6.2.24

Ποια διακήρυξη των Αθηνών; Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών και εναέριου χώρου


Η Τουρκία πήρε στην Αθήνα ότι ήθελε με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Ο κ.Μητσοτάκης έδωσε το πιστοποιητικό «καλής διαγωγής» στον Ερντογάν και όπως θα θυμάστε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χ.Φιντάν πέταξε απ΄ ευθείας από Αθήνα για Ουάσινγκτον , όπου συνάντησε τον Μπλίνκεν και προφανώς συζήτησε μαζί του και το θέμα των F-16.
Από τότε η ελληνική κυβέρνηση παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως η Τουρκία «διαβάζει» τελείως διαφορετικά τη «Διακήρυξη των Αθηνών». Μας το υπενθυμίζει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χ.Φιντάν με συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber.
Ο Φιντάν είπε ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν ανήκουν σε αυτή την γενιά αλλά τα κληρονομήσαμε από το παρελθόν Μητσοτάκης-Ερντογάν , τα οποία όπως ειπε πρέπει να διαχειριστούμε με υπεύθυνο τρόπο.
Ποια είναι αυτά τα «χρόνια προβλήματα»; αφορούν στο «καθεστώς των νησιών του Αιγαίου , θέματα που αφορούν τον εξοπλισμό τους , τον καθορισμό του εναέριου χώρου και άλλα» για τα οποία όπως είπε οι δυο πλευρές αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπιση τους με «νέα αντίληψη»..
Σε μια στιγμή που ξεκινούν δειλά οι προσπάθειες για αναζήτηση κοινού εδάφους για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι από μόνο του είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο δεν θα πρέπει να επικεντρώνονται τόσο πολύ και να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε τα θέματά μας ειδικά στο Αιγαίο και στη συνέχεια την κατάσταση των ομοεθνών μας…».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αγορά των F-35 από την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός δήλωσε τι «θα δούμε πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες με την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, και αν θα αλλάξουν πρέπει να το εξετάσουμε» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην έγκριση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία ενώ επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα να αποδεχθεί όρους η Τουρκία για την επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-35.

Πηγή: militaire.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com