1.2.24

Διάψευση τουρκικού ΥΠΕΞ περί όρου στην Άγκυρα να μην πετούν τα F-16 εναντίον της Ελλάδας


Η συζήτηση στην Τουρκία έχει φουντώσει σχετικά με το αν υπάρχει ένας τέτοιος όρος προς την Άγκυρα
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει κατηγορηματικά ότι τα νέα αεροσκάφη F-16 θα μπορούν να πετούν μόνο σε αποστολές του ΝΑΤΟ, αλλά όχι πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.
«Ένα τέτοιο θέμα δεν αναφέρθηκε σε καμία περίπτωση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας με τις ΗΠΑ», δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή στον έγκριτο Τούρκο δημοσιογράφο Μουράτ Γετκίν.
Η συζήτηση στην Τουρκία έχει φουντώσει σχετικά με το αν υπάρχει ένας τέτοιος όρος προς την Άγκυρα, με τους Τούρκους δημοσιογράφους και αναλυτές να αναζητούν απαντήσεις από την τουρκική κυβέρνηση.
Turkish Foreign Ministry categorically denied Kathimerini that new #F16 jets will only be able to fly in #NATO missions, not over the Aegean islands.▶️"Such an issue was not mentioned by no means during our talks with the US," said a high-rank source to @yetkinreport.— YetkinReport (@YetkinReport) January 31, 2024
Στην εκπομπή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Youtube, ένας από τους γνωστούς επικριτές του Ερντογάν, δημοσιογράφος Φατίχ Αλταϊλί σχολιάζει σχετικά με τη ρήτρα χρήσης για τα F-16 της Τουρκίας:
«Υπάρχει ένας όρος σχετικά με τα F-16 που θα αγοράσουμε, υπάρχει μία σημείωση. Αυτή η σημείωση λέει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16 εναντίον των Γκιουλενιστών, στο Αιγαίο, όπως επίσης η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα F-16 στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ. Τότε, πού θα τα χρησιμοποιήσουμε;», ρωτάει με απορία ο δημοσιογράφος.
Αδιανόητο για την Τουρκία να έχει δεχτεί ο Ερντογάν τέτοιον όρο
«Μα είναι δυνατόν να αποδεχτεί κάτι τέτοιο η Τουρκία; Δεν μπορούν ούτε καν να κάνουν τέτοια πρόταση. Η Τουρκία ως μια ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να παίρνει τις δικές της αποφάσεις, θα χρησιμοποιήσει τα F-16 όπου τα χρειάζεται χωρίς να ρωτήσει κανέναν», δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στον εκπρόσωπος της εφημερίδας Σταρ στην Άγκυρα Μελίκ Γιιτέλ.
Ο μπελάς S-400
Την ίδια ώρα, ο αρθρογράφος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Καράρ, Ταχά Ακγιόλ, χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο λάθος της διπλωματίας της Τουρκίας την αγορά S-400 από τη Ρωσία, καθώς η ζημιά αποδεικνύεται ανυπολόγιστη.
«Αδύνατο για τους διπλωμάτες μας να μην είχαν προβλέψει ότι η μετατόπιση του άξονα στην εξωτερική πολιτική (σ.σ. προς τη Ρωσία) θα είχε έντονες αντιδράσεις, ότι η Ελλάδα θα επωφελούνταν από αυτό και ότι η Τουρκία θα απομονωνόταν διαταράσσοντας την παραδοσιακή ισορροπία στη διπλωματία. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλούσε σαν να τον άκουγαν μόνο Ρώσοι, λέγοντας ‘η Ρωσία είναι ο στρατηγικός μας εταίρος’. (28 Αυγούστου 2018). Ήταν δυνατόν να πλησιάσουμε τόσο τη Ρωσία και να διατηρήσουμε σχέσεις συμμαχίας με τη Δύση όπως πριν;», αναρωτιέται ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής.
Για να μην πούμε για τις ζημιές στην οικονομία...
«Οι S-400 είναι ακόμα στο πακέτο τους», λέει ο Ταχά Ακγιόλ, «αλλά η απώλεια των F-35 είναι μεγάλη όχι μόνο από πλευράς αεράμυνας, αλλά και από άποψη τεχνογνωσίας και οικονομίας. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα αποκτούσε νέα τεχνολογία και η Τουρκία θα κέρδιζε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια εισόδημα κατέχοντας τις εγκαταστάσεις επισκευής και συντήρησης των F-35... Η ζημιά είναι μεγάλη, η κυβέρνηση προσπαθεί να το μπαλώσει. Να δούμε πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό το πρόβλημα των S-400. Χωρίς να θυμώσει τον Πούτιν στη Συρία!», αναρωτιέται ο Τούρκος αρθρογράφος.

Πηγή: ethnos.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com