιορισμένων προμηθειών φυσικού αερίου θέτει μια έντονη αντίφαση με τις παγκόσμιες προσπάθειες που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Επιπτώσεις στους Συμμάχους
Για τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία, η παύση των αδειών εξαγωγής LNG απειλεί να υπονομεύσει την ενεργειακή τους ασφάλεια και να εμποδίσει τις προσπάθειές τους για την επίτευξη μεγαλύτερης ενεργειακής διαφοροποίησης και απόδοσης. Αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει μόνο το τοπίο του άμεσου ενεργειακού εφοδιασμού αλλά έχει επίσης μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.
Η προσπάθεια για χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα και βιώσιμες ενεργειακές λύσεις είναι μια κρίσιμη παγκόσμια πρόκληση. Η ανάπτυξη διηπειρωτικών δικτύων αγωγών φυσικού αερίου, τα οποία παραδίδουν αέριο σε περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αποτελεί ζωτικό συστατικό αυτής της μετάβασης. Με τον δυνητικό περιορισμό της ροής LNG των ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές, αυτή η απόφαση κινδυνεύει να επιβραδύνει τη δυναμική προς ένα πιο βιώσιμο και ασφαλές ενεργειακό μέλλον.
Μια πρόσκληση για δράση
Η πρόσφατη 10η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ στις Βρυξέλλες έφερε αυτά τα ζητήματα στο επίκεντρο. Το συμβούλιο τόνισε την ανάγκη για ενεργειακή διαφοροποίηση, απόδοση και ασφάλεια ως βασικές στρατηγικές για τη διασφάλιση σταθερών παγκόσμιων ενεργειακών αγορών.
Ο ευρωπαϊκός χάρτης του LNG
Η διαφοροποίηση είναι μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία, που απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές, για παράδειγμα κατασκευή νέων αγωγών και τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ωστόσο, η ΕΕ και οι χώρες της φαίνεται ότι έχουν ενεργήσει γρήγορα .
Η μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα είναι μια απτή πραγματικότητα. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από αγωγούς που προέρχονται από τη Ρωσία έχουν μειωθεί δραστικά , ενώ οι όγκοι εισαγωγών LNG από αξιόπιστους εταίρους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νορβηγία αυξάνονται.
Απομάκρυνση από το ρωσικό αέριο
Το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου αγωγού στις εισαγωγές της ΕΕ μειώθηκε από πάνω από 40% το 2021 σε περίπου 8% το 2023 . Για φυσικό αέριο αγωγών και LNG συνδυαστικά, η Ρωσία αντιπροσώπευε λιγότερο από το 15% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ.
Η πτώση ήταν δυνατή κυρίως χάρη στην απότομη αύξηση των εισαγωγών LNG και στη συνολική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ.
Κορυφαίοι προμηθευτές φυσικού αερίου το 2023
Η Νορβηγία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι κορυφαίοι προμηθευτές φυσικού αερίου το 2023. Η Νορβηγία παρείχε σχεδόν το 30% του συνόλου των εισαγωγών φυσικού αερίου.
Πρόσθετοι προμηθευτές περιλαμβάνουν χώρες της Βόρειας Αφρικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Κατάρ.
Αυξανόμενες εισαγωγές LNG
Το 2023, η ΕΕ εισήγαγε πάνω από 120 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) LNG.
Το 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην ΕΕ , αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 50% των συνολικών εισαγωγών LNG. Μάλιστα, σε σύγκριση με το 2021, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ σχεδόν τριπλασιάστηκαν.
Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς LNG στην ΕΕ είναι:ΓαλλίαΙσπανίαΟλλανδίαΒέλγιοΙταλία
Γιατί το φυσικό αέριο είναι τόσο σημαντικό για την ΕΕ και για τους Ευρωπαίους;
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, το 2022, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατανάλωσαν πάνω από 350 (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου – 13% λιγότερο από το 2021 . Το αέριο χρησιμοποιείται κυρίως για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οικιακή θέρμανση και βιομηχανικές διεργασίες. Πάνω από το 30% των νοικοκυριών στην ΕΕ θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

Πηγή: energypress.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com