5.2.24

Αυτές είναι οι φρεγάτες Constellation: To (πιθανό) μέλλον του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

 

Πέρα από τις FDI, τις LCS και τον εκσυγχρονισμό των MEKO-200HN.

Γράφει ο Κώστας Μαυραγάνης.


Συμμετοχή στο πρόγραμμα των σύγχρονων φρεγατών Constellation, οι οποίες προορίζονται να αποτελέσουν τις πρώτες φρεγάτες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού μετά από χρόνια, συζητά η Ελλάδα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε τη Δευτέρα, στον απόηχο των πρόσφατων ανακοινώσεων, πως «συζητάμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τον σχεδιασμό, τον κοινό σχεδιασμό και την συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς Constellation»

, προσθέτοντας πως «ήδη, στις 16 Ιανουαρίου 2024 παρελήφθη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σχετική επιστολή του Αμερικανικού Ναυτικού καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντος όλων μας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή έως 7 νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία. Με βάση, λοιπόν, αυτή την πρόταση, η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό ευθύς εξ αρχής, δηλαδή από τον σχεδιασμό του, σύμφωνα με τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει ένα τεράστιο άλμα και για τον ελληνικό Στόλο, αλλά και για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία».

Η αντικατάσταση των μεγάλων σκαφών του ελληνικού ΠΝ (φρεγατών) αποτελεί υψηλή προτεραιότητα, δεδομένου ότι οι φρεγάτες κλάσης S, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του Στόλου, είναι «γερασμένα» πλέον πλοία που υπηρετούν εδώ και δεκαετίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ-200ΗΝ του ΠΝ αναμένεται να εκσυγχρονιστούν ώστε να παραταθεί για 15 και πλέον έτη ο επιχειρησιακός τους βίος, ώστε να πλαισιώσουν τις σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες FDI που ναυπηγούνται για το ΠΝ. Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις, αναμένεται να παραχωρηθούν μέχρι και τέσσερις φρεγάτες τύπου LCS από τα αμερικανικά αποθέματα, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τον υπουργό Άμυνας ως «ενδιάμεση λύση», κάτι που φαίνεται – πάντα με βάση τα παρόντα δεδομένα, και με δεδομένη τη σταδιακή απόσυρση των «S»- να οδηγεί το ΠΝ στο προσεχές μέλλον σε ένα ναυτικό με έως και 11 φρεγάτες.

https://www.huffingtonpost.gr/