15.2.24

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα του Κασσελάκη δύσκολα λίγο πριν το συνέδριο- Στο "μικροσκόπιο" ο Πολάκης για το γάμο ομοφύλων

 


Της Νίκης Ζορμπά

Οι αιφνιδιασμοί που επιφυλάσσει ο Στέφανος Κασσελάκης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εντείνουν το ήδη βαρύ κλίμα παρότι γίνεται προσπάθεια για αυτοσυγκράτηση στο φίνις για το έκτακτο συνέδριο, ώστε να μην δημοσιοποιηθούν έτι περαιτέρω οι διαλυτικές συνθήκες που επικρατούν στο κόμμα. 

Βουλευτές και στελέχη υπέστησαν μεγάλο "αδειασμα" με την απόφαση του προέδρου τους να δώσει το παρών στην εκδήλωση των τριών, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα η "γραμμή" που δινόταν είναι της επίθεσης απέναντι στον Διονύση Τεμπονέρα και γιατί άνοιγε διάλογο με τους "αποστάτες" της Νέας Αριστεράς, κλίμα που επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο χθες, με νέα εμπρηστική παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη.

 

Η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίασε διαδικτυακά, καθώς ο πρόεδρος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για την εκδήλωση των Τεμπών, συγκλίνουσες όμως πληροφορίες από παριστάμενους στην τηλε-συνεδρίαση, μετέφεραν κλίμα αναταραχής, με υπαιτιότητα, του ίδιου του προέδρου. 

Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση, μετά τις εισηγήσεις των γραμματέων του ΣΥΡΙΖΑ , ο Στέφανος Κασσελάκης, εκνευρισμένος από τις διαφωνίες στην πρότασή του να γίνει ηλεκτρονική ψηφοφορία για το συνέδριο και προκειμένου να τη "σηκώσει" η πλατφόρμα του isyriza, να αναβληθούν στο παρά ένα, οι προγραμματισμένες εκλογές σε Νομαρχιακές και Οργανώσεις Μελών.

Η απεύθυνσή του που εξαγρίωσε μέλη της ΠΓ, μεταξύ αυτών και τον Αλέκο Φλαμπουράρη, ήταν grosso modo πως εάν δεν συμφωνήσει η ΠΓ στην πρότασή του, τότε θα πάει σε εσωτερικό Δημοψήφισμα, στη βάση του κόμματος, καταργώντας επί της ουσίας, το κομματικό Όργανο. 

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης φέρεται να αντεδρασε έντονα απέναντι στο ύφος Κασσελάκη και "αποσυνδέθηκε" από την τηλεσύσκεψη, ενώ αποχώρησαν και οι Ζ. Καρκούλια και Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η Κουμουνδούρου ενημέρωσε αργά το βράδυ πως πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία η πρόταση του προέδρου, συνεπώς, οι εκλογές για τις Νομαρχιακές Οργανώσεις και τις Οργανώσεις Μελών, αναβάλλονται. 

Το θέμα επιχειρείται από τα κεντρικά, να θεωρηθεί "λήξαν". 

Δεν θα είναι τόσο εύκολο.

Κομματική πειθαρχία και κυρώσεις

Από τις Βρυξέλλες όπου συνδέθηκε για την τηλεσυνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο κ. Κασσελάκης χθες,  επανελαβε και την θέση του για επιβολή κομματικής πειθαρχίας στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που ψηφίζεται σήμερα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. 

Όποιος δεν ψηφίσει θα έχει κυρώσεις, είπε, απαντώντας στον Γιάννη Ραγκούση ο οποίος είχε θέσει ερώτημα τι θα γίνει εάν κάποιος από τους βουλευτές δεν ψηφίσει ( ή απέχει) από την αποψινή ψηφοφορία. 

Παρότι υπάρχουν 4-5 βουλευτές που τοποθετούνται στο κάδρο των επίφοβων για καταψήφιση, τα βλέμματα όλων στρέφονται στον Παύλο Πολάκη. Έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το νομοσχέδιο ενώ διαρροές όλο το προηγούμενο διάστημα τον έφεραν να επιλέγει την αποχή και να μη δίνει το παρών στη Βουλή. 

Ο Παύλος Πολάκης είναι υπερτομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, ως προσωπική επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά οι σχέσεις τους είναι - τουλάχιστον- παγωμένες. Εάν επιλέξει την ανταρσία ο χανιώτης βουλευτής, θα εχει ενδιαφέρον ποια θα είναι η αντίδραση της ηγεσίας. 

Υπενθυμίζεται πάντως πως στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Κασσελάκης του είχε διαμηνύσει μέσω τρίτου πως εάν δεν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, θα τον διαγράψει.

https://www.capital.gr/