2.2.24

Ανεστάλη, λόγω έλλειψης προσωπικού, η λειτουργία ΜΕΘ στο “Παπανικολάου”

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, 18 φορητών κλινών, ήταν δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που εγκαινιάστηκε στις 24 Απριλίου 2021 από τον πρωθυπουργό, άδειασε την περασμένη Παρασκευή.


Τι λέει επ αυτού ο ...εξειδικευμένος υπουργός Υγείας;
(Αλήθεια, το Νοσοκομείο "ΠΑΝΑΓΙΑ"  στη Καλαμαριά, γιατί το έκλεισε;)
Α/Α

Σε παύση λειτουργίας, λόγω υποστελέχωσης, τέθηκε η Γ ΜΕΘ του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης.

Η μονάδα, 18 φορητών κλινών, ήταν δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που εγκαινιάστηκε στις 24 Απριλίου 2021 από τον πρωθυπουργό, άδειασε την περασμένη Παρασκευή!!!

Οι ασθενείς απορροφήθηκαν στις Α’ και Β’ ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου, όπως και το προσωπικό, που πλέον θα εργάζεται σε αυτές.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), κάνει λόγο «για αναστολή με αστερίσκους», με πρόβλεψη επαναλειτουργίας με «δανεικό» προσωπικό αν χρειαστεί, και χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη απόφαση ως επικίνδυνη για ασθενείς και προσωπικό.

Η ΕΝΙΘ αναφέρει πως η Μονάδα υπολειτουργούσε πριν την αναστολή, με μόλις 9 ενεργά κρεβάτια από τα 18 και με μόλις 4 εντατικολόγους σε καθεστώς υπερεφημέρευσης.

Η ΕΝΙΘ ζητά την πραγματική αύξηση των κρεβατιών, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές για την ασφαλή λειτουργία τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΝΙΘ για τη ΜΕΘ του «Παπανικολάου»

«Σε αναστολή λειτουργίας, λόγω υποστελέχωσης, τέθηκε η Γ΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, που με δάφνες είχε εγκαινιαστεί το 2021, θρυμματίζοντας την εικόνα που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση για την αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ, χωρίς όμως την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την ασφαλή λειτουργίας τους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Γ΄ ΜΕΘ ήδη υπολειτουργούσε καθώς από τα 18 κρεβάτια ΜΕΘ που περιλαμβάνει λειτουργούσαν μόλις τα 9, και αυτά χάρις στην υπερεργασία των συναδέλφων, που είχαν φτάσει στο όριο τους.

Ενδεικτικά, στην συγκεκριμένη ΜΕΘ είχαν προσληφθεί μόλις 6 εντατικολόγοι ιατροί και κανένα μόνιμο νοσηλευτικό ή παραιατρικό προσωπικό, λειτουργώντας με επικουρικό προσωπικό και μετακινήσεις από άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Αλλά, ακόμα και αυτοί οι 6 ιατροί ήταν κάτω από το κατώτερο όριο λειτουργίας που προβλέπεται σε νόμο για την ασφαλή λειτουργία των ΜΕΘ. Τους τελευταίους μήνες, που λόγω συνθηκών είχαν απομείνει μόλις 4, έφτασαν να εργάζονται σε καθεστώς υπερεφημέρευσης με πάνω από 10 εφημερίες τον μήνα. Και όλα αυτά με πρόσφατο το γεγονός της κατάρρευσης της συναδέλφου αναισθησιολόγου στην διάρκεια μιας από τις πολλές εφημερίες στο ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου, μετά από πολύμηνες εξοντωτικές εφημερίες λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα, η λειτουργία της Γ΄ ΜΕΘ αναστέλλεται με αστερίσκους, δηλαδή την επαναλειτουργία όταν χρειαστεί με ευθύνη του προσωπικού των άλλων δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου. Καμιά πρόβλεψη για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού δηλαδή! Μια άκρως επικίνδυνη απόφαση, καθώς η λειτουργία με δανεικό προσωπικό, μάλιστα ούτε καν σε τακτική βάση, φέρει κινδύνους για τους ασθενείς και το προσωπικό.

Η λύση είναι μια και γνωστή σε όλους. Πραγματική αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ, για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και άμεση ενίσχυση με το αναγκαίο προσωπικό και υποδομές για την ασφαλή λειτουργία τους. Η λύση δεν είναι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, όπως προκλητικά δηλώνουν τα στελέχη του yπουργείου Υγείας, αλλά να γίνουν πράξη αυτά που απαιτούν όλο αυτό το διάστημα οι νοσοκομειακοί ιατροί. Διπλασιασμός των απολαβών, διπλασιασμός του προσωπικού και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, έτσι ώστε να ενισχυθεί πραγματικά το δημόσιο σύστημα Yγείας».

https://www.news247.gr