18.2.24

Οι προειδοποιήσεις Δένδια σε Γκιουλέρ – Ελλάδα-Τουρκία στην αντιπυραυλική ομπρέλα της ΕΕ

 

Μία ακόμη Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που έγινε στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα την περεταίρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και την αντιπυραυλική ομπρέλα της Ε.Ε., “χρωματίστηκε” από τα ελληνοτουρκικά.

Στην σύνοδο,  όπου μετείχε ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ Νίκος Δένδιας, Ελλάδα και Τουρκία έγιναν τα νέα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής “ομπρέλας” European Sky Shield Initiative (ESSI). Η ESSI αφορά τον τομέα της ενοποιημένης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας. Πρόκειται για ένα ενιαίο σύστημα, που θα συντονίζεται από τη Γερμανία και θα μετέχουν τα αντιπυραυλικά οπλικά συστήματα των κρατών με μετέχουν, ώστε να διασφαλίζεται η ΕΕ από πυραυλικές επιθέσεις.

Από ποιόν απειλείται η ΕΕ από πυραυλικές επιθέσεις είναι η ερώτηση; Ίσως από τη Ρωσία, είναι η απάντηση. Απάντηση απολύτως προβλέψιμη… Θα ενεργοποιηθεί το ESSI στην περίπτωση που η Ελλάδα απειληθεί από την Τουρκία; Αυτονόητη η αρνητική απάντηση.

Τί είπε ο Δένδιας στον Γκιουλέρ

Υπήρξε συνάντηση σύντομη (στα όρθια) αλλά και περιεκτική, των υπουργών Άμυνας Ελλάδας Δένδια και Τουρκίας Γιασέρ Γκιουλέρ, κατά την οποία ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης κλίματος ύφεσης και αποφυγής οποιωνδήποτε ενεργειών που μπορούν να το διαταράξουν. Ουσιαστικά ο Δένδιας, όπως μας ενημέρωσαν επισήμως από την Διεύθυνση Ενημέρωσης του ΥΕΘΑ, προειδοποίησε τον Tούρκο ομόλογό του, να μην επανέλθει η Τουρκία στη τακτική της ρητορικής μίσους, που εξυπηρετεί αποκλειστικά την αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.

Το τελευταίο διάστημα, έχουν αυξηθεί οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της Τουρκίας, περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, αλλά και οι παρόμοιες απαιτήσεις όπως αυτές καταγράφονται στις τουρκικές NAVTEX. Δυστυχώς, όσοι είχαμε προβλέψει ότι η “Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας” (7 Δεκεμβρίου 2023), είναι κείμενο κενό περιεχομένου, περί τα ελληνοτουρκικά που εξυπηρετούσε διπλωματικούς στόχους της Τουρκίας και είχαμε δεχτεί μύδρους από τους συστημικούς διεθνολόγους και οπαδούς της ελληνοτουρκικής “φιλίας”, που υποστηρίζουν ότι μέσω διαλόγου και υποχωρητικότητας θα “εξευμενίσουμε” τον Ερντογάν και θα μας συμπαθήσει και μόνο έτσι  “δεν πρόκειται να έρθει ένα βράδυ”, δικαιωνόμαστε.

Επίσης μάθαμε, ότι στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του Μεγάρου, στις συζητήσεις για τα αμερικανικά F-35 που θα μας επιτρέψει το Κογκρέσο να πάρουμε για να καλύψουμε ανάγκες (αχρείαστες κατά την άποψή μου) της πολεμικής Αεροπορίας και στις ερωτήσεις, πόσα F-35 θα πάρουμε, με τι όπλα και πόσο θα κοστίσει το κομμάτι (κόστος για το ένα F-35 μαζί με τα όπλα του) ο ερωτώμενος Δένδιας τα “μάσησε” τα λόγια του και άλλαξε θέμα.Τέλος, είναι εύλογες ανησυχίες της ελληνικής πλευράς, από τις διαφαινόμενες τάσεις διαπραγμάτευσης – εκβιασμού της Τουρκίας, αναφορικά με το πρόσωπο του νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με διαρροή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Άγκυρα, προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του Ολλανδού απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας, θα απαιτήσει, να είναι αμερόληπτος «έναντι συμμαχικών ευρωπαϊκών μελών και κυρίως , ότι δεν θα ενδίδει στην πίεση από άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος».

Τραμπ και Ουκρανικό

Εδώ να σημειώσουμε εμφατικά ότι: Ιστορικά έχει καταγραφεί η φιλοτουρκική “ουδετερότητα” του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά. Επομένως, τι ζητά επιπλέων η Τουρκία από το ΝΑΤΟ; Κατά τα λοιπά: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε στη διήμερη (15-16 Φεβρουαρίου) Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, η ενίσχυση της Ουκρανίας και θέματα Αποτροπής και Άμυνας.

Και εδώ είναι τα δύσκολα. Αφού η ασφάλεια της ΕΕ, σχετίζεται με τις εξελίξεις στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, με αποτέλεσμα η Ρωσία, να αναγνωρίζεται ως απειλή για την ΕΕ και για το ΝΑΤΟ. Οι εξελίξεις στο θέατρο των επιχειρήσεων του ρωσο-ουκρανικού μετώπου, μάλλον δεν εξελίσσονται ικανοποιητικά για την Ουκρανία.

Η Ουκρανία, που αντιμετωπίζει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και αποθεμάτων πυρομαχικών, δέχεται καταιγισμό πυραυλικών επιθέσεών από τη Ρωσία με αποτέλεσμα η Ουκρανία, να βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Και ο πρόεδρος της Ζελένσκι να περιοδεύει σε Γερμανία και Γαλλία, προκειμένου να λάβει άμεσα στρατιωτική βοήθεια, δεδομένου ότι, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια καθυστερεί…

Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση που νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εκλεγεί ο Ντόναλντ Τράμπ και επικρατήσουν οι απόψεις του για το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία και κυρίως για τα κράτη της ΕΕ που δεν πληρώνουν αρκετά “φύλαχτρα” στις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, η Δυτική Συμμαχία (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ- Ισραήλ), δεν “βλέπω” να μακροημερεύει, καθόσον ο Τραμπ από τώρα θέτει υπαρξιακά διλήμματα για το ΝΑΤΟ και σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας!

https://slpress.gr