29.2.24

Η Τσεχία έκανε ότι δεν έκανε η Ελλάδα: Το κοινοβούλιο απέρριψε τον γάμο και την τεκνοθεσία για ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια

 

Δεν επιτρέπεται στα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια να υιοθετούν από κοινού ένα παιδί, να έχουν μαζί περιουσία ή ακόμη και να λαμβάνουν σύνταξη χηρείας

Το κοινοβούλιο της Τσεχίας σε αντίθεση με την ελληνική Βουλή απέρριψε τον γάμο και την τεκνοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια.

Σύμφωνα με το συμβιβαστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη, οι καταχωρημένες συντροφικές σχέσεις θα μετονομαστούν σε «συντροφικές σχέσεις» και τα ζευγάρια ΛΟΑΤΚΙ+ θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα παντρεμένα ζευγάρια εκτός από την υιοθεσία.

Η κοινή υιοθεσία θα είναι δυνατή — αλλά μόνο εάν ένας από τους συντρόφους είναι βιολογικός γονέας αυτού του παιδιού.

Επί του παρόντος, ο νόμος δεν θα τους επιτρέπει να υιοθετούν από κοινού ένα παιδί, να έχουν μαζί περιουσία ή ακόμη και να λαμβάνουν σύνταξη χηρείας.

Το συμβιβαστικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 118 ψήφους υπέρ, 33 κατά και 23 αποχές.

Μια πρόταση που θα επέτρεπε πλήρη δικαιώματα κοινής υιοθεσίας έλαβε 66 ψήφους υπέρ έναντι 54 κατά και 64 αποχές, αλλά απέτυχε επειδή απαιτούσε την πλειοψηφία των παρόντων νομοθετών ή 93 ψήφους για να περάσει.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το 2006 έναν νόμο που επιτρέπει στους ομοφυλόφιλους συντρόφους να συζούν νόμιμα στο πλαίσιο ενός συμφώνου συμβίωσης και να έχουν δικαιώματα κληρονομιάς και υγειονομικής περίθαλψης παρόμοια με αυτά που απολαμβάνουν τα ετεροφυλόφιλα παντρεμένα ζευγάρια.

Η νομοθεσία δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από τη Γερουσία και τον Πρόεδρο Πετρ Πάβελ...

https://www.pronews.gr/