6.2.24

Αγρότες: Κλείνουν τις εθνικές οδούς, κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα

 


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:18

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες οι οποίοι κατά την πανελλαδική τους σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας αποφάσισαν από αύριο να κλείνουν με ταυτόχρονους ολιγόωρους αποκλεισμούς εθνικές οδούς και τελωνεία και να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτών από 55 μπλόκα και από 70 συνεταιρισμούς που έχουν όλοι κοινά αιτήματα, ενώ οι εισηγήσεις από τα περισσότερα μπλόκα ήταν υπέρ της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. 

Όπως έγινε γνωστό οι αγρότες, σύμφωνα με τον Σκάι, ζητούν:

-Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο

-7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα

-Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές

-Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά

-Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα

-Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα επιμέρους αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας που αφορούν την αποκατάσταση των καταστροφών από τον Ντάνιελ θα παρατεθούν σε παράρτημα των βασικών τους αιτημάτων.

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών θα εξελιχθεί σε τέσσερα επίπεδα, τα οποία, σύμφωνα με τις αποφάσεις τους, είναι τα εξής:

- Κλιμάκωση της κινητοποίησης

- Να κλείνουν, από αύριο, την ίδια ώρα με τρακτέρ σε όλα τα σημεία σε εθνικές και επαρχιακές οδούς και σε τελωνεία (όχι για πολίτες, μόνο για εμπορεύματα). 

- Το κάθε μπλόκο να κάνει δράσεις και μέσα στην πόλη.

- Την επόμενη εβδομάδα συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ.

Ήδη, οι αγρότες κατευθύνονται με τα αυτοκίνητά τους στην Εθνική οδό, στον κόμβο της Νίκαιας, προκειμένου να κλείσουν συμβολικά τον δρόμο.

"Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό" 

"Παραμένουμε στο τραπέζι του διαλόγου". Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν "γαλάζια" στελέχη, μετά τις αποφάσεις των αγροτών για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

"Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, όπως και των αγροτών και αντιμετωπίζει με σεβασμό τις αγωνίες τους για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Στις αγωνίες αυτές, από το 2019, απαντούμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές, επιλέγοντας πάντα τη συζήτηση και το διάλογο", αναφέρουν πηγές. Όπως τονίζουν, η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει ό,τι είναι εφικτό προς όφελος των αγροτών. Όπως:

• Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024.
• Η πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
• Η ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, η μείωση του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα και την αγορά αγροτικών μηχανημάτων.
• Η διατήρηση για τους Έλληνες αγρότες των ίδιων πόρων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες.
• Οι συνεχείς έλεγχοι για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Εφόσον υπάρχει ενιαία εκπροσώπηση των αγροτών, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμη μία συνάντηση μαζί τους, μετά από αυτή της περασμένης Τετάρτης στο μπλόκο της Βόνιτσας. "Κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες", σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης.

Ανοιχτός σε νέα συνάντηση ο πρωθυπουργός, όχι όμως με κλειστούς δρόμους διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη 

Νωρίτερα, σε συζήτησή του με δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία νέα συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν όμως πως δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση, υπό καθεστώς κλεισίματος δρόμων. Παράλληλα, αυτό που τόνιζαν είναι ότι δεν υπάρχουν ενιαία αιτήματα.

"Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και διατήρησε στην πατρίδα μας τους ίδιους πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες. Θυμάμαι, προσωπικά έκανα αυτή τη διαπραγμάτευση. Και αξίζει να θυμίσουμε επίσης, επειδή οι ευρωεκλογές έχουν και μια ευρωπαϊκή διάσταση και επειδή η Νέα Δημοκρατία είναι πρωταγωνίστρια στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ότι ήταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο κατάφερε και έβαλε κάποιους φραγμούς σε ενίοτε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Ποιες ήταν αυτές; Στο όνομα της αναζητούμενης και επιθυμητής οικολογικής μετάβασης της γεωργίας, να περιοριστούν πολύ οι εκτάσεις που καλλιεργούνται, να μειωθούν ενισχύσεις, να αυστηροποιηθούν οι τρόποι παραγωγής. Για όλα αυτά, για τα οποία σήμερα εν πολλοίς δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι αγρότες. Γιατί η  πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά ειδικά στον πρωτογενή τομέα πρέπει να γίνει με προσοχή και με μέτρο", τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα.