16.2.24

Εξοργισμένος ο Μπάιντεν: "Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι"

 "Μη έκπληκτος" αλλά "εξοργισμένος" δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν για τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, στρέφοντας τα πυρά του κατά του Ρώσου προέδρου. 

"Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι", δήλωσε ο Μπάιντεν σε σύντομη ομιλία του στον Λευκό Οίκο.

"Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο θάνατος του Ναβάλνι ήταν αποτέλεσμα κάποιας ενέργειας του Πούτιν και των κακοποιών του", ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς σχετικά με την προειδοποίηση που είχε απευθύνει το 2021 για "καταστροφικές" συνέπειες στη Ρωσία εάν ο Ναβάλνι πέθαινε στη φυλακή, ο Μπάιντεν είπε ότι το σχόλιό του έγινε πριν από τρία χρόνια και ότι η Ρωσία έχει έκτοτε αντιμετωπίσει "πάρα πολλές συνέπειες", αναφερόμενος στις μεγάλες κυρώσεις μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και τους Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις μάχες.

"Σκεφτόμαστε τι άλλο θα μπορούσε να γίνει", αλλά το 2021 "δεν υπήρχαν μέτρα κατά της Ρωσίας", είπε. "Εξετάζουμε και άλλες επιλογές".

Ο Μπάιντεν επανέλαβε την έκκλησή του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει τη βοήθεια για την Ουκρανία. Επέκρινε επίσης τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επειδή πρόσφατα προειδοποίησε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι "θα ενθάρρυνε" τη Ρωσία "να κάνει ό,τι διάολο θέλει" σε χώρες που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις για τις στρατιωτικές δαπάνες.

https://www.capital.gr/