16.2.24

Τα σημαντικότερα σημεία της κοινής συνέντευξης τύπου Ερντογάν - Σίσι


Οι πρόεδροι της Αιγύπτου και της Τουρκίας και οι σύζυγοί τους στο Προεδρικό Μέγαρο Ittihatiyah στο Κάιρο (AFP)
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, όπου ήρθε για να έχει επίσημες επαφές, πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση και μεταξύ των αντιπροσωπειών στο παλάτι Ittihadiye.
Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Σίσι και ο Ερντογάν υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών και μνημονίων κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών.
Το τηλεοπτικό κανάλι ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι υπέγραψαν κοινή δήλωση για την αναδιάρθρωση των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μετά τη συνάντησή τους.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι στην Τουρκία και είπε ότι αυτή η επίσκεψη θα είναι μια νέα καμπή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Μετά την υπογραφή των συμφωνιών, οι δύο ηγέτες έκαναν δηλώσεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου.
Σίσι: Θα επισκεφθώ την Τουρκία
Σε δήλωσή του ο Σίσι είπε:
Θα αυξήσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις και θα δημιουργήσουμε νέα θέματα. Βλέπουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση σημαντική για την κεντρική σταθερότητα καθώς και για την ευημερία και την ανάπτυξη των δύο χωρών. Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των δύο χωρών είναι μια γενική κατάσταση. Είμαστε υπερήφανοι για τις σχέσεις. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε τον εμπορικό στόχο των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων (με την Τουρκία) στο εγγύς μέλλον.
Δίνουμε σημασία στη βοήθεια προς τη Γάζα. Η βοήθεια που παρέχουμε δεν καλύπτει τις ανάγκες. Ειδικά όταν μιλάμε για κατάπαυση του πυρός, θέλουμε μια διακήρυξη της Παλαιστίνης, σύμφωνα με τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.
Δηλώσαμε τη συμφωνία μας μεταξύ των δύο χωρών για τη Λιβύη.
Πρόκειται για την ακεραιότητα στη Λιβύη. Θα φέρουμε αυτές τις σχέσεις σε καλύτερα επίπεδα. Θα κάνω μια επίσκεψη στην Τουρκία στο μέλλον. Είμαστε περήφανοι που σας έχουμε εδώ. Ανοίγουμε μια νέα σελίδα μεταξύ των δύο χωρών μας.
Ερντογάν: Πιστεύω ότι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την Αίγυπτο και θα αναπτύξουμε κοινά έργα
Μιλώντας στη συνάντηση, ο Ερντογάν είπε:
Έχουμε μια κοινή ιστορία και πολιτισμό με την Αίγυπτο που χρονολογείται πάνω από χίλια χρόνια. Με τη δύναμη που αντλούμε από αυτή τη βαθιά ριζωμένη κληρονομιά, προσπαθούμε να ανεβάσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου στο επίπεδο που τους αξίζει. Βλέπουμε ότι η ίδια ισχυρή βούληση υπάρχει και από την αιγυπτιακή πλευρά.
Του είπα ότι περίμενα τον αγαπητό μας αδερφό να έρθει στην Άγκυρα με την πρώτη ευκαιρία για να κάνουμε τη συνεδρίαση του συμβουλίου μας.
Ανταλλάξαμε ιδέες για πρόσθετα βήματα. Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας άλλος τομέας όπου έχουμε σοβαρές δυνατότητες.
Η Αίγυπτος πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στον αμυντικό τομέα. Πιστεύω ότι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την Αίγυπτο και θα αναπτύξουμε κοινά έργα.
Εξετάζουμε τη βελτίωση της συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Θα καταβάλουμε προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων δεσμών στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού.
Το Ινστιτούτο Yunus Emre στο Κάιρο είναι το παράρτημα που δείχνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα τουρκικά. Είναι ευχάριστο ότι 20 χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν εγγραφεί σε μαθήματα για να μάθουν τουρκικά.
Asharq al Awsat


The Hellenic Information Team