17.2.24

Θάνατος Αλεξέι Ναβάλνι: Οργή της Δύσης κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν

 


Η Δύση ζητά να λογοδοτήσει η Ρωσία για τον μυστηριώδη θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλακή της Αρκτικής όπου κρατούνταν ο επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την οργή του και τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «ευθύνεται για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, τον οποίο χαρακτήρισε «μια ισχυρή φωνή υπέρ της αλήθειας. Εξήρε τη γενναιότητα του 47χρονου, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να είχε ζήσει στο εξωτερικό εξόριστος αφού τον δηλητηρίασαν το 2020 αλλά δεν το έκανε. «Ήταν τόσα πολλά πράγματα που δεν ήταν ο Πούτιν: ήταν γενναίος, αφοσιωμένος και πίστευε ότι μια Ρωσία για όλους ήταν μια Ρωσία για την οποία άξιζε να παλέψεις.

«Μην απατάσθε, o Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι. Ο Θεός να ευλογεί τον Αλεξέι Ναβάλνι, το κουράγιο του δεν θα ξεχαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν. «Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ρωσία είναι υπεύθυνη», τόνισε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, κάνοντας λόγο για «άλλο ένα δείγμα της βαναυσότητας του Πούτιν». Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε το «ρωσικό καθεστώς». 

Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι δείχνει «την αδυναμία του Κρεμλίνου και τον φόβο του για όλους τους αντιπάλους» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν σε κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Παρίσι. Είναι «προφανές» ότι ο Ναβάλνι «δολοφονήθηκε όπως χιλιάδες άλλοι», εξαιτίας «ενός και μόνο ανθρώπου, του Πούτιν», επεσήμανε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος. 

«Πρέπει να λογοδοτήσει ο Πούτιν για αυτό», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον. Χθες το βράδυ, η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε διπλωμάτες της πρεσβείας της Ρωσίας, προκειμένου να τους καταστήσει σαφές ότι οι ρωσικές αρχές θεωρούνται «πλήρως υπεύθυνες» για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι. Το Λονδίνο ζήτησε να διεξαχθεί «ολοκληρωμένη και διαφανής έρευνα». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε να γίνει «αξιόπιστη έρευνα» για τον θάνατο του 47χρονου. 

«Πλήρωσε το θάρρος του με τη ζωή του», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς για τον Αλεξέι Ναβάλνι, υπογραμμίζοντας ότι ο θάνατος του 47χρονου δείχνει «τι καθεστώς έχει την εξουσία στη Μόσχα». «Θεωρούμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν και το ρωσικό καθεστώς υπεύθυνους», τόνισε και ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζι. 

«Πούτιν δολοφόνε»- Διαδηλώσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έγιναν διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι. «Πούτιν δολοφόνε» και «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι στη Βαρσοβία. 

Εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βερολίνο, μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία. «Πούτιν δολοφόνε» και «Πούτιν στη Χάγη» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν. 

Στη Ρωσία, σε πολλές πόλεις άνθρωποι έκαναν ουρές για να αφήσουν ένα λουλούδι σε μνημεία για τους αντιφρονούντες, παρά την προειδοποίηση των αρχών να μην γίνουν διαδηλώσεις. Στα social media έγιναν αναφορές για συλλήψεις. 

Θάνατος Αλεξέι Ναβάλνι: Η λακωνική ανακοίνωση των ρωσικών αρχών 

Ο Αλεξέι Ναβάλνι εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών για «εξτρεμιστική δράση» σε φυλακή στην Αρκτική, υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. 

Στις εμφανίσεις του στο δικαστήριο τους τελευταίους μήνες- μέσω τηλεδιάσκεψης- φαινόταν αδυνατισμένος και καταβεβλημένος. Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, έπειτα από απεργία πείνας αλλά και την απόπειρα δολοφονίας του με δηλητηρίαση το 2000. 

Οι ρωσικές αρχές έχουν δώσει ελάχιστες λεπτομέρειες για τις συνθήκες θανάτου του 47χρονου. «Την 16η Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N°3, ο κρατούμενος Ναβάλνι Α. Α. αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από περίπατο», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι σωφρονιστικές υπηρεσίες. 

«Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ανάνηψης, αλλά χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατο του ασθενή. Τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση», συμπλήρωνε η ανακοίνωση. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

https://www.lifo.gr/