15.2.24

Γιατί η Ρωσία θέλει να στείλει πυρηνικά στο διάστημα; Για «σοβαρή απειλή» κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

 

Πυρηνικά στο διάστημα θέλει να στείλει η Ρωσία. Συναγερμός για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

Συναγερμός σήμανε στις ΗΠΑ την Τετάρτη με έκτακτη σύγκληση στο Κογκρέσο της «Επιτροπής των Οκτώ» αναφορικά με πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ πίσω από την οποία βρίσκεται η Ρωσία, κατά τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC News δύο πηγές που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις στο Καπιτώλιο είπαν ότι οι πληροφορίες έχουν να κάνουν με τους Ρώσους που θέλουν να τοποθετήσουν ένα πυρηνικό όπλο στο διάστημα.

Ωστόσο, το όπλο αυτό δεν σκοπεύουν να το χρησιμοποιήσουν κατά της Γης αλλά ενδεχομένως εναντίον άλλων δορυφόρων.

Τα μέλη του Κογκρέσου δεν ασχολήθηκαν άμεσα με το θέμα, αλλά το περιέγραψαν ως σοβαρό και εκτίμησαν πως δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να πανικοβάλει το κοινό και ότι το η απειλή θα αντιμετωπιστεί «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε, πάντως, ότι είχε επικοινωνήσει προσωπικά για να ορίσει συνάντηση με κορυφαία μέλη των επιτροπών εθνικής ασφάλειας πριν ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Τέρνερ, προειδοποιήσει δημοσίως για αυτό που χαρακτήρισε «σοβαρή απειλή». Ο ίδιος έκανε γνωστό πως έχει συγκληθεί η «ειδική επιτροπή των οκτώ» που αποτελείται από κορυφαία στελέχη και των δύο παρατάξεων, τα οποία αυτή την Πέμπτη θα ενημερωθούν από τον ίδιο αναλυτικά για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επίσης ο Σάλιβαν υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προστατεύει την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, προσθέτοντας ότι: «Οι Αμερικανοί κατανοούν ότι υπάρχει μια σειρά από απειλές και προκλήσεις στον κόσμο τις οποίες αντιμετωπίζουμε καθημερινά, και αυτές κυμαίνονται από την τρομοκρατία έως τους κρατικούς παράγοντες», είπε. «Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με τρόπο που να διασφαλίζουμε την απόλυτη ασφάλεια του αμερικανικού λαού. Είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν, στις αποφάσεις που λαμβάνει, θα διασφαλίσει την ασφάλεια του αμερικανικού λαού στο μέλλον».

Η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας διαθέτει επίσης τις πληροφορίες που αναφέρει ο Τέρνερ και τόσο ο πρόεδρος Μαρκ Γουόρνερ όσο και ο αντιπρόεδρος Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσαν ότι «παρακολούθησαν αυστηρά αυτό το θέμα από την αρχή». Οι δύο γερουσιαστές συζητούν με την κυβέρνηση Μπάιντεν μια «κατάλληλη απάντηση», ανέφεραν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Τζιμ Χάιμς, το κορυφαίο μέλος των Δημοκρατικών στην επιτροπή Πληροφοριών, ο οποίος είπε σε δημοσιογράφους ότι το κοινό δεν πρέπει να πανικοβάλλεται και ότι η απειλή θα αντιμετωπιστεί «μεσοπρόθεσμα ως μακροπρόθεσμα».

https://www.ieidiseis.gr/