14.2.24

Συγκλονιστική Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Τα Τέμπη ήταν ένα κρατικό έγκλημα με ιθύνοντες που δεν αγγίζονται» – LIVE η εκδήλωση


 Εκδήλωση για την πολύνεκρη σιδηροδρομική σύγκρουση στα Τέμπη διοργανώνει η ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL αυτή την ώρα στο Ευρωκοινοβούλιο, με κεντρικούς ομιλητές τη Μαρία Καρυστιανού, μέλη του Συλλόγου Τέμπη 2023, τους νομικούς Ελεωνόρα Γεωργίου και Γιώργο Ηλιόπουλο, αλλά και τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος και διοργανώνει την εκδήλωση με τίτλο «Τέμπη: Εκτροχιασμός του κράτους δικαίου». Συντάραξε την αίθουσα η πρόεδρος του Συλλόγου “Τέμπη 2023” και μητέρα της αδικοχαμένης Μάρθης, Μαρία Καρυστιανού, με την ομιλία της.

«Τα Τέμπη δεν πρέπει να ξεχαστούν – Όχι στη συγκάλυψη!» υπογραμμίζουν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης και συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι πάιρνουν τον λόγο ώστε να ακουστούν από τους ευρωβουλευτές.

«Τα θύματα και οι συγγενείς τους πρέπει να βρουν δικαίωση!» τονίζεται στην πρόσκληση της εκδήλωσης. Ομιλητές θα είναι οι:

  • Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ/Τhe Left, μέλος Επιτροπής LIBE
  • Μαρία Καρυστιανού, Συγγενής θύματος
  • Χρήστος Κωνσταντινίδης, Συγγενής θύματος
  • Παύλος Ασλανίδης, Συγγενής θύματος
  • Γιώργος Ηλιόπουλος, Νομικός
  • Ελεωνόρα Γεωργίου, Νομικός

Παρακολουθήστε ζωντανά την εκδήλωση:

Στην εκδήλωση έκανε παρέμβαση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης που έφτασε το μεσημέρι της Τετάρτης στις Βρυξέλλες.  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάθισε στην πρώτη σειρά των εδράνων.

Πριν από την εκδήλωση οι συγγενείς των θυμάτων και δικηγόροι σχημάτισαν με πλακάτ τη λέξη «δικαιοσύνη» στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η συγκλονιστική ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού

Η Μαρία Καρυστιανού έκανε λόγο για «ένα μεγάλο κρατικό έγκλημα», ένα «αδιανόητο πολύνεκρο έγκλημα, με υπαίτιους πρόσωπα σε σημαντικές θέσεις, θέσεις που δεν αγγίζονται και δεν τιμωρούνται στην Ελλάδα».

Ζήτησε από τους παρευρισκόμενους, να φανταστούν ότι στη θέση της βρίσκεται η κόρη της, που έχασε τη ζωή της σε ηλικία μόλις 20 ετών. “Στη χώρα σας θα τολμούσε κανείς να βάλει τιμή στην ανθρώπινη ζωή; Σε εμάς την κοστολόγησαν, όσο ένα εισιτήριο του τρένου. Τα παιδιά μας δεν ήθελαν να πεθάνουν, ήθελαν να ζήσουν, να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους. δεν ήταν αυτή η μοίρα τους, ούτε ήταν “θυσία” όπως χαρακτηρίστηκαν. Ανθρωποθυσίες δε συμβαίνουν το 2024. Θα έδινα τα πάντα για να μην ήμουν εδώ να σας μιλάω”, είπε η κα Καρυστιανού.

Αναφερόμενη στην χθεσινή κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κ. Αχ. Καραμανλή στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την τραγωδία, η Μαρία Καρυστιανού είπε «ντροπή». Σημείωσε πως ο ίδιος κατέθεσε σε ένα στημένο σώμα βουλευτών, γνωρίζοντας το ευνοϊκό για εκείνον αποτέλεσμα. Κατέθεσε ότι είναι αθώος, όπως είπε, για ένα έγκλημα που όλα τα στοιχεία δείχνουν μόνο παρανομία και δεν υπάρχει τίποτα νόμιμο.

«Με αλαζονεία ανέφερε ανακρίβειες και ψεύδη και επιχειρηματα που πολλοί εξ ημών θα ντρέπονταν να ξεστομίσουν. Γνωρίζει καλά ότι βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον». Η Μαρία Καρυστιανού ανέφερε πως ο κ. Καραμανλής «τόλμησε να αναφερθεί και σε μας», λέγοντας πως «ο πόνος πρέπει να είναι βουβός χωρίς να ενοχλεί.

«Επιτρέψτε μου να απαντήσω σε αυτό το κοινοβούλιο που η δημοκρατία είναι σε ισχύ. Ακούγοντάς σας σκέφτηκα, τι λυπηρό οι νομοθέτες δεν μερίμνησαν για ανθρώπους σαν κι εσάς, δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν το μέγεθος της αναξιοπρέπειας και ανηθικότητας που μπορεί να φτασει κάποιος. Κρίμα, ο πόνος μας είναι πολύ μεγάλος για εσάς. Πλεον είστε η μειοψηφια κι εσείς και οι υποστηρικτές σας είστε μια μικρή ομάδα που στηρίζει το έγκλημα, που αγαπά την ατιμωρησία, έτσι βόλευε μέχρι σήμερα. Η κοινωνία όμως στέκεται όρθια μπροστά σας και παρακολουθεί τις τελευταίες σπασπωδικές κινήσεις και οραματίζεται τη δικαίωση, την απελευθέρωση της δικαιοσύνης και την ταφή όσων εσείς εκπροσωπείτε».

Η πρόεδρος του συλλόγου, απευθύνηθηκε «σε όλες τις μητέρες και τους γονείς του κόσμου, πιθανότατα πολλοί γνωρίζετε για τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες αλλά δυστυχώς δεν είμαστε θεατές μιας παράστασης, αλλά το ζούμε κανονικά. Πολλά ιδανικά και αρχές γεννήθηκαν μέσα από την ελληνική κοινωνία. Ο κανόνας λέει να βοηθάμε τα κράτη το ένα το άλλο. Αυτά που θα ακουστούν μπορεί να σας φανούν απίστευτα αλλά είναι πραγματικά, πως θα μπορούνε να είναι άλλωστε, κάτι διαφορετικό, είμαστε οι συγγενείς των 57 νεκρών. Δεν ήταν ένα μεγάλο δυστύχημα, αλλά ένα κρατικό έγκλημα, με θέσεις που δεν αγγίζονται».

Ολόκληρη η ομιλία της

«Είμαι μια μητέρα από την Ελλάδα. Απευθύνομαι σε όλες τις μητέρες και τους γονείς  του κόσμου. Πιθανότατα αρκετοί γνωρίζετε για τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες ,αυτό που συνέβη όμως σε εμάς είναι μια αληθινή τραγωδία όπου δυστυχώς δεν είμαστε θεατές μιας παράστασης, αλλά τη ζoύμε πραγματικά.

Έρχομαι στην Ευρώπη γιατί η Ελλάδα είναι μέρος της ιστορίας της Ευρώπης. Η Ευρώπη πήρε το όνομά της από  τον Ελληνικό μύθο και πολλά  ιδανικά και  αρχές γεννήθηκαν μέσα από την ελληνική φιλοσοφία.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, οι πολίτες και  τα κράτη της Ευρώπης συνδέονται με πολιτισμικές καταβολές και είναι ευθύνη όλων των ευρωπαϊκών κρατών να βοηθούν το ένα το άλλο στην απόδοση δικαιοσύνης και να λειτουργούν μέσα σε ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο όπου η τήρηση των κανόνων  από όλους ,είναι ιερή. Ηρθαμε για να μιλήσουμε για την αξία της ζωής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας του λόγου καθώς και το δικαίωμα της ασφαλούς  μετακίνησής, δηλαδή όλα  αυτά που έχουν πληγεί στη χώρα μου.

Αυτά  που θα ακουστούν μπορεί να σας φανούν απίστευτα  αλλά είναι πραγματικά. Πως θα μπορούσε να είναι άλλωστε διαφορετικά, όταν εμείς είμαστε ΠΙΑ η φωνή των νεκρών μας!

Αυτή τη στιγμή ακούτε τη φωνή της κόρης μου και των υπολοίπων 56 θυμάτων αυτής της τραγωδίας.

Στην περιοχή των Τεμπών, πριν από  ένα χρόνο, συνέβη ένα τρομερό  σιδηροδρομικό δυστύχημα . Στην πραγματικότητα δεν ήταν ένα μεγάλο  δυστύχημα αλλά ένα μεγάλο κρατικό  έγκλημα.

Ένα αδιανόητο πολύνεκρο έγκλημα , με υπαίτιους πρόσωπα σε σημαντικές θέσεις, θέσεις  που δεν αγγίζονται και δεν τιμωρούνται στην Ελλάδα.

Θα σας μιλήσω για ένα έγκλημα όπου  οι υπεύθυνοι αντί να εφαρμόζουν τους νόμους και να προστατεύουν τους πολίτες,  μας παραπλανούσαν και μας  κορόιδευαν…. ότι όλα λειτουργούν καλά στην Ελλάδα, την χώρα που σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιτροπής διεθνούς διαφάνειας, είναι μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης. Αλλά ουδόλως νοιάζονται για αυτό.

Γιατί η  ντροπή προϋποθέτει συνείδηση. Το έγκλημα στα Τέμπη, είναι το αποτέλεσμα μιας  ασυνείδητης διαχρονικής οικονομικής απιστίας που κατάφερναν να  συντηρούν επειδή  ακριβώς ελέγχουν  και τη δικαιοσύνη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και έτσι μας κρατούν σε πλάνη.

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 συνέβη ένα από τα χειρότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στην Ευρώπη. Συνέβη στην Ελλάδα. Σκοτώθηκαν 57 επιβάτες και τραυματίστηκαν 180, σε μια μετωπική σύγκρουση δύο τρένων, ενός επιβατικού και ενός εμπορικού που βρίσκονταν αντίθετα στην ίδια γραμμή για 19 λεπτά περίπου χωρίς κανείς να  αντιληφθεί τίποτα. Σε αυτό το δυστύχημα που εγώ έχασα την κόρη μου, σχεδόν 20 ετών , ήταν κυρίως νέοι άνθρωποι, φοιτητές που επέστρεφαν στα σπίτια τους ή στις σχολές τους.

Είναι μάταιο  να σας μεταφέρω τον πόνο το δικό μας, όμως με σιγουριά μπορώ να πω πως η κοινωνία συγκλονίστηκε και είναι ακόμα συγκλονισμένη γιατί όχι μόνο σχεδόν όλοι είχαν ταξιδέψει έστω μια φορά με το τρένο και μπορούσαν να φανταστούν το εαυτό τους στην θέση μας ή στη θέση των αδικοχαμένων παιδιών μας, αλλά και γιατί αποκαλύφθηκε ένα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο.

Αδιανόητο να κατανοήσουμε πως είναι δυνατόν να συμβεί μετωπική σύγκρουση τρένων εν έτη 2023 με τόσα συστήματα ασφαλείας που υποτίθεται υπήρχαν και τόσες επενδύσεις που υποτίθεται είχαν γίνει. Γιατί εμείς τέτοια ακούγαμε τόσα χρόνια.

Ζούσαμε  μέσα σε μια πλασματική πραγματικότητα όπου όλα γίνονταν  για το καλό μας  και η ασφάλεια ήταν δεδομένη. Πού να φανταστούμε την αλήθεια!!! ???Το μέγεθος της ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας της μετακίνησης με τρένο. Και ότι οι επενδύσεις για τον  σιδηρόδρομο ήταν μόνο παραπλανητικά αφηγήματα.

Συγκλονιστήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε κανένα σύστημα ασφαλείας σε λειτουργία στο κύριο μέσο μαζικής μετακίνησης της χώρας.

Το  Υπουργείο μεταφορών γνώριζε  το πρόβλημα και παρόλα αυτά επέτρεπε τη λειτουργία. Ο πρώην υπουργός όμως υπέπεσε και σε άλλες παραβάσεις όπως  δεν προχώρησε στην σύσταση επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων, ως όφειλε από το χρόνο που ανέλαβε  αλλά ούτε φρόντισε να θεσπίσει τους εθνικούς κανόνες ασφαλείας που έχουν όλα τα κράτη υποχρεωτικά.

Αλλά πώς να προχωρήσει στην θέσπιση τους όταν θα έπρεπε να αναφέρει ένα προς ένα όλα τα συστήματα ασφαλείας του σιδηρόδρομου κι εμείς δεν είχαμε ούτε ένα σε λειτουργία?

Κι όμως ο πρώην Υπουργός Μεταφορών δηλώνει χωρίς ντροπή αθώος και θεωρεί ότι δικαιούται να κρατήσει το δικαίωμα της ασυλίας , να μην χρειαστεί δηλαδή ούτε καν να απολογηθεί και μπορεί  ατιμώρητος να συνεχίσει τη ζωή και την καριέρα του.

Πως μπορεί λοιπόν ο σιδηρόδρομος στην κατάσταση εγκατάλειψης που βρισκόταν, να έχει άδεια λειτουργίας?

Και όμως είχε και έχει.

Ούτε η ρυθμιστική αρχή που αποτελεί μία επιπλέον δικλείδα ασφαλείας, λειτουργούσε σωστά.

Πώς δόθηκε άδεια  λειτουργίας από την Ελληνική  Ρυθμιστική Αρχή και πώς μπόρεσε αυτή  να πείσει την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια λειτουργίας των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα? Ειδικά όταν υπάρχει ιστορικό επαναλαμβανόμενων συστάσεων και προστίμων για μη συμμόρφωση στους κανονισμούς?

Ακούσαμε λοιπόν τη δημόσια τοποθέτηση της πρόεδρου της ρυθμιστικής αρχής ότι δεν είχε καμία υποχρέωση  να ελέγχει αν πράγματι τηρούνται οι προβλεπόμενες από τους νόμους διατάξεις σχετικά με  την ασφαλή μετακίνηση των επιβατών, παρά μόνο όφειλε να συμπλήρωνει τις εκθέσεις βασιζόμενη  κυρίως σε έγγραφα ή και τηλεφωνικές διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.

Ακολούθως ,έστελνε ψευδείς εκθέσεις ότι όλα λειτουργούν άψογα. Ψεύδονταν και σε μας και σε σας.

Και μας  παρουσίασε το ρόλο της  εντελώς τυπικό  χωρίς αρμοδιότητες χωρίς ευθύνες, ξεχνώντας  όμως ότι  η δική της  αδειοδότηση, σκότωσε 57 επιβαίνοντες, τραυμάτισε 180  και έθεσε σε κίνδυνο απώλειας ζωής και τους υπόλοιπους 113 επιβάτες από τους συνολικά 350 επιβαίνοντες  όπως μας έχει αναφέρει η εταιρεία.

Μάθαμε για πολύ μεγάλες επενδύσεις που δόθηκαν, σε βάθος 20 ετιας, περί τα 15 δις,  όταν για την αναβάθμιση ενός πολύ μεγαλύτερου δικτύου στην Γαλλία το κόστος ήταν 7,5 δις. Και εμείς έχουμε έναν μόνο βασικό άξονα σε όλη τη χώρα. …..Χρήματα Ελλήνων φορολογουμένων αλλά και χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αγανάκτηση ,λοιπόν κοιτούσαμε από την μια  τα χρήματα που αναφέρονταν ότι  έχουν ξοδευτεί για την δήθεν αναβάθμιση του συρμού, και από την άλλη ,τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων , που μιλούσαν για πλήρη απουσία συστημάτων ασφάλειας, για ακατάλληλα βαγόνια, για καθημερινές βλάβες και  εκτροχιασμούς  και πολλά άλλα που αν τα γνωρίζαμε ουδέποτε θα επιτρέπαμε να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι μας το τρένο.

Μας παραπλάνησαν. Μας εξαπάτησαν. Και εγώ ανήκω στους γονείς  που προέτρεπαν τα παιδιά τους  να χρησιμοποιούν το τρένο. Γιατί θεωρούσα ότι είναι  ο πιο ασφαλής τρόπος μετακίνησης και μου  φαινόταν σχεδόν αδύνατο να συμβεί ατύχημα.

Πόσο τραγικό να μην μας επιτρέπεται να μείνουμε μόνο στο πένθος μας ;

5 ώρες έκαιγε η φωτιά στον τόπο της τραγωδίας. Παραβιάζοντας όλα τα διεθνή πρωτόκολλα για αντίστοιχες καταστάσεις, παραγκώνισαν τους δικαστικούς λειτουργούς και προχώρησαν  σε πλήρη αλλοίωση του χώρου.

Έσκάψαν τα χώματα σε βάθος περίπου 1 m .

Απομάκρυναν τα χώματα αυτά.

ΆΓΝΩΣΤΟ που και αν τα έριξαν σε ένα μόνο μέρος!!!!

Προχώρησαν σε επιχωμάτωση και ασφαλτόστρωση εκεί που πριν ήταν χωράφια.

Μέσα σε λίγες ώρες θεωρήσαν πως βρήκαν ότι ήταν να βρουν απ’ τα μέλη των ανθρώπων μας.

Αλλοίωσαν Τον χώρο που θεωριτικά οι πραγματογνώμονες  έπρεπε να διερευνούν για όσο χρειαστεί προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε κάθε στοιχείο. Με αυτές τις κινήσεις, όπως καταλαβαίνετε, απέκρυψαν και συγκάληψαν κάθε στοιχείο που θα οδηγούσε εμάς και τους Έλληνες πολίτες στην αλήθεια και τους ένοχους στη δικαιοσύνη.

Μέσα σε 3 μέρες η εικόνα στον τόπο του εγκλήματος ήταν εντελώς διαφορετική. Σαν να μην συνέβη ποτέ…

Σε αυτό το πολύνεκρο δυστύχημα η πραγματογνωμοσύνη συντάχθηκε μέσα από γραφεία . Οι πραγματογνώμονες ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΠΟΤΕ στον χώρο του εγκλήματος!!!!  Αποφάνθηκαν χωρίς αυτοψία ! Μάλιστα  έγραψαν ένα ημιτελές πόρισμα , γνωστοποιώντας μας ότι ΔΕΝ θα ασχοληθούν με την έκρηξη.

Σε αντίθεση με την ελληνική αδιαφορία  η Ευρωπαική Ρυθμιστική Αρχή  κινητοποιήθηκε άμεσα και προθυμοποιήθηκε να στείλει ειδικούς πραγματογνώμονες και να ξεκινήσει η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος παράλληλα με τις ελληνικές κινήσεις .

Πώς όμως θα δικαιολογούσαν την πράξη του μπαζώματος και μάλιστα με την ανοχή των ανακριτών στην ΕΡΑ  και πως θα μπορούσε η  ΕΡΑ να κάνει επιτόπιους ελέγχους στο πλήρως μπαζωμένο χώρο που έγινε σε λιγότερο από μια εβδομάδα χωρίς να έχει γίνει ουσιαστική και ενδελεχής έρευνα από ειδικούς πραγματογνώμονες, παρά μόνο από τους διορισμένους  από το υπουργείο ;

Το ελληνικό Υπουργείο  Μεταφορών αρνήθηκε την συμβολή  της Ευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Αρχής να  βοηθήσει  με εξειδικευμένο προσωπικό  την κατάσταση..

Προφανώς φοβούμενοι ότι θα προχωρούσαν και στους απαιτούμενους ελέγχους για τα αίτια του δυστυχήματος, κάτι που ήταν επιβεβλημένο να γίνει σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς . Ως απλή ευρωπαία πολίτης αναρωτιέμαι, ο ευρωπαικός φορέας που παρέχει αυτά τα κονδύλια στην Ελλάδα πώς είναι δυνατόν να μην έχει το δικαίωμα και ταυτοχρόνως την υποχρέωση του ελέγχου για την αποκατάσταση του εκσυγχρονισμού των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα αλλά και τη διερεύνηση του εγκλήματος της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 ;

Και ακόμη αναρωτιόμαστε,  πως μπορεί να γίνει πραγματογνωμοσύνη χωρίς αυτοψία?

Και πώς είναι δυνατόν οι  πραγματογνώμονες να επιλέξουν  να ασχοληθούν  μόνο  με το ένα σκέλος του εγκλήματος αν δεν έχουν  αυτές τις οδηγίες από τους εντολείς?

Η έκρηξη που ήταν  πραγματικά τεράστια με διάμετρο 80 m δεν μπορούσε  να προκύψει από την σύγκρουση δύο ηλεκτροκίνητων τρένων και προκάλεσε χημικά εγκαύματα σε δέρμα ,πνεύμονες και λάρυγγα, στους διασώστες  και στους παρευρισκόμενους.

Είναι απορίας άξιο πως ο ανακριτής, ο οποίος δεν επισκέφτηκε επίσης ΠΟΤΕ το χώρο του εγκλήματος ως όφειλε , παρά μόνο εννέα μήνες αργότερα, ΔΕΝ ενδιαφέρθηκε να μάθει την αιτία πρόκλησης  αυτών των χημικών εγκαυμάτων.

Ακόμα και όταν το Χημείο που Κράτους, μετέβει  στην περιοχή για ελέγχους ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ επιμονή των συγγενών και ΟΧΙ του ανακριτή και με καθυστέρηση 40 ημερών ,στον μπαζωμένο χώρο, εξέδωσε πόρισμα όπου καταγράφεται η ύπαρξη εκρηκτικών ουσιών όπως ξυλολίου αρχικά και ακολούθως σε δεύτερο έλεγχο επίσης με απαίτηση των συγγενών οχτώ μήνες αργότερα, την ύπαρξη και άλλων εκρηκτικών ουσιών όπως τολουλόλιου, προπάνιου και βουτάνιου,  που βρέθηκαν σε ρούχα και αντικείμενα. Και παρόλο που είναι γνωστό ότι αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται στην νοθεία καυσίμων, ο ανακριτής και οι εισαγγελείς,  ΔΕΝ ενδιαφέρθηκαν να προβούν σε περαιτέρω έρευνες  παρόλο που το  γνώριζαν  από το Δεκέμβριο…..

Και ούτε τους έκανε εντύπωση γιατί η κυβέρνηση, σε κατάσταση πανικού απροκάλυπτα και χωρίς να έχει κανένα νομικό δικαίωμα προέβη στο μπάζωμα με σκοπό την συγκάλυψη ανεύρεσης αυτών των ουσιών.

Και σε πόσα  ποινικά αδικήματα υπέπεσαν ανακριτές και εισαγγελείς επιτρέποντας την αλλοίωση του χώρου του  εγκλήματος , τη μη  σχολαστική συλλογή των ανθρώπινων υπολειμμάτων και την άτακτη μεταφορά βαγονιών και χωμάτων σε διαφορετικό σημείο, χωρίς κανένα λόγο?

Άραγε θα είχαν διακινδυνεύσει να υποπέσουν σε τέτοια αδικήματα αν  πίστευαν ότι θα τιμωρηθούν?

Μάλλον πίστευουν ότι βρισκόταν σε κοινή γραμμή πλεύσης με τον Άρειο Πάγο.

Αν αυτό δε δείχνει ότι η δικαστική εξουσία λειτούργησε  προς όφελος της  κυβέρνησης, τι  μπορεί να δείχνει?

Σίγουρα πάντως ΟΧΙ αμερόληπτη εφαρμογή των νόμων.

Ειδικά αν σκεφτούμε ότι ανακριτές και εισαγγελείς, είχαν στα χέρια τους το αρχικό ημιτελές πόρισμα των πραγματογνωμόνων , που αναφέρει  ότι προκύπτουν υπουργικές  ευθύνες.

Δεν  γνώριζαν  ότι όφειλαν  να το παραδώσουν αμελλητί στην Βουλή για άρση της ασυλίας , σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, που ορίζει ότι όταν υπάρχουν έστω και υποψίες για υπουργικό αδίκημα γίνεται άρση της ασυλίας  και οδηγείται ο υπουργός σε ειδικό δικαστήριο?

Αντ’ αυτού  επετράπει στον πρώην υπουργό να δηλώσει ξανά υποψηφιότητα για τις εκλογές.

Του επετράπη δηλαδή να ξανα θέσει τον εαυτό του υποψήφιο σε μία τέτοια σημαντική θέση ευθύνης απέναντι στους πολίτες.

Και δεν είχαν περάσει πάρα 1-2 μήνες από το αδιανόητο έγκλημα.

Αναγκαζόμαστε παρά το πένθος μας  να αγωνιζόμαστε για την δικαίωση της μνήμης τους. Και να εμποδίσουμε την προσπάθεια συγκάλυψης έχοντας απέναντί μας την κυβέρνηση , την δικαστική εξουσία που οι ενέργειες της μας προβληματίζουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που δεν αναδεικνύουν τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση.

Οι νόμοι στην Ελλάδα είναι δίκαιοι. Υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν τους Έλληνες πολίτες..

Όμως είναι εμφανής η  αρνησιδικία με την οποία λειτουργεί η δικαιοσύνη στο συγκεκριμένο έγκλημα αλλά και σε κάθε ποινικό αδίκημα  που εμπλέκεται η εκάστοτε πολιτική ηγεσία της χώρας.

Το πλάνο όμως της κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης ήταν σιγά-σιγά το θέμα να σβήσει. Σταμάτησαν να ασχολούνται μόλις ένα μήνα μετά καθώς ξεκινούσε η προεκλογική περίοδος και η υπόθεση των Τεμπών δεν «βοηθούσε» την εικόνα  της κυβέρνησης.  Από κει και πέρα υπήρχε μόνο παραπληροφόρηση και στήριξη του πρωθυπουργού και των υπουργών που δημόσια βιάστηκαν να αποφανθούν ως  άλλοι δικαστικοί λειτουργοί ότι το αίτιο για το έγκλημα ,ήταν το ανθρώπινο λάθος. Μάλιστα  ένας υπουργός με περισσή έπαρση, δήλωσε ότι το ΕΚΛΟΓΙΚΟ αποτέλεσμα έξέδωσε  και την ετυμηγορία σχετικά με το έγκλημα στα Τέμπη,  προϊδεάζοντας μας για την  καθολική ατιμωρησία που θα ακολουθούσε και η οποία είχε ήδη αποφασιστεί.

Για το μπάζωμα, που πρέπει να είναι η ταχύτερη κρατική δράση που έγινε  ποτέ στην Ελλάδα,

μέσα σε τρεις μέρες βρέθηκαν τα χρήματα

650.000Ε

ο εξοπλισμός .

τα εργατικά χέρια.

και συνέβη το θαύμα.

Και μόνο σαν  θαύμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δεδομένης της απίστευτης καθυστέρησης σε όλες τις άλλες διαδικασίες που αφορούσαν  τον σιδηρόδρομο και ΟΧΙ μόνο. Σκεφτείτε ότι συμβάσεις του 2004 που αφορούσαν τα τρένα, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.. Και όλες οι υπόλοιπες συμβάσεις οι οποίες έπαιρναν συνεχώς αδικαιολόγητες  παρατάσεις για τους ίδιους κάθε φορά  λόγους και το μόνο που άλλαζε ήταν ότι αυξανόταν  το κόστος του έργου για να φτάσουμε να μιλάμε σήμερα για πενταπλάσια αύξηση. Χρήματα που έχουν δοθεί χωρίς να έχουμε παραλάβει τίποτα. Ο Έλληνας οικονομικός εισαγγελέας πάντως, που ασχολήθηκε με την  σύμβαση 717, την έβαλε στο αρχείο…….δίπλα στις άλλες.

Να σημειώσω ότι το κόστος λειτουργίας της  τηλεδιοίκησης ,ένα από τα μέτρα ασφαλείας που θα απέτρεπε το έγκλημα εκείνο το βράδυ, κόστιζε 200.000, το 1/3 του κόστους του μπαζώματος .

Και ακούγαμε από τους υπουργούς τα τελευταία 8 χρόνια τουλάχιστον  να μιλούν για τεράστια κονδύλια που δαπανώνται στην αναβάθμιση του συρμού , στην γρήγορη και ασφαλή μετάβαση μεταξύ δυο πόλεων ,Θεσσαλονίκης και Αθήνας σε 4,5 ώρες!

Το πιστέψαμε , μας φάνηκε λογικό με τέτοιες επενδύσεις που διαφημίζονταν . Εξάλλου πάντα ήταν το πιο χρησιμοποιούμενο μέσο μετακίνησης οπότε δικαιολογούσαμε και επικροτούσαμε  αυτήν την ακριβή επένδυση. Και το χρησιμοποιούσαμε, το στηρίξαμε απόλυτα…..ακόμα και με τη ζωή μας. Που να φανταστούμε την τραγική αλήθεια και τον κίνδυνο που διατρέχαμε εμείς και τα παιδιά μας κάθε φορά.

Οι μηχανοδηγοί, που το ζούσαν από κοντά και γνώριζαν με λεπτομέρειες τις  παθογένειες, διαμαρτύρονταν. Έστελναν υπομνήματα, εξώδικα στους Υπουργούς μεταφορών. Άδικα. Δεν άλλαζε τίποτα. Επέμεναν όμως, γιατί η κατάσταση χειροτέρευε και πλέον δεν ήταν πιθανός αλλά ορατός ο κίνδυνος δυστυχήματος.

Φανταστείτε να είναι υποχρεωμένοι να συνεχίζουν να δουλεύουν ενώ ξέρουν ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκοτωθούν….. Και τι έκανε  η κυβέρνηση ? Πετούσε τα υπομνήματα στον κάλαθο των αχρήστων και κήρυττε τις κινητοποιήσεις τους παράνομες…..

Οι μηχανοδηγοί όμως δεν το έβαλαν κάτω. Απείλησαν ακόμα και με παραιτήσεις και κάποιοι , που δεν άντεξαν να αναλάβουν το βάρος  του εγκλήματος, παραιτήθηκαν. Οι παραιτήσεις έγιναν δεκτές αλλά τίποτα δεν  άλλαξε. Και όλα σε γνώση και του πρωθυπουργού και του Αρείου Πάγου..

Και μετά από ένα χρόνο,  προφυλακιστέοι  βρίσκονται δύο υπάλληλοι της εταιρείας…. ο σταθμάρχης και ο επόπτης του. Το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους ως την μοναδική αιτία αυτής της τραγωδίας παίρνει σάρκα και οστά χωρίς αυτό βέβαια να απαλλάσσει το ανθρώπινο δυναμικό  από τις ευθύνες του.

Θα μιλούσα για ντροπή…..

Αλλά τότε πως θα χαρακτήριζα τις συμβουλές που μας έδωσε  μια εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όταν την συναντήσαμε για να διαμαρτυρηθούμε για όλες τις παραλείψεις και καθυστερήσεις στην υπόθεση μας.

Μείναμε άναυδοι όταν  μας συμβούλεψε να μην ασχολούμαστε με το γεγονός παρά να κοιτάξουμε τη ζωή που μας απομένει να την περάσουμε με ηρεμία και γαλήνη ,με την βοήθεια της εκκλησίας. Αυτή η κυρία είναι εισαγγελέας Αρείου Πάγου , υπεύθυνη για την δική μας υπόθεση και φυσικά είναι εν ενεργεία πάρα αυτά που λέει και που κάνει ή μάλλον που δεν κάνει.

Και δεν τολμούν να αναβαθμίσουν  τις  κατηγορίες για αυτό το τρομακτικό έγκλημα στο οποίο ακόμα και η ανώτατη ποινή φαντάζει ΆΔΙΚΗ και ΜΙΚΡΗ. Μήπως γιατί οι ένοχοι, ανήκουν στην κατηγορία των  ανθρώπων που ΔΕΝ τιμωρούνται,? Και μήπως αν η υπόθεση αφορούσε απλούς πολίτες, η μέχρι τώρα διαδικασία να ήταν διαφορετική και δίκαιη ? Και μήπως αυτό σημαίνει ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί με διαφορετικά κριτήρια στην Ελλάδα? Άλλο κριτήριο για τους πολίτες και άλλο για την άρχουσα τάξη?

Μα στην άρχουσα τάξη ΟΙ ΝΟΜΟΙ θα έπρεπε να είναι πιο αυστηροί γιατί οι πράξεις τους αφορούν τη ζωή του συνόλου της κοινωνίας και δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται η ελάχιστη πιθανότητα να πληγεί η κοινωνία. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει στην Ελλάδα.

Όχι από επιλογή αλλά από επιβολή. Οι άνθρωποι που εμπιστευτήκαμε τη ζωή και την ευμάρειά μας αποδείχτηκαν δολοφόνοι μας.

Ελάτε στη θέση μας.Να έχετε ακούσει τον υπουργό μεταφορών από το βήμα της Βουλής να εξυμνεί  την άριστη λειτουργία των τρένων  μόλις 7 μέρες πριν το έγκλημα και να να δείχνει θιγμένος όταν ερωτάται για την ασφάλεια τους.

Να παραπλανά τον κόσμο ,να τον προτρέπει να χρησιμοποιεί άφοβα το σιδηρόδρομο ώστε να κόβονται εισιτήρια ενώ γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση του δικτύου και την επικινδυνότητα του.

Τολμήστε για λίγο να νιώσετε το μέγεθος του εμπαιγμού και της εξαπάτησης .

Και η παραπλάνηση δεν έχει σταματημό. Επιτρέπουν  την Hellenic train να διαφημίζει την υπερσύγχρονη αίθουσα τηλεδιοίκησης ενώ γνωρίζουν  ότι οι εικόνες ήταν από την αίθουσα της Ιταλίας.

Και ότι στην Ελλάδα όχι μόνο δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση αλλά ούτε και κανένα άλλο σύστημα ασφαλείας σε λειτουργία.

Ακόμα και τα πεπαλαιωμένα χειροκίνητα συστήματα ελέγχου , υπολειτουργούσαν. Φανταστείτε ο χειροκίνητος πίνακας ελέγχου εμβέλειας 4000 m έδειχνε γύρω στα 1700 m επειδή δεν είχαν αντικατασταθεί τα καμμένα λαμπάκια του πινακα.  Άραγε η trenitalia που λειτουργεί στην Ελλάδα ως Hellenic train θα τολμούσε να κινήσει τα τρένα  με τις ίδιες συνθήκες ακαταλληλότητας  και  την ίδια επικινδυνότητα στην Ιταλία ?

Έχοντας μάλιστα την κάλυψη των Υπουργών Μεταφορών και της  Ιταλικής Ρυθμιστικής Αρχής? ΄Η εκεί υπάρχει σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και  οι νόμοι ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως και σε καμία περίπτωση δεν θα έπαιρνε άδεια λειτουργίας.

Αλλά και μετά την τραγωδία, η παραπλάνηση συνεχίζεται. Έχουν περάσει λίγες μέρες μόνο και ο υφυπουργός μεταφορών, εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης για  να μας δείξει ότι υπάρχει σε λειτουργία η τηλεδιοίκηση. Μας παρουσιάζει όμως τον τοπικό πίνακα ελέγχου, αυτόν με τα καμμένα λαμπάκια σαν τηλεδιοίκηση και έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση όταν ο σταθμάρχης τον διαψεύδει.

Και  ενώ εμείς και η κοινωνία παγώνουμε  από το μέγεθος της παραπληροφόρησης, οι δημοσιογράφοι και η δικαιοσύνη , παρακολουθούν προκλητικά αδιάφορα. Οι μεν γιατί τέτοιες οδηγίες έχουν από τους προϊσταμένους  και οι δε γιατί οφείλουν υπακοή σ’ αυτούς που τους διόρισαν. Και όσο αφορά στην πολιτική ηγεσία αυτή έχει το ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟ!!!

Παρερμηνεύοντας εσκεμμένα το συγκεκριμένο νόμο της  βουλευτικής ασυλίας , η οποία υπάρχει για όλους τους βουλευτές με σκοπό  να τους επιτρέπει να επιτελούν ανεμπόδιστα το έργο τους,  προστατευμένοι από κακόβουλες κίνησεις πολιτών. Είναι δυνατόν  όμως να το επικαλούνται όταν υπάρχουν ποινικά αδικήματα ακόμα και υποψία για εμπλοκή σε αξιόποινη πράξη?

Πώς όμως θα στοιχειοθετηθεί ακόμα και η υποψία εμπλοκής σε αξιόποινη πράξη όταν αυτό καλείται να το αποφασίσει ένα σώμα βουλευτών και όχι ένα δικαστήριο. Και μάλιστα όταν σε αυτό το σώμα βουλευτών οι συμμετέχοντες δεν προέρχονται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ισόποσα,

γεγονός που θα ενέπνεε για μια πιο δίκαιη και δημοκρατική απόφαση?

Δυστυχώς όμως η σύσταση του σώματος είναι βάσει της  εκλογικής δύναμης και οι αποφάσεις πολύ συχνά αποτέλεσμα  κομματικής πειθαρχίας.

Αυτο το σώμα βουλευτών υποκαθιστά την δικαστική λειτουργία και

μη έχοντας τις νομικές γνώσεις,

μη γνωρίζοντας την δικογραφία,

μη έχοντας  πρόσβαση σε σημαντικά έγγραφα εκτός δικογραφίας,

όπως  η μήνυση των συγγενών και η μήνυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης  όπου ζητείται  η άρση ασυλίας για δυο υπουργούς

και τέλος  μη επιλέγοντας όλους τους ουσιώδεις μάρτυρες

καλείται να αποφανθεί για το αν θα γίνει άρση της ασυλίας ή όχι..

Γνωρίζουμε  όμως , όπως και εσείς,  ότι στις δημοκρατικές κοινωνίες τα εγκλήματα δικάζονται στα δικαστήρια και όχι στα κοινοβούλια με αμεροληψία και ακεραιότητα.

Γιατί οι νόμοι δεν ισχύουν για όλους? Για ποιο κράτος δικαίου μιλάμε τότε ; Για ποια ανθρώπινα δικαιώματα; Δικαιώματα  δεν είχαν οι επιβάτες που σκοτώθηκαν ; Δικαιώματα εμείς οι συγγενείς δεν έχουμε να μάθουμε τι έγινε πραγματικά ? Δικαίωμα δεν έχει η κοινωνία στην ασφαλή μετακίνηση?

Παρακαλώ, φανταστείτε τους σιδηροδρόμους στις χώρες σας. Τους γνωρίζετε. Τους χρησιμοποιείτε καθημερινά. Νιώθετε ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Τώρα που μάθατε πως λειτουργεί ο  σιδηρόδρομος στην Ελλάδα, Θα τολμούσατε να κάνετε την σύγκριση? Θα τολμούσατε να ταξιδέψετε με τρένο στην Ελλάδα?  Θα επέτρεπε η δικιά σας κυβέρνηση, αυτήν την ασυδοσία και τον ευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης?  Αλήθεια, στην χώρα σας, θα τολμούσε κανείς να βάλει τιμή στην ανθρώπινη ζωή?  Σε μας τόλμησαν .την κοστολόγησαν  όσο ένα εισιτήριο τραίνου. Και όταν αυτό ειπώθηκε, όχι μια φορά μόνο, κανένας δημοσιογράφος δεν τόλμησε να πάρει θέση και κανένας Εισαγγελέας  δεν έδωσε εντολή να συλλάβουν αυτόν τον άνθρωπο . Όχι βέβαια γιατί δεν είναι παράνομο αυτό στην Ελλάδα αλλά γιατί , αυτός που το είπε είναι Υπουργός και μπορεί να λέει και να κάνει ότι θέλει.

Τα παιδία μας δεν ήθέλαν να πεθάνουν. Ήθελαν να ζήσουν, να πραγματοποιήσουν  τα όνειρά τους. Δεν ήταν αυτή η μοίρα τους. Ούτε ήταν η τραγική θυσία , όπως αναφέρθηκε πολλές φορές, αλλά ήταν το αποτέλεσμα μια  χρόνιας εγκληματικής οικονομικής απάτης . Ανθρωποθυσίες δεν συμβαίνουν το 2023. Μόνο σκόπιμες παραλείψεις, εγκληματικές παραβάσεις και αδιαφορία για τον άνθρωπο.

Δεν μιλώ κομματικά. Δεν έχω κάποιο όφελός και θα έδινα τα πάντα να μην ήμουν εδώ να μην σας μιλάω γι αυτό .Και ντρέπομαι που μιλάω για την υποβάθμιση της αξίας και των δικαιωμάτων του πολίτη στην χώρα μου.

Παραμένω όμως περήφανη για τους προγόνους μου που έβαλαν τις βάσεις για τον δυτικό πολιτισμό αλλά και για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες που η ψυχή τους είναι σήμερα εδώ μαζί μας και οραματίζονται να επανέλθει στην χώρα μας η χαμένη της αξιοπρέπεια, η αίγλη και η περηφάνεια.

Μιλάω πολιτικά. Ως ενεργός πολίτης, που φωνάζει για το αυτονόητο.

Μας ενδιαφέρει να τιμωρηθούν οι ένοχοι που  σκότωσαν με την διαφθορά και την απραξία τους τα παιδιά μας.

Μας ενδιαφέρει να αποδοθεί δικαιοσύνη και δικαίωση. 

Μας ενδιαφέρει να ζούμε σε ένα Κράτος Δικάιου, με τις ίδιες υποχρεώσεις και  τα ίδια δικαιώματα απέναντι στους νόμους.

Μας ενδιαφέρει η κατάργηση της πολιτικής ασυλίας για εγκλήματα κατα της ζωής.  Γιατί το ακαταδίωκτο είναι το συγχωροχάρτι της διαφθοράς, της ασυδοσίας και του  ευτελισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μας ενδιαφέρει, η αδέσμευτη λειτουργία τη Δικαιοσύνης. Γιατί αλλιώς γίνεται συνένοχη και ένοχη για  εγκλήματα κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας. Και χωρίς αυτήν η κοινωνία είναι καταδικασμένη.

Μας ενδιαφέρει  η ελευθερία του Τύπου γιατί είναι θεμελιώδες δικαίωμα μας να γνωρίζουμε την αλήθεια, ώστε να βγαίνουν όλα στο φως εκεί που το ένοχο θα ντρέπεται και θα ΞΕΡΕΙ ότι θα τιμωρηθεί.

Αλλιώς βασιλεύει μαζί με την διαφθορά, την ασυδοσία και την αποδόμηση.

Το έγκλημα στα Τέμπη, είναι το αποτέλεσμα μιας χρόνιας οικονομικής απιστίας  και σωρείας καταχρήσεών, παραλείψεων και λαθών. Ακολούθως, πλήθος  κυβερνητικών ενεργειών προσπάθησε  να παραποίησει και να συγκαλύψει  τα ενοχοποιητικά στοιχεία. Όμως η αλήθεια είναι το φως. Και το φως είναι ζωή.

Και επειδή δεν ανεχόμαστε άλλο την παρανομία ,την ανισότητα και την αδικία,  μόνοι μας αποφασίσαμε να έχουμε φωνή. Και φτιάξαμε ένα ψήφισμα προκειμένου να ζητήσουμε να καταργηθεί  αυτό το απαράδεκτο δικαίωμα  της ασυλίας ,των πολιτικών όταν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Το ψήφισμα αυτό το στηρίζουν πολλοί συμπολίτες μου και καθημερινά αυξάνονται. Βρισκόμαστε περί τις 300,000 υπογραφές πολιτών ανεξαρτήτως  πολιτικών  κομμάτων.

Υπογραφές Ελλήνων που επιθυμούν αυτή την αλλαγή  για την χώρα τους.

Η Ελλάδα μας  είναι μια πανέμορφη μήτρα πολιτισμού ,φιλοσοφίας, επιστημών ,τέχνης, θεραπείας . Εδώ  γεννήθηκαν αξίες , ιδανικά , αρετές , και καλλιεργήθηκε το ήθος και η αξιοπρέπεια,  με ανθρώπους υπέροχους και δημιουργικούς που αγωνιούν και εργάζονται ως προς την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου.

Αυτή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα του σήμερα. Αυτή η κατάσταση οδήγησε κι εμάς σήμερα εδώ ενώπιον σας. Σας ευχαριστούμε για την δυνατότητα που μας δώσατε να ακουστεί  η φωνή μας. Σας καλούμε να φανείτε αρωγοί στην προσπάθεια μας. Σας Ευχαριστούμε».

Η ομιλία του Παύλου Ασλανίδη

«Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει από εκείνη την στιγμή, αιώνας αβάσταχτος. Έναν ολόκληρο χρόνο μετά, καλούμαστε να αποδεχτούμε και να καταπιούμε ψέματα, αίσχη, συγκάλυψη, εξευτελισμό, ξεπούλημα. Πώς μία ανθρώπινη ζωή ξεπουλιέται τόσο εύκολα σε μια χώρα υποτίθεται δημοκρατική, σε μια χώρα που υποτίθεται ότι βρίσκεται κάτω από τις φτερούγες της ”δημοκρατικής Ευρώπης”…

Ήρθα εδώ, για να ασκήσω το υπέρτατο δικαίωμά μου, το δικαίωμα να είμαι άνθρωπος, δικαίωμα που έχει καταπατηθεί εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, την χώρα της ντροπής! Δίνεις μάχη, απλώς για να είσαι άνθρωπος. Αλλά το να μην είναι κάποιος άνθρωπος, θα έπρεπε να είναι έγκλημα, και μάλιστα εκ προμελέτης!

Το έγκλημα των Τεμπών δεν είναι υπόθεση που αφορά 57 ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Είναι ένα ζήτημα εθνικό. Είναι ένα ζήτημα ευρωπαϊκό. Ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, ανεξαιρέτως. Όσους ταξίδεψαν σε αυτόν τον σιδηρόδρομο-καρμανιόλα και όσους δεν ταξίδεψαν ποτέ. Γιατί όλοι είμαστε ”επιβάτες” στην ίδια ταχεία ενός εκτροχιασμένου και τυχοδιωκτικού κράτους που δεν διστάζει να ξεπουλάει ακόμα και ζωές… για εισιτήρια!

Κάποιοι άθλιοι στήριξαν με την ψήφο τους αυτό το σάπιο σύστημα εξουσίας.

Κάποιοι συμβιβάστηκαν με την τριτοκοσμική κατάσταση της χώρας.

Κάποιοι συνθηκολόγησαν με την ιδέα ότι έχουμε ένα κράτος ”ακαταδίωκτων”.

Κάποιοι είπαν με ηττοπάθεια ότι ο μηχανισμός συγκάλυψης των Μέσων Μαζικής… ”Εξαπάτησης” είναι τόσο ισχυρός που δεν πρόκειται να υπάρξει δικαίωση.

Η συνέχιση αυτής της καταστροφικής λογικής στα χρόνια που έρχονται θα οδηγήσει την χώρα στην απόλυτη απαξίωση, στην απώλεια κάθε ίχνους πολιτισμού, ηθών και αξιών. Ε λοιπόν εμείς αρνούμαστε να ακολουθήσουμε αυτήν την τακτική!

Όσοι ζούμε σε αυτήν την χώρα, τα τελευταία χρόνια έχουμε την αίσθηση ότι ζούμε σε εμπόλεμη ζώνη, και υπαίτιοι είναι αυτοί που μας κυβερνούν! Διεφθαρμένοι, δήμιοι του λαού, ανελέητοι μπροστά στην δυστυχία μας, παίζουν με τις ζωές μας! Ακόμα και οι δωσίλογοι του σκοτεινού παρελθόντος ωχριούν μπροστά στους κρατικούς αξιωματούχους, δικαστές, ανακριτές, εισαγγελείς και εμπλεκόμενους στο έγκλημα των Τεμπών. Είναι δυστυχώς φανερό, ότι δεν μπορούμε πλέον να εμπιστευόμαστε τέτοιους λειτουργούς Δικαιοσύνης. Η διάκριση των εξουσιών έχει καταργηθεί! Και δεν είναι υπερβολή, εδώ μιλάμε για κυβερνώσα μαφία, συμμορία που λεηλατεί την χώρα, ανάλγητη στο πένθος και στην συμφορά μας.

Ντροπή στους δικαστές!!!

Ντροπή στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη!!!

Ντροπή στον υπεύθυνο υπουργό Καραμανλή!!!

Υποκριτές, γραμματείς και φαρισαίοι, που μιλάτε για ειρήνη και ανθρώπινα δικαιώματα σε στημένες επίσημες ομιλίες, όταν την ίδια στιγμή μετατρέπετε όλη την χώρα σε νεκροταφείο και θέλετε να θάψετε ζωντανούς ανθρώπους, ιδέες και ιδανικά! Γύπες! Που αφαιρείτε με τέτοιον ελεεινό τρόπο ζωές νέων ανθρώπων χωρίς να ντρέπεστε!

Μπορεί όμως να προκαλέσατε ένα τεράστιο έγκλημα στην γη, αλλά σε ένα άλλο επίπεδο, δεν μπορείτε ούτε καν να μας αγγίξετε! Ούτε εμάς, ούτε τα παιδιά μας, ούτε την αξιοπρέπειά μας! Γιατί έχουμε στο πλευρό μας δυνάμεις που ούτε καν φαντάζεστε! Και δεν θα ήθελα να είμαι στην θέση εκείνων που θα δεχτούν τις συνέπειες αυτών των δυνάμεων, γιατί δεν έχουν καμία ελπίδα!

Ακόμα και ένας μόνο άνθρωπος με Α κεφαλαίο να μείνει ζωντανός σε αυτήν την γη, θα έχει την Δικαιοσύνη στο πλευρό του. Και μπροστά του, είστε ένα τίποτα. Δεν έχετε ιδέα με ποιον τα βάζετε διαπράττοντας τέτοια ύβρη! Γιατί πάνω από τους ανθρώπινους νόμους υπάρχουν άλλοι νόμοι, ανώτεροι, που δεν τους υπολογίσατε καθόλου. Αυτοί όμως μπαίνουν σε εφαρμογή αυτόματα και απαρέγκλιτα και δεν μπορείτε να λαδώσετε κανέναν για να γλιτώσετε από αυτούς!

Την ίδια χώρα που γέννησε αξίες και ιδανικά και υμνήθηκε από όλον τον κόσμο, την ίδια χώρα στην οποία υποκλίνεται όλη η ανθρωπότητα για την γνώση και την σοφία που έσπειρε παντού, που από την αρχαιότητα, ακόμα και μετά από τις πιο σφοδρές μάχες τιμούσε τους νεκρούς με απόλυτο σεβασμό, θάβοντάς τους με τιμές και όχι καλύπτοντάς τους με μπάζα!!! Αυτήν την χώρα, λοιπόν, εσείς τώρα την ντροπιάζετε και την διασύρετε παγκοσμίως!

Σε αυτήν την χώρα σήμερα, εμείς πασχίζουμε να ζήσουμε, να εργαστούμε, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, και τι παίρνουμε πίσω;

Ένα κλειστό φέρετρο και ένα χαρτί που απλώς γράφει:

Βίαιος θάνατος. Πλήρης απανθράκωση.

Ούτε μια τελευταία αγκαλιά και ένα φιλί αποχαιρετισμού δεν μπορέσαμε να δώσουμε.

Αγαπημένα μας παιδιά, θα ξεπλύνουμε αυτήν την ντροπή, να το θυμάστε σαν ανταμώσουμε ξανά!

Ως τότε, να ξέρετε ότι ζείτε μέσα μας!

Είμαστε η ψυχή, η καρδιά και η φωνή σας.

Τίποτε στον κόσμο αυτόν δεν είναι πιο δυνατό από την αγάπη μας για σας!

Σείεται ο Ουρανός και η Γη για να δικαιωθούμε!

Η Δικαιοσύνη, με Δ κεφαλαίο και όχι η σημερινή, θα λάμψει!!!»

Βασικά σημεία εισήγησης του Κώστα Αρβανίτη

«· Το κράτος δικαίου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες επεξηγήσεις για την έννοια του, την προέλευσή του και την ανάγκη σεβασμού του. Στο πλαίσιο αυτού όλες  οι δημόσιες εξουσίες ενεργούν πάντοτε με βάση τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος, σύμφωνα με τις αξίες της δημοκρατίας και τα θεμελιώδη δικαιώματα και υπό τον έλεγχο ανεξάρτητων και αμερόληπτων δικαστηρίων που οφείλουν είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν εγκλήσεως να παρεμβαίνουν για τη διερεύνηση ιδιαίτερα των ποινικών αδικημάτων, άμεσα και χωρίς καθυστέρηση.

· Το κράτος δικαίου εμπίπτει στον πυρήνα της έννομης τάξης της Ένωσης, αναφέρεται ρητά στη Συνθήκη της ΕΕ ως μία από τις θεμελιώδεις αξίες της και συνδέεται αναπόσπαστα με την αποτελεσματική δικαστική προστασία[1].

· Τι συμβαίνει όμως όταν οι Έλληνες πολίτες νιώθουν ότι υπόκεινται άνιση μεταχείριση ενώπιον της δικαιοσύνης σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες σε παρόμοιες καταστάσεις ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εφαρμογή κανόνων που απορρέουν από το δίκαιο της Ένωσης και είναι υποχρεωτικοί για τα Κράτη Μέλη; [2]

· Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, μιλάμε για  εκτροχιασμό του Κράτους Δικαίου που ταυτίζεται απόλυτα , στην προκειμένη περίπτωση, με τον εκτροχιασμό των δύο αμαξοστοιχιών μετά τη σφοδρή σύγκρουσή τους στις 28 Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη.

·  Ο σιδηρόδρομος την τελευταία εικοσαετία απαξιώθηκε στην Ελλάδα  – με ελάχιστες εξαιρέσεις – και πλέον έχει εγκαταλειφθεί με τραγικές συνέπειες.  Η απαρχή της απαξίωσης αυτής χρονικά συμπίπτει με τις παραχωρήσεις των οδικών αξόνων και τις απαιτήσεις που προβλήθηκαν από τους παραχωρησιούχους προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους από την χρήση των αυτοκινητοδρόμων. Αντίθετα όμως με την Ελλάδα, οι περισσότερες χώρες στην ΕΕ επένδυαν και επενδύουν στις σιδηροδρομικές μεταφορές,  στις διασυνδέσεις του σιδηροδρόμου με τα λιμάνια, στη ανεύρεση μεταφορικών λύσεων πιο ασφαλών και πιο φιλικών για το περιβάλλον. Η ΕΕ θεωρώντας το σιδηρόδρομο ως τη βέλτιστη λύση για τις εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές,  επέλεξε να προτάσσει τις χρηματοδοτήσεις των σιδηροδρομικών έργων. Η Ελλάδα θέλησε να επωφεληθεί από αυτές τις χρηματοδοτήσεις ενισχύοντας τη μια και μόνη ουσιαστικά σιδηροδρομική γραμμή (ΠΑΘΕ) η οποία ωστόσο δεν έχει καταφέρει ακόμη να φτάσει μέχρι την Πάτρα. ενώ στη Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει σιδηροδρομική γραμμή, το μοιραίο τρένο της 28ης Φεβρουαρίου δεν έφτασε ποτέ στη Θεσσαλονίκη, που υπάρχει σιδηροδρομική γραμμή, .

· Και τα ερωτήματα που συναφώς αναδεικνύονται  είναι: το τρένο θα είχε φτάσει στη Θεσσαλονίκη αν η Σύμβαση 717 είχε εκτελεστεί; Αν υπήρχαν ικανά μέτρα ασφαλείας (σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση) ώστε να αποτρέψουν τη σύγκρουση; Ποιοι είναι οι λόγοι των υπέρμετρων καθυστερήσεων; που πήγαν οι ευρωπαϊκοί πόροι που προορίζονταν για τα συστήματα ασφαλείας και τελικά ποιοι ευθύνονται;

 · Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και το γραφείο των Εντεταλμένων Εισαγγελέων της Αθήνας ανέλαβε να αναζητήσει τις απαντήσεις για την επίμαχη σύμβαση 717 που αφορούσε τα συστήματα ασφαλείας στην επίμαχη σιδηροδρομική γραμμή, και μετά από έρευνα παρέπεμψε μεγάλο αριθμών εμπλεκόμενων προσώπων. Αν και ζήτησε την παραπομπή δύο Υπουργών, το έργο της εμποδίστηκε καθώς το εθνικό δίκαιο προβλέπει ασυλία, η οποία μπορεί να αρθεί μόνο με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας της Βουλής των Ελλήνων, με αποτέλεσμα ένα πολιτικό όργανο να αποφασίζει τελικά για το αν θα εξεταστούν οι ποινικές ευθύνες από ένα Δικαστήριο και αν θα επιβληθούν ποινές. Με άλλα λόγια, να αποφασίσει κατά βούληση αν θα λειτουργήσει η Δικαιοσύνη.

· Ο Κανονισμός για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (και συγκεκριμένα το άρθρο 29) ορίζει ότι σε περίπτωση έρευνας που αφορά πρόσωπα που απολαύουν προνομίων ή ασυλίας βάσει του εθνικού δικαίου και το εν λόγω προνόμιο ή ασυλία παρεμποδίζει συγκεκριμένη υπό διεξαγωγή έρευνα, υποβάλλει αιτιολογημένο γραπτό αίτημα άρσης αυτού, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο εθνικό δίκαιο. Δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος Κανονισμός της ΕΕ όπως άλλωστε και η Συνθήκη της ΕΕ καμία εξαίρεση δεν προβλέπει[3], τόσο το Σύνταγμα της χώρας μας όσο και ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών οφείλουν να ερμηνεύονται ώστε το δίκαιο της ΕΕ να εφαρμόζεται αποτελεσματικά,[4] αφού σε διαφορετική περίπτωση το παραβιάζουν.[5]

· Ο σεβασμός του κράτους δικαίου και ιδίως ο αποτελεσματικός δικαστικός έλεγχος από ανεξάρτητα δικαστήρια είναι ουσιαστικής σημασίας για την ΕΕ. Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην έρευνα των υποθέσεων κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ, καθώς η κακή χρήση των ενωσιακών πόρων μπορεί να συνδέεται και με άλλα εγκλήματα, και ειδικά στην περίπτωση του εγκλήματος των Τεμπών να αποτελεί τη βάση για ένα ντόμινο αδικημάτων.

·Το μέλλον θα δείξει αν η ευρύτερη εναρμόνιση του ποινικού δικαίου και των ποινικής δικονομίας στα Κράτη Μέλη της ΕΕ μέσω της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα οδηγήσουν σε βαθύτερη και αποτελεσματικότερη διερεύνηση των εγκλημάτων και σε εκτενέστερη διασυνοριακή συνεργασία.

· Στο μεσοδιάστημα όμως, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να νιώθουν ίσοι ενώπιον του Νόμου σε όλη την Ένωση, και οφείλουμε θεσμικά ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υπερασπίσουμε την ομοιόμορφη εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ που διασφαλίζει τα ίδια δικαιώματα σε όλους ενώπιον της Δικαιοσύνης και αποτελεί κεντρικό γνώρισμα του Κράτους Δικαίου.


[1] Δικαστήριο της ΕΕ,   υπόθεση C-72/15 Rosneft

[2] Οι κανόνες αυτοί, εν προκειμένω, οι οποίοι δεν εφαρμόζονται από την χώρα μας αφορούν τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που διεξάγει  αυτή τη στιγμή έρευνα για μια σύμβαση που αν είχε τεθεί σε εφαρμογή στην Ελλάδα, ο σιδηρόδρομος θα ήταν ασφαλής.

[3] Άρθρο 325 παράγραφος 1 που ορίζει ότι η  Ένωση και τα κράτη μέλη καταπολεμούν την απάτη ή οιαδήποτε άλλη παράνομη δραστηριότητα κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, λαμβάνοντας μέτρα τα οποία θα έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα και θα προσφέρουν αποτελεσματική προστασία στα κράτη μέλη καθώς και στα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης».

[4] Το ειδικό καθεστώς της ευθύνης υπουργών προβλέπεται στην Ελλάδα  – ήδη με τα Συντάγματα της Επανάστασης αλλά  και σε άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ. Κάποιος  μπορεί να το κατανοήσει μόνον αν συνδέσει το ειδικό αυτό καθεστώς με τους στόχους τους οποίους εξυπηρετεί.  Και αν θα μπορούσε να είναι ανεκτό, με προϋποθέσεις ώστε ο Υπουργός να μπορεί απερίσπαστος να εκτελεί τα καθήκοντά του και να λαμβάνει τις πολιτικές αποφάσεις, χωρίς να απειλείται από μηνύσεις ιδιωτών τι θα πρέπει να συμβαίνει όταν ένας Υπουργός παραβιάζει τους νόμους, ή παραλείπει να λάβει αποφάσεις που απειλούν, όπως στην προκειμένη περίπτωση, την ασφάλεια των πολιτών. Το ειδικό καθεστώς για την ευθύνη των Υπουργών ενέχει σοβαρά θέματα που σχετίζονται με την παραγραφή σε σύντομο χρόνο η οποία μπορεί να περιορισθεί σε περίπτωση για παράδειγμα που θα διαλυθεί η Βουλή, ότι ποινική δίωξη ασκείται από πολιτικό όργανο, δηλαδή από τη Βουλή ενώ η απόφαση της Βουλής να μην ασκήσει δίωξη ή να μην κινήσει καν τη διαδικασία δεν υπόκειται σε έλεγχο από κανένα δικαστήριο.

[5] Ένα συναφές πρόσφατο  παράδειγμα: Πριν λίγες μόνο μέρες, ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία η παύση δίωξης μιας συναδέλφου μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την αιτιολογία ότι αποκαταστάθηκε από την ίδια η ζημία που είχε επέλθει στον θιγόμενο και σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο θα πρέπει να απέχει από την δίωξη. Η αιτιολογία αυτή όμως βασίζεται στο εθνικό μας δίκαιο και όχι στο δίκαιο της ΕΕ. Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επισήμανε ότι θεωρεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν είναι σύμφωνα με την Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ιδίως με το άρθρο 325 της ΕΕ καθώς και με την οδηγία (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2017, σχετικά με την καταπολέμηση της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης μέσω του ποινικού δικαίου (ιδίως το άρθρο 7 παράγραφος 1).»

Η ομιλία του Γιώργου Ηλιόπουλου

«Σας ευχαριστώ που υποδεχθήκατε όλους μας και ειδικά τους γονείς που βρίσκονται ακόμη σε βαρύ πένθος για την απώλεια των παιδιών τους, με τόσο θερμά συναισθήματα.

Οφείλω να αναφέρω ότι και εγώ είμαι γονέας ενός νέου 19 ετών που ταξίδευε στο τρίτο βαγόνι του μοιραίου τρένου και επιβίωσε με ελαφρά τραύματα από καθαρή τύχη, ενώ άλλοι δίπλα του βρήκαν τραγικό θάνατο.

Μάλιστα ήταν αυτός που εξήλθε από τους πρώτους, πατώντας σε φλεγόμενα συντρίμμια, από το τρένο του θανάτου και επί σαράντα λεπτά καλούσε τα σωστικά μέσα, πριν αποφασίσει ότι έπρεπε να ειδοποιήσει την μητέρα του και εμένα.

Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα, ότι ακόμα και υπό τις πλέον ακραία αντίξοες συνθήκες, οι νέοι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται με αυταπάρνηση και κοινωνική ευαισθησία.

Αυτή η στάση είναι η πλέον σημαντική εγγύηση για ένα καλύτερο αύριο.

Κάποιοι όμως αυτό το αύριο στέρησαν αδικαιολόγητα από πολλούς άλλους νέους, αδιαφορώντας προκλητικά για τις επιταγές και τις εγγυήσεις του Κράτους Δικαίου και εάν τους το επιτρέψουμε θα το επαναλάβουν.

Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή την δυσοίωνη πορεία.

Ανάμεσα σας ένιωσα διαισθητικά τους ιδιαίτερους ηθικούς και πνευματικούς δεσμούς που μας συνδέουν.

Είναι οι κοινές μας αξιακές αναφορές, αυτές που ο ελληνικός πολιτισμός ενέπνευσε σε όλους τους Ευρωπαϊκούς λαούς και αποτελεί πλέον την κληρονομιά που μας καθιστά αναγνωρίσιμους παγκοσμίως, ενώ παράλληλα αποτελεί και το θεμέλιο και την ιδιοσυστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δημοκρατία, άμεσα συνυφασμένη με την αρχή της νομιμότητας και κατ’ επέκταση το Κράτος Δικαίου, αποτελούν στοιχείο ταυτότητας των Ευρωπαίων Πολιτών.

Αυτό συμβαίνει διότι το κράτος δικαίου αποτελεί την ελάχιστη εγγύηση του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου από την πολιτεία και είναι το επιστέγασμα του κοινωνικού συμβολαίου, που συνάπτει η ηγεσία της πολιτείας με τους πολίτες της.

Έχει τις ρίζες του στην κλασική Αθηναϊκή Δημοκρατία, καθώς για πρώτη φορά στην πορεία του μόνου πλάσματος με αυτεπίγνωση στην Γη, η αξία του ανθρώπου – πολίτη και όχι η υποταγή στον Μονάρχη ήταν το πρώταγμα για την συγκρότηση του Κράτους.

Έτσι η ιδέα της Δικαιοσύνης και η αξία της για την συγκρότηση των οργανωμένων κοινωνιών αποτέλεσε την βάση του κοινωνικού συμβολαίου που 2.000 χρόνια μετά θα συνέδεε τον διαφωτισμό με την δημιουργία των σύγχρονων κοινωνιών.

Στην σύγχρονη Ελλάδα ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος ιδεολογικός αναθεωρητισμός  που χρησιμοποιεί την διαστρέβλωση της αλήθειας, επιχειρεί μέσω της χειραγωγούμενης διάχυσης της πληροφορίας να επηρεάσει τις σκέψεις και επομένως τις συνειδήσεις μας.

Αναπόδεικτα ιδεολογήματα υποκαθιστούν την κατάκτηση της επιστημονικής απόδειξης και την αξία της διαλεκτικής.

Όποιος αμφισβητήσει την παντοδυναμία πλασματικών πλειοψηφιών γίνεται ανεπιθύμητος.

Η δολοφονία των Τεμπών ήταν η πλέον δραματική αποκάλυψη της αποτυχίας αυτών που επιχειρούν να επενδύσουν στην ψευδαίσθηση, την εξαπάτηση και τον φόβο για να υποκαταστήσουν τις κοινωνίες των πολιτών μιας Ευρώπης, που εμπνέεται από τον Ελληνικό Πολιτισμό και να δημιουργήσουν αγέλες υπάκουων κατοίκων μίας ενιαίας και αδιαφοροποίητης μάζας χειραγωγούμενης από αυτόκλητες ελίτ.  

Δεν θα τους το επιτρέψουμε.

Όποιος καθιστά την διαιώνιση της παρουσίας του στην εξουσία αυτοσκοπό, τον οποίο επιχειρεί να επιβάλει με κάθε αυθαιρεσία, μεταβάλλεται σε τύραννο και επομένως εχθρό της δημοκρατίας, οπότε αυτονόητα βρίσκεται σε αναπόφευκτα συγκρουσιακή πορεία με το κράτος δικαίου.

Γνωρίζετε όλοι ότι στην αρχαία Ελλάδα η τυραννοκτονία θεωρούνταν θεάρεστο έργο, γιατί αποκαθιστούσε την πολιτειακή τάξη και επί της ουσίας την νομιμότητα.

Πλέον, τον αποκλεισμό των αυταρχικών πρακτικών και την αποκατάσταση της νομιμότητας έχουν αναλάβει σε κορυφαίο επίπεδο διακρατικές ενώσεις και θεσμοί, όπως είναι και οι αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναπτύσσουμε στην Αναφορά μας, αυτοί που θέλουν μέσω της χειραγώγησης της πληροφορίας να διαιωνίσουν την παρουσία τους στην άσκηση φαύλης εξουσίας, επιχειρούν παράλληλα να συρρικνώσουν τις εγγυήσεις του Κράτους Δικαίου και αδιαφορούν για την αρχή της Νομιμότητας.

Καθιστώντας μοναδική τους επιδίωξη την ανεμπόδιστη άσκηση της εξουσίας και το παράνομο κέρδος, αδιαφόρησαν πλήρως για την ανθρώπινη ζωή και μετέβαλαν τις σιδηροδρομικές μεταφορές σε ένα πεδίο δοκιμασίας θανάτου.

Από το έτος 2004 σύμφωνα με την οδηγία 2004/49/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΗΣ 29ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ, που έγινε νόμος του Ελληνικού Κράτους το έτος 2007, με το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 160 ΦΕΚ Α’ 201/23.08.2007 για την ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2004/49/ΕΚ, η Ελλάδα όφειλε να θεσπίσει Εθνικούς Κανόνες Ασφάλειας για τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Θα εκπλαγείτε εάν δείτε τη σχετική καταχώρηση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων στην Ελλάδα, διότι θα αντιληφθείτε ότι 20 έτη μετά οι Εθνικοί Κανόνες Ασφάλειας, με ευθύνη του Υπουργείου Μεταφορών και Συγκοινωνιών, δεν έχουν θεσπιστεί ακόμη, γιατί όπως μας πληροφορεί η αρμόδια να γνωμοδοτεί ΡΑΣ, είναι ακόμη υπό διαμόρφωση.

Είναι από μόνο του ένα σκάνδαλο που αποδεικνύει το βαθμό επικινδυνότητας της εξουσίας όταν παύει να εμπνέεται από το Κράτος Δικαίου.

Αυτό το λογικά παράδοξο και νομικά απαράδεκτο συμβαίνει, παρά τις διατάξεις άρθρων 59 (άρθρο 7 Οδηγίας 798/2016) και 60 (άρθρο 8 Οδηγίας 798/2016) του ν. 4632/2019 για την ενσωμάτωση των Οδηγιών ΕΕ 2016/797 και 2016/798 τα οποία επιβάλουν, όταν υπάρχουν κενά στα συστήματα ασφαλείας που θεσπίζει το αποδεκτό μοντέλο διαλειτουργικότητας ERTMS, δηλαδή ο συνδυασμός ETCS και GSMR και ιδίως όταν συμβαίνουν δυστυχήματα, να θεσπίζονται άμεσα Εθνικοί Κανόνες και μάλιστα Νέοι, δηλαδή επικαιροποιημένοι.

Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμη και σήμερα 12 μήνες μετά την πολύνεκρη δολοφονία και ενώ τίποτε δεν έχει βελτιωθεί στο επίπεδο της ασφάλειας, αυτή η νομοθετική επιταγή δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη.

Πρόκειται για ασυδοσία και αλαζονεία της εξουσίας, που στο όνομα της κατ’ επίφαση πλειοψηφίας θεωρεί ότι μπορεί να παίζει καθημερινά με χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και να λοιδορεί την λογική και την αξιοπρέπεια όλων μας.

Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε πέρα από κάθε αμφιβολία και με όσα επακολούθησαν μετά το αρχικό έγκλημα.

Ενώ οι συγγενείς ακόμη θρηνούσαν τους νεκρούς τους και ο Πρωθυπουργός εγγυόταν δημόσια ότι η Δικαιοσύνη θα πράξει άμεσα και αποτελεσματικά το καθήκον της, ένας επίορκος αξιωματούχος της Διοίκησης με εντολές πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου και την επίκληση ανύπαρκτων διατάξεων του νόμου επενέβη απροσχημάτιστα στο έργο της Δικαστικής Εξουσίας.

Ο τόπος του εγκλήματος στο σύνολο του βεβηλώθηκε, αποχωματώθηκε σε βάθος άνω των 70 εκατοστών και εν τέλει καλύφθηκε με άμμο και χαλίκια βουτηγμένα σε πίσσα.

Παράλληλα μεταφέρθηκαν, σε άγνωστους προορισμούς, το σύνολο των καταλοίπων της σύγκρουσης και μεταξύ αυτών ανθρώπινα μέλη, ενώ μάλιστα υπήρχε και υπάρχει μια τουλάχιστον αγνοούμενη.

Έτσι αλλοιώθηκαν πλήρως όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και πειστήρια.

Αυτό είχε προφανή στόχο να μην εξακριβωθεί με βεβαιότητα τι προκάλεσε την πρωτοφανή έκρηξη και την ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς.

Τονίζω ότι δεκάδες επιβάτες απανθρακώθηκαν καθώς η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 1.300 βαθμούς κελσίου.

Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί σε σιδηροδρομικό δυστύχημα, όπως βέβαια δεν έχει ξανασυμβεί στην σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία τέτοια εκτεταμένη κρατική επιχείρηση συγκάλυψης της αλήθειας και αλλοίωσης στοιχείων, ενώ μάλιστα υπήρξαν τουλάχιστον 57 νεκροί και 180 τραυματίες.

Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία (ενδεικτικά: το άρθρο 19 και κυρίως 20 ΟΔΗΓΙΑΣ 2004/49/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 29ης Απριλίου 2004 για την ασφάλεια των κοινοτικών σιδηροδρόμων, επιβάλει ανεξάρτητες Αρχές, όπως η Επιτροπή Διερεύνησης σιδηροδρομικών και αεροπορικών δυστυχημάτων, να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο χώρο και αυτός να περιφρουρηθεί, έως ότου η Δικαιοσύνη και ο ίδιος ο ΕΡΑ ολοκληρώσουν τις έρευνες.

Αυτό επιβάλουν και τα άρθρα 239 και 251 του Ελληνικού ΚΠΔ, όπως και το άρθρο 21 νόμου 5014/2023 για την διερεύνηση αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων, που υλοποιεί με επίσης μεγάλη καθυστέρηση την ως άνω Ευρωπαϊκή Οδηγία, όμως τίποτε από αυτά δεν τηρήθηκε, γιατί μεταξύ άλλων η Επιτροπή Διερεύνησης δεν είχε καν συγκροτηθεί.

Τα πάντα εξαφανίστηκαν πριν προλάβουν οι ορισθέντες πραγματογνώμονες να  ξεκινήσουν το έργο της συλλογής και καταγραφής στοιχείων και ενώ επίσης δεν είχαν ληφθεί φωτογραφίες και βίντεο αρμοδίως.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι που είχαν συμμετοχή στα παραπάνω, ενοχοποιούνται όχι απλώς για παράβαση καθήκοντος ή υπόθαλψη, αλλά για διάπραξη του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας, που σύμφωνα με το άρθρο 134 ΠΚ θεσπίστηκε για να προστατεύσει τους συνταγματικούς θεσμούς, όπως ιδίως τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία του έργου της Δικαιοσύνης.

Πριν βέβαια συμβούν αυτά, η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, είχαν ήδη αναδείξει ότι η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται σε σοβαρή κρίση, καθώς η διαφθορά έχει αλλοτριώσει επικίνδυνα λειτουργούς που υπηρετούν σε ανώτατες θέσεις, της εκτελεστικής, της νομοθετικής αλλά και ενδεχομένως της Δικαστικής Εξουσίας.

Δυστυχώς προκύπτει από τα γεγονότα, ότι εάν δεν υπήρχαν οι γενναίοι γονείς που ήδη γνωρίσατε, οι οποίοι στην μνήμη των παιδιών τους συνεχίζουν ασυμβίβαστα τον αγώνα για την ανάδειξη της αλήθειας, η Δικαιοσύνη θα υστερούσε ακόμη περισσότερο να ανταποκριθεί στην αποστολή της.

Είμαστε βέβαιοι ότι με την βοήθεια όλων σας και την επικρότηση της αναφοράς μας θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τους θεσμούς του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και έτσι το θλιβερό ορόσημο της 28.2.2023 θα γίνει σύμβολο ενότητας των Ευρωπαϊκών Λαών στον Αγώνα για την εμπέδωση του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας

Θεωρούμε ότι με την σθεναρή αυτή υποστήριξη των θεσμών του Κράτους  Δικαίου θα εκπέμψουμε ως μήνυμα, με αποδέκτες εντός και εκτός της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσής, την ασυμβίβαστη στάση μας για ένα πανανθρώπινο παγκόσμιο πρότυπο πολιτισμού εμπνευσμένο από την αξία του ανθρώπου.

Ολοι μαζί, είναι βέβαιο ότι μπορούμε να πετύχουμε να λάμψει η αλήθεια και να αφυπνιστεί μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων, η οποία δεν θα επιτρέψει οι σκοτεινές βλέψεις ορισμένων να καταργήσουν εν τοις πράγμασι το Κράτος Δικαίου και να μας στερήσουν την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ίδια μας τη ζωή, που αυτό εγγυάται.

Σας Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά».

Η ομιλία της Ελεωνόρας Γεωργίου

«Θεμελιώδης αρχή της λειτουργίας των κρατών, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η αρχή του Κράτους Δικαίου, η οποία περιλαμβάνει τη διάκριση των εξουσιών, τη διαφανή νομοθετική διαδικασία, την αποτελεσματική δικαστική προστασία και το ανεξάρτητο και αμερόληπτο των δικαστηρίων.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που συνέβη 28.2.2023 είναι αποτέλεσμα πράξεων και παραλείψεων των αρμόδιων προσώπων που διατελούσαν τη θητεία τους κατά τον χρόνο του δυστυχήματος.

Το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί:

  1. Αν λειτουργούσε το σύστημα φωτοσήμανσης και τηλεδιοίκησης, όπως προέβλεπε η σχετική σύμβαση του 2014,
  2. Ούτε αν η Ελλάδα είχε συμμορφωθεί με την Οδηγία του 2012 για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου,
  3. Ούτε και αν το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών είχε καθορίσει και εφαρμόσει τα ελάχιστα επίπεδα ασφάλειας, που προβλέπονται στην ευρωπαϊκή Οδηγία του 2016 για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, όπως αυτή ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με τον νόμο 4632/2019.

Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) είναι αυτή που διασφαλίζει τη συνολική διατήρηση της σιδηροδρομικής ασφάλειας και τη συνεχή βελτίωση της, δίνοντας προτεραιότητα στην πρόληψη των ατυχημάτων.

Τόσο η ΕΡΓΟΣΕ ως διαχειριστής υποδομής, όσο και η Hellenic Train ως σιδηροδρομική επιχείρηση, είναι υποχρεωμένες αμελλητί να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων ασφάλειας.

Οι αρμόδιοι της ΕΡΓΟΣΕ, της Hellenic Train, του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και της ΡΑΣ γνώριζαν την υποστελέχωση του ελληνικού σιδηρόδρομου, την έλλειψη κατάρτισης του προσωπικού, την ανυπαρξία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας και την εν γένει έλλειψη συστημάτων ασφαλείας.

Παρότι οι ίδιοι ήταν επιφορτισμένοι, κανείς δεν έλαβε μέτρα ασφαλείας, ούτε προέβη σε αποκατάσταση των πλημμελειών, παρότι είχαν υποχρέωση εκ των προαναφερόμενων νόμων και συμβάσεων. Αντ’ αυτού, ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε και μάλιστα στην Hellenic Train χορηγήθηκε το 2022, περιέργως πώς, νέο Πιστοποιητικό Ασφαλείας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA).

Συνεπώς, οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι από τις παραλείψεις τους υπήρχε το ενδεχόμενο να επέλθει θάνατος  ή σωματική βλάβη σε επιβαίνοντες και προσωπικό και αποδέχονταν το αποτέλεσμα του θανάτου και των σωματικών βλαβών τουλάχιστον ως ενδεχόμενο, αν όχι ως βέβαιο. Με δεδομένη αυτή τη γνώση, αντιλαμβανόμαστε ότι το όποιο ποινικό αδίκημα έχουν τελέσει, μόνο από δόλο πρέπει να θεωρηθεί ότι τελέστηκε, αποκλειόμενης της αμέλειας.

Διότι, για να θεωρηθεί ότι ένα αδίκημα έχει τελεστεί από αμέλεια, πρέπει να δεχτούμε ότι οι αρμόδιοι προέβλεψαν το αξιόποινο αποτέλεσμα ως δυνατό, πίστεψαν όμως ή ήλπιζαν ότι δεν θα επερχόταν. Αντιλαμβάνεστε ότι πίστη και ελπίδα δεν συνάδουν με την ασφάλεια των συγκοινωνιών. Επομένως, βάσιμα υποστηρίζουμε ότι για τους θανάτους και τους τραυματισμούς του δυστυχήματος ευθύνονται τουλάχιστον οι προαναφερόμενοι αρμόδιοι και οι ήδη ασκηθείσες ποινικές διώξεις πρέπει να αναβαθμιστούν για πράξεις που έχουν τελεστεί από δόλο.

Επιπλέον, δεν πρέπει να λησμονηθεί το πρωταρχικό γεγονός που έχει κινήσει υποψίες συγκάλυψης της υπόθεσης: αφενός η μεταφορά των επίμαχων βαγονιών σε αφύλακτο μέρος, αφετέρου η απομάκρυνση σημαντικού όγκου εδάφους  από  τον  τόπο  του  δυστυχήματος και η επιχωμάτωση του σημείου με νέο.

Τα ανωτέρω υλοποιήθηκαν μόλις 3 ημέρες μετά το δυστύχημα με εντολή του τότε Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν ήταν δική του πρωτοβουλία. Είναι αυτονόητο ότι αυτή η ενέργεια προκάλεσε την αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος επηρεάζοντας άμεσα και τη συλλογή των αποδείξεων. Παγκοσμίως, η διατήρηση του χώρου αναλλοίωτου είναι υψίστης σημασίας για τη συλλογή αποδεικτικού υλικού και την σωστή διερεύνηση ενός εγκλήματος.

Σημειωτέον ότι η συλλογή αποδείξεων γίνεται από τους ανακριτικούς υπαλλήλους, πάντοτε υπό την καθοδήγηση της εισαγγελικής αρχής, και ολοκληρώνεται με το πέρας της ανάκρισης. Με απλά λόγια, το σημείο του δυστυχήματος θα έπρεπε να είχε παραμείνει αναλλοίωτο και να φυλασσόταν μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάκριση και παράλληλα θα έπρεπε να είχε ανασταλεί η λειτουργία του σιδηρόδρομου λόγω μη πλήρωσης των κανόνων ασφαλείας.

Επιπλέον, από τις αναλύσεις του Χημείου του Κράτους σε δείγματα αντικειμένων των θυμάτων προέκυψαν χημικά στοιχεία (ξυλόλιο και  τολουόλιο), που χρησιμοποιούνται για νοθεία καυσίμων και δεν συγκαταλέγονται στο δηλωμένο φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Έτσι, ενισχύεται η πεποίθηση μας ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε παράνομο φορτίο.

Η διερεύνηση της ιχνηλάτησης του παράνομου φορτίου, όπως και η διακρίβωση των προσώπων που βρίσκονται πίσω από την εντολή για την αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος αποτελεί έργο των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών.

Στο ελληνικό ποινικό δίκαιο, το αδίκημα της κατάχρηση εξουσίας, προβλέπει τιμωρία για εισαγγελέα ή ανακριτή, αν αυτός διώξει αθώο, ωθήσει σε τιμωρία αθώο  ή παρέλειψε να διώξει κάποιον υπαίτιο. Η συγκεκριμένη διάταξη δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί, αν συντρέξουν οι προϋποθέσεις του νόμου.

Συμπερασματικά, από όσα εκτέθηκαν, είναι βάσιμες οι ανησυχίες για την παρέκκλιση της Ελλάδας από το κράτος δικαίου, δηλαδή από τον απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς και την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Και, δυστυχώς, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ήδη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το ψήφισμα της στις  7.2.2024 για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι η δικαστική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη στερείται πολιτικής αμεροληψίας.

Στο ίδιο ψήφισμα επισημαίνεται ότι ήδη έχει διεξαχθεί έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας παρότι έχουν συλληφθεί 23 πρόσωπα για το σκάνδαλο κατάχρησης ευρωπαϊκής επιδότησης ύψους 700.000.000 ευρώ, οι Έλληνες υπουργοί μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου του νυν, κρύβονται πίσω από την υπουργική ασυλία.

Ήδη γίνεται διαδικτυακή προσπάθεια για συλλογή υπογραφών σε πλατφόρμα με αίτημα την κατάργηση του συνταγματικού άρθρου (86 Σ) που προστατεύει τους βουλευτές από  τη δίωξη για ποινικά αδικήματα».


https://www.topontiki.gr/