21.2.24

Χάος στον Ουκρανικό στρατό, παραδόθηκαν 1.000 στρατιώτες σε μια μέρα, διαλύθηκαν οι Azov - Οι Ρώσοι σχεδιάζουν αντεπίθεση σοκ

 

Είναι τόσο τραγική η κατάσταση όπου μόνο στην Avdiivka κατά την αποχώρηση πανικού παραδόθηκαν στον Ρωσικό στρατό 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες όπως αποκαλύπτουν οι New York Times… - Έπεσε και το Krynky στην Kherson στα χέρια των ρώσων

(upd22Το Ουκρανικό στράτευμα τελεί υπό δραματική ψυχολογική κατάρρευση, η μεγάλη απώλεια της κρίσιμης στρατηγικά πόλης Avdiivka ταρακούνησε την Ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία…
Είναι τόσο τραγική η κατάσταση όπου μόνο στην Avdiivka κατά την αποχώρηση πανικού παραδόθηκαν στον Ρωσικό στρατό 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες όπως αποκαλύπτουν οι New York Times…
Μάλιστα παράτησαν δεκάδες οπλικά συστήματα των αμερικανών, τέτοιος πανικός επικράτησε κατά την αποχώρηση πανικού από την Avdiivka…
Μια άλλη μεγάλη εξέλιξη είναι ότι 3η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ευθύνεται για την αποτυχία της ουκρανικής άμυνας στην πόλη Avdiivka…
Για όσους δεν γνωρίζουν η 3η Ταξιαρχία εξόδου είναι η περίφημη Azov που υπέστη πανωλεθρία από τα δραματικά και αλλεπάλληλα ρωσικά χτυπήματα.
Η Ουκρανία καταρρέει… ο Ουκρανικός στρατός καταρρέει… μετά την ήττα των Ουκρανών στην Avdiivka… οι Ουκρανοί καταστράφηκαν και στο Krynky στην Kherson…
Σε ένα μέτωπο 1.500 χιλιομέτρων οι Ουκρανοί απλά μετρούν ήττες μικρής, μεγάλης ή δραματικής κλίμακας…

New York Times: Κατά την υποχώρηση πανικού των Ουκρανών στην Avdiivka παραδόθηκαν 1.000 στρατιώτες

Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι έως και 1.000 στρατιώτες των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια της υποχώρησης από την Avdiivka ή εξαφανίστηκαν, αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα New York Times.
«Μεταξύ 850 και 1.000 στρατιώτες φαίνεται να έχουν αιχμαλωτιστεί ή να αγνοούνται», γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη δύο πηγές που γνωρίζουν για τα τεκταινόμενα της υποχώρησης.
Όπως σημειώθηκε, πρόκειται για μια καταστροφική απώλεια που θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα στο ηθικό των ουκρανικών στρατευμάτων.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, η υποχώρηση της Ουκρανίας από την Avdiivka ήταν κακώς σχεδιασμένη και ξεκίνησε πολύ αργά.
Το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου 2024, ο γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, έδωσε εντολή να εγκαταλείψει ο Ουκρανικός στρατός την Avdiivka και αργότερα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η εντολή ήρθε μια μέρα μετά την έναρξη της «ανεξέλεγκτης φυγής ουκρανικών μονάδων από την πόλη».
Οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν μια έκταση 31,75 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Ο Ουκρανικός στρατός έχασε περισσότερους από 1.500 στρατιώτες σε μια μέρα.

Οι αποκαλύψεις των New York Times

Οι New York Times ανέφεραν ότι η ουκρανική απόσυρση από την Avdiivka μπορεί να άφησε «άφαντους» εκατοντάδες Ουκρανούς στρατιώτες
Οι New York Times ανέφεραν στις 20 Φεβρουαρίου, επικαλούμενοι δύο Ουκρανούς στρατιώτες, ότι περίπου 850 με 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες «φαίνεται ότι έχουν αιχμαλωτιστεί ή αγνοούνται» μετά την ουκρανική απόσυρση από την Avdiivka.
Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέτυχαν να πραγματοποιήσουν μια τακτική απόσυρση από την Avdiivka στις 16 και 17 Φεβρουαρίου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα έναν προφανή «σημαντικό αριθμό στρατιωτών να καταλήξουν στην αιχμαλωσία».
Οι στρατιώτες που «αγνοούνται» περιλαμβάνουν αυτούς που σκοτώθηκαν στη μάχη, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν.
Η Kyiv Independent ανέφερε στις 20 Φεβρουαρίου ότι ορισμένες ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν άτακτη αποχώρηση από το ισχυρό οχυρό νότια της Avdiivka και υπέστησαν μεγάλες απώλειες

Εγκαταλείφτηκαν δεκάδες αμερικανικά οπλικά συστήματα κατά την άναρχη απόδραση των Ουκρανών από την Avdiivka

Στρατιωτικό προσωπικό της ομάδας Κέντρου της Ρωσίας ανακάλυψε στην απελευθερωμένη Avdiivka δεκάδες μονάδες σοβιετικού και αμερικανικού εξοπλισμού που είχαν εγκαταλειφθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, οι οποίες ήταν κατάλληλες για επισκευή, είπε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής διοικητής εξοπλισμών.
«Έχω ήδη μετρήσει περίπου δέκα μονάδες από αυτά τα BMP-1. Υπάρχουν περίπου 7-8 μονάδες αμερικανικών M113.
Εγκαταλείφθηκαν κατά τη διάρκεια της υποχώρησης, συνειδητοποιώντας ότι βρίσκονταν σε ένα «καζάνι».
Εγκατέλειψαν πολλά και τέτοια BMP-1 και αμερικανικά M113».
Το τεθωρακισμένο όχημα έφερε μια τακτική πινακίδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με τη μορφή λευκού σταυρού• το εσωτερικό του οχήματος φαίνεται σχεδόν καινούργιο, αλλά εξωτερικά είχε υποστεί μεγάλη ζημιά.

CNN: Η απώλεια του Avdiivka ήταν ένα σημείο καμπής και η χειρότερη στιγμή για την Ουκρανία

Η απώλεια της πόλης Avdiivka από την Ουκρανία ήταν ένα σημείο καμπής στη σύγκρουση και η χειρότερη στιγμή για τον Ουκρανικό στρατό, απειλώντας να κλιμακωθεί στον «μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο της Ευρώπης» από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει το CNN.
«Αυτό είναι ένα σημείο καμπής, όπου τόσο οι ρωσικές επιτυχίες όσο και η αδυναμία της Δύσης απειλούν να μετατρέψουν τις μάχες στον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1940», τόνισε το CNN.
Όπως σημειώθηκε, οι δυτικοί ηγέτες και ο Zelensky είναι απογοητευμένοι με την έλλειψη υποστήριξης που ζήτησε το Κίεβο και η κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας φαίνεται «ολοένα και πιο απελπιστική».
«Οι προειδοποιήσεις ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αποτύχει στην πρώτη γραμμή εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ συνεχίσει να παρακρατεί το πακέτο βοήθειας των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν γίνει πλέον μια πικρή και σκληρή πραγματικότητα», επισημαίνει το CNN.
Η απώλεια του ελέγχου στην Avdiivka, την οποία η Ουκρανία κατείχε για 10 χρόνια, η αποτυχημένη αντεπίθεση, καθώς και η αλλαγή του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, ο οποίος είναι δημοφιλής μεταξύ Ουκρανών στρατιωτών, μπορεί να υποδηλώνει τη «χειρότερη στιγμή» για το Κίεβο.
Το τηλεοπτικό κανάλι CNN τονίζει ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται χωρίς τη βοήθεια της Δύσης και η Ρωσία φαίνεται να μην σταματάει...
Το βράδυ του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου, ο αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, έδωσε εντολή να εγκαταλείψουν οι Ουκρανοί στρατιώτες την Avdiivka.

Η 3η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου ή Azov υπέστη πανωλεθρία – Σκοτώθηκε ο αρχηγός της, απέτυχε πλήρως στον ρόλο της

Το ουκρανικό φρούριο Avdiivka έπεσε επίσημα τη νύχτα της 17ης Φεβρουαρίου, όταν ο Ουκρανός Γενικός Διοικητής Syrsky ανακοίνωσε την απόσυρση των στρατευμάτων σε «νέες προετοιμασμένες αμυντικές γραμμές».
Μάλιστα, λίγες μέρες νωρίτερα ξεκίνησε η ανεξέλεγκτη μαζική απόδραση ουκρανικών ταγμάτων από την πόλη, κατά την οποία ο ουκρανικός στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες.
Ο ουκρανικός στρατός εγκατέλειψε τραυματίες, νεκρούς και εξοπλισμό.
Σχεδόν 1000 Ουκρανοί στρατιώτες συνελήφθησαν από τον ρωσικό στρατό.

Όλοι στοχοποιούν την 3η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου

Οι Ουκρανοί και Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες κατηγόρησαν σε μεγάλο βαθμό την περιβόητη 3η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας για την αποτυχία της ουκρανικής άμυνας.
Η μονάδα μεταφέρθηκε επειγόντως στην πόλη για να σταματήσει την περικύκλωσή της αρκετές ημέρες πριν την ουκρανική ήττα.
Η 3η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου δημιουργήθηκε στα ερείπια του τάγματος Azov και περιλάμβανε κυρίως βετεράνους της.
Αυτοί οι μαχητές διακρίθηκαν για την ιδιαίτερη σκληρότητά τους και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο κινήτρων να πολεμήσουν εναντίον των Ρώσων, που αποδείχθηκαν τόσο κατά την επίθεση στη Μαριούπολη όσο και αργότερα στο Bakhmut.
Μετά την παράδοση των Azov στο Azovstal, και κατά τη διάρκεια άλλων μαχών, πολλά από τα μέλη του κατέληξαν στη ρωσική αιχμαλωσία και τα περισσότερα έχουν ήδη καταλήξει σε ρωσικές φυλακές για πολλά εγκλήματα πολέμου, κυρίως κατά αμάχων.

Οι Azov επάνδρωσαν την 3η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου

Η δόξα της μονάδας και η ανταλλαγή των ηγετών της με την τουρκική μεσολάβηση επέτρεψαν να σχηματιστεί η 3η Ταξιαρχία Εφόδου, η οποία ένωσε ξανά τους ένθερμους Azov.
Από τον Δεκέμβριο του 2023, η μονάδα μένει στις πίσω περιοχές στο Kramatorsk.
Η ταξιαρχία κληρονόμησε το δικό της σύστημα στρατολόγησης και εκπαίδευσης από το ναζιστικό τάγμα του Azov, γεγονός που την κατέστησε έναν από τους πιο αποτελεσματικούς και έτοιμους για μάχη σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Για μήνες, το στρατιωτικό της προσωπικό ασχολούνταν με την εκπαίδευση, τη στρατολόγηση νέων μαχητικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, τον επανεξοπλισμό με οχήματα μάχης πεζικού Bradley και άλλο δυτικό εξοπλισμό.
H Ουκρανία αξιολόγησε αυτή τη μονάδα ως μια από τις πιο εκπαιδευμένες για τις μάχες στην Avdiivka, με την πιο σχετική εμπειρία στη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων σε παρόμοιες αστικές συνθήκες, δεδομένης της εμπειρίας της στη Μαριούπολη και στο Bakhmut ή Artemovsk… αλλά η δόξα του Azov καταστράφηκε στην Avdiivka.
Στις 13 Φεβρουαρίου 2024, το CNN ήταν το πρώτο που ανέφερε για τη μεταφορά της 3ης ξεχωριστής ταξιαρχίας εφόδου στην Avdiivka.
Στις 15 Φεβρουαρίου, επίσημες πηγές της Ταξιαρχίας επιβεβαίωσαν την ανάπτυξή της στην Avdiivka.
Μπαίνοντας στη μάχη αμέσως η ταξιαρχία υπέστη μεγάλες απώλειες.

Σκοτώθηκε ο αρχηγός των Azov Andrei Iskra

Μία από τις βαριές απώλειες για τη μονάδα ήταν ο θάνατος του αρχηγού της μονάδας, του διάσημου Ουκρανού «ήρωα» και ένθερμου Azov Andrei Iskra, στις 14 Φεβρουαρίου.
Σκληρός στη μάχη, άντεξε μόνο δύο ημέρες στην Avdiivka.
Αμέσως μετά τη μεταφορά στο καζάνι, το στρατιωτικό προσωπικό της Ταξιαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των διοικητών της, παραπονέθηκε για την κρίσιμη κατάσταση της ουκρανικής φρουράς.
Δήλωσαν ότι «οι μάχες στην Avdiivka είναι πιο βαριές από ότι στο περικυκλωμένο Bakhmut».
Η ουκρανική διοίκηση δεν ενδιαφέρθηκε πολύ για τις προειδοποιήσεις τους…
Όπως δήλωσε επίσημα η 3η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου, το κύριο καθήκον της ήταν να ενισχύσει τα ουκρανικά στρατεύματα στην Avdiivka.

Απέτυχαν οι Azov και στα δύο τους βασικά καθήκοντα

Μάλιστα, η μεταφορά της 3ης Ταξιαρχίας Εφόδου είχε δύο βασικά τακτικά καθήκοντα.
Ο πρώτος στόχος ήταν να σταματήσει η προέλαση των Ρώσων στο κέντρο της πόλης.
Για να εκτελέσει αυτό το έργο, μέρος της Ταξιαρχίας επιδόθηκε σε μάχη με τις προελαύνουσες ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του τοπικού σιδηροδρομικού σταθμού. Μαζί με τους πρώην μαχητές του τάγματος Azov, την υπεράσπιση του σιδηροδρομικού σταθμού κρατούσαν ξένοι «μισθοφόροι», συμπεριλαμβανομένου του τακτικού στρατιωτικού προσωπικού από τον Καναδά, που μεταφέρθηκαν στην «ελίτ» μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Εκεί συνελήφθη ο διοικητής λόχου της 3ης χωριστής Ταξιαρχίας Εφόδου.
Ρώσοι στρατιώτες τον βρήκαν να κρύβεται σε ένα καταφύγιο στον σιδηροδρομικό σταθμό. Επέλεξε να σώσει τη ζωή του και παραδόθηκε.
Το δεύτερο καθήκον της 3ης Ξεχωριστής Ταξιαρχίας Εφόδου ήταν να αποτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις από την περικύκλωση της πόλης, δεσμεύοντάς τις σε μάχες στα περίχωρα.
Οι ελίτ μαχητές έπρεπε να γίνουν ασπίδα ενάντια στη ρωσική λαβίδα γύρω από την Avdiivka, η οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει την ασφαλή έξοδο ολόκληρης της ουκρανικής φρουράς από την κατεστραμμένη πόλη, προκειμένου να διατηρηθεί η μαχητική ικανότητα των ουκρανικών μονάδων για περαιτέρω μάχες.
Αλλά οι μαχητές του Azov δεν εκπλήρωσαν κανένα από τα καθήκοντα που είχαν τεθεί.
Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη αναγνώριση της ουκρανικής ήττας, οι ρωσικές μονάδες κατάφεραν να σπάσουν την ουκρανική άμυνα τόσο στα νότια όσο και στα βόρεια προάστια, αναγκάζοντας την ουκρανική φρουρά να φύγει από τις θέσεις τους στην πόλη σε μια προσπάθεια να αποφύγει την πλήρη περικύκλωση.
Δεν κατάφεραν όλοι να ξεφύγουν.

Azov αιχμαλωτίστηκαν για δεύτερη φορά

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καθαρισμού του εδάφους του εργοστασίου, μέρος της Ταξιαρχίας αιχμαλωτίστηκε από τον ρωσικό στρατό.
Σύμφωνα με αναφορές, ορισμένοι από τους Ουκρανούς Azov συνελήφθησαν για δεύτερη φορά.
Βρίσκονταν ήδη στη ρωσική αιχμαλωσία, μετά τις μάχες για τη Μαριούπολη.
Η ρωσική πλευρά είναι πιθανό να μοιραστεί σύντομα τα πλάνα από τις ανακρίσεις των Azov που συνελήφθησαν δεύτερη φορά.
Και έτσι καταστράφηκε η δόξα μιας από τις πιο ένθερμες μονάδες των Ουκρανών, το τάγμα Azov, το οποίο, παρ' όλες τις μεταμορφώσεις, δεν κατάφερε να νικήσει τον ρωσικό στρατό.

Krinovos (Ουκρανός στρατηγός):Η Υπηρεσία Πληροφοριών φταίει… για την απώλεια της Avdiivka

Ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να υπερασπιστεί για πολύ καιρό ακόμα την Avdiivka υποστήριξε ο απόστρατος Ουκρανός στρατηγός, Sergei Krivonos, ο οποίος απέδωσε την απώλεια της… σε αποτυχία των ουκρανικών υπηρεσιών Πληροφοριών.
«Θα ήταν δυνατό να υπερασπιστούμε την Avdiivka για αρκετό καιρό, αλλά λόγω του ελιγμού του ρωσικού στρατού, με τον οποίο έφτασαν στα μετόπισθεν μας, υπονομεύτηκε η αξιοπιστία και η σταθερότητα της άμυνάς μας» είπε μιλώντας στο σταθμό Pryamoy ο Krivonos.
Σύμφωνα με τον Krivonos, η αποτυχία της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών ήταν αυτή που οδήγησε στην απώλεια του Avdeevka, καθώς δεν μπόρεσε να ανιχνεύσει έγκαιρα τις κινήσεις των Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι στη συνέχεια κατάφεραν να αποκόψουν πολλές μονάδες των Ουκρανών, με αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος των ουκρανικών δυνάμεων.

Daniel Davis (Αμερικάνος αντισυνταγματάρχης): Το Κίεβο δεν μπορεί να ελέγξει τον στρατό μετά την Avdiivka

Το Κίεβο και η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση δεν μπορούν να ελέγξουν πλέον τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζει ο απόστρατος Αμερικάνος αντισυνταγματάρχης Daniel Davis, επικαλούμενος το παράδειγμα της Avdiivka, η οποία πέρασε στα χέρια του ρώσικου στρατού.
«Αποδεικνύεται ότι η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση έχασε τον έλεγχο των στρατευμάτων της.
Είχαν δυνάμεις στα περίχωρα της πόλης που μπορούσαν ακόμα να αμυνθούν, κάτι που τους είπαν να κάνουν.
Αντίθετα, οι δυνάμεις έφυγαν από εκεί και ακολούθησαν τα υπόλοιπα» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Daniel Davis.
Σύμφωνα με τον Davis, για αυτόν τον λόγο ο αρχηγός των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Alexander Syrsky έπρεπε να ανακοινώσει την αποχώρηση των ουκρανικών μονάδων από την πόλη.
Κατά τη γνώμη του, η κατάσταση στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα επιδεινωθεί καθώς οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν εμπιστεύονται πλέον την ηγεσία.
«Η επόμενη φάση του πολέμου θα είναι ακόμη πιο δύσκολη» υποστήριξε ο Daniel Davis, θέση την οποία συμμερίζονται και πολλοί άλλοι Αμερικάνοι αναλυτές, οι οποίοι μάλιστα εκτιμούν πως η εξέλιξη των γεγονότων στην Avdiivka εξέθεσε τον πρόεδρο Zelensky, ο οποίος είχε δώσει εντολή να υπερασπιστούν μέχρι τέλους την πόλη.
Μάλιστα εκτιμάται πως η απώλεια της Avdiivka μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αλλαγή ηγεσίας στο Κίεβο.

Advance (Κροατικό ΜΜΕ): Η πτώση της πόλης Avdiivka μπορεί να οδηγήσει σε πραξικόπημα κατά του Zelensky

Η πτώση του Avdiivka θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραξικόπημα στην Ουκρανία και δίνει στη Ρωσία την ευκαιρία για μια αποφασιστική επίθεση, σύμφωνα με τον D. Marjanovic, αρθρογράφο του Κροατικού Advance.
«Δεν υπάρχει πλέον σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης η πόλη Avdiivka παραδόθηκε και ο Zelensky θα πρέπει να αλλάξει κάτι, διαφορετικά ορισμένες δυνάμεις εντός της ίδιας της Ουκρανίας θα τον αλλάξουν», τόνισε το Advance.
Σύμφωνα με το Advance, ο Ουκρανός πρόεδρος θα πρέπει να εκφοβίσει περαιτέρω τους δυτικούς χορηγούς με τη «ρωσική απειλή» για την Ευρώπη…
Ωστόσο, οι προσπάθειες του Zelensky είναι καταδικασμένες σε αποτυχία - οι σύμμαχοι της Ουκρανίας αδιαφορούν για τις εκκλήσεις για βοήθεια, οι δυτικοί ηγέτες θα βρουν εύκολα έναν τρόπο να αποκηρύξουν τυχόν κατηγορίες για ήττα της Ουκρανίας.
Το Advance είναι βέβαιο ότι μετά την ήττα στην Avdiivka, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν γίνει «εύκολος στόχος» για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση από τον ρωσικό στρατό.
Στη Ρωσία τόνισε, δεν θα αναβάλουν νέα χτυπήματα και θα εκμεταλλευτούν την παρακμή του ουκρανικού στρατού για να προχωρήσουν προς την δυτική Ουκρανία.
«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν τώρα ευκαιρίες για μια επίθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην τελική νίκη», αναφέρει το Advance.

CNN: Έτοιμοι οι 12 πρώτοι Ουκρανοί πιλότοι στα F-16 τον Αύγουστο του 2024

Τον Αύγουστο του 2024 αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση τους στα F-16 οι πρώτοι 12 Ουκρανοί πιλότοι που εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ.
Όπως μεταδίδει το CNN, οι τέσσερις πρώτοι Ουκρανοί πιλότοι, οι οποίοι άρχισαν την εκπαίδευση τους στα μέσα Οκτωβρίου στην 162 Πτέρυγα Μάχης στο Tucson της Αριζόνα, θα έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση τους έως το ερχόμενο καλοκαίρι.
Όπως ανακοίνωσε η Erin Hannigan, η εκπρόσωπος της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ, η δεύτερη ομάδα των 4 Ουκρανών πιλότων άρχισε την εκπαίδευση της τον Ιανουάριο ενώ η τρίτη ομάδα παρακολουθεί μαθήματα γλωσσικής εκπαίδευσης που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του μαχητικού.
Σύμφωνα με την Hannigan, όλοι οι Ουκρανοί πιλότοι αναμένεται να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους κάπου μεταξύ του ερχόμενου Μαΐου και Αυγούστου, αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από την πορεία του προγράμματος.
Όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν αμερικανικά κεφάλαια για την εκπαίδευση και άλλων Ουκρανών πιλότων, κάτι που για να συμβεί, θα απαιτηθεί νέα χρηματοδότηση.
Σημειώνεται πως Δανία, Ολλανδία και Νορβηγία έχουν υποσχεθεί πως θα παράσχουν Ουκρανία μαχητικά F-16 μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων.

Κορυφαίοι Ουκρανοί παραδέχονται: Πολύ δύσκολη η κατάσταση στο μέτωπο

Στην παραδοχή ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο μέτωπο προχωρούν κορυφαίοι Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο Kirill Budanov, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας υποστήριξε πως είναι πραγματικά δύσκολη η κατάσταση για τον ουκρανικό στρατό.
«Ο Kirill Budanov αναγνώρισε τη δύσκολη κατάσταση των ουκρανικών στρατευμάτων, τα οποία είναι κατώτερα σε αριθμό και όπλα» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Την ίδια θέση διατύπωσε και ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας (NSDC) της Ουκρανίας, Alexey Danilov, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κατάσταση στην πρώτη γραμμή είναι «πολύ δύσκολη».

Ο Ρωσικός στρατός διαλύει κρίσιμες στρατηγικές υποδομές της Ουκρανίας και εφεδρείες – Φιλορώσοι χτυπούν στην ενδοχώρα

Εν μέσω των συνεχιζόμενων επιθετικών επιχειρήσεων προς όλες τις κατευθύνσεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, τα ρωσικά χτυπήματα σφυροκοπούν τις ουκρανικές εφεδρείες στις πίσω περιοχές.
Ως αποτέλεσμα, η ουκρανική διοίκηση χάνει την ευκαιρία της να αντιδράσει γρήγορα στις ρωσικές επιθέσεις.
Το βράδυ της 20ης Φεβρουαρίου, νέα μαζική ρωσική συνδυασμένη επίθεση έπληξε ουκρανικές στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Οι περισσότεροι από τους στόχους βρίσκονται στις ανατολικές και κεντρικές περιοχές, όπου ο ουκρανικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις για να τους στείλει στο μέτωπο.
Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε περήφανα ότι οι δυνάμεις αεράμυνας του κατέστρεψαν και τα 32 ρωσικά UAV και ότι μόνο τρεις ρωσικοί πύραυλοι φέρεται να βρήκαν στόχο, αλλά τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και οι κάτοικοι της περιοχής διέψευσαν ως συνήθως τους ισχυρισμούς της Ουκρανικής ηγεσίας.

Συγκεκριμένα, τοπικές πηγές επιβεβαίωσαν εκρήξεις στην περιοχή της Poltava.
Ρωσικά πλήγματα έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Kanatovo στην περιοχή Kirovograd.
Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης κοντά στο αεροδρόμιο στο Dnipro.
Βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Kremenchug δέχθηκαν επίθεση.
Nέο κύμα ρωσικών επιδρομών στόχευσε τον ουκρανικό στρατό στην Kherson.
Τα ρωσικά χτυπήματα σφυροκοπούν συνεχώς τον ουκρανικό στρατό στις πίσω περιοχές και κοντά στις γραμμές του μετώπου.
Ρωσικές βαριές βόμβες έπληξαν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Orekhiv στην περιοχή Zaporozhie.
Η ουκρανική διοίκηση μόλις είχε στείλει εκεί τις εφεδρείες για περαιτέρω ανάπτυξή τους στο χωριό Robotyne, όπου έχουν ήδη ξεσπάσει βαριές μάχες.
Περισσότερα ρωσικά πλήγματα έπληξαν ένα διοικητήριο και ένα σημείο ανάπτυξης προσωπικού στην πρωτεύουσα της περιοχής, την πόλη Zaporozhie.
Οι ισχυρισμοί του ουκρανικού στρατού σχετικά με την υποτιθέμενη αναχαίτιση ρωσικών drones και πυραύλων κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στις πολιτικές της Ουκρανίας.
Έτσι, το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να δώσει σημασία στις εκκλήσεις του Zelensky και να μην δώσει άλλα χρήματα στις δήθεν παντοδύναμες ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας.

Φιλορώσοι αναπτύσσονται στην Ουκρανική ενδοχώρα

Ωστόσο, καμία ποσότητα δυνάμεων αεράμυνας δεν θα μπορούσε να προστατεύσει τις πίσω περιοχές της Ουκρανίας από την αυξανόμενη απειλή ενός υπόγειου ένοπλου κινήματος αντίστασης.
Ο αριθμός των επιθέσεων από φιλορώσους αντάρτες στον ουκρανικό στρατό αυξάνεται ραγδαία.
Μόνο τις τελευταίες ημέρες, αρκετές μυστηριώδεις επιθέσεις στόχευσαν ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ηγέτες νεοναζιστικών κινημάτων.
Στις 4 Φεβρουαρίου 2024, αποθήκες γεμάτες με εξοπλισμό για Ουκρανούς στρατιωτικούς κάηκαν στην περιοχή της Οδησσού.
Στις 17 Φεβρουαρίου, εκτροχιάστηκε ένα στρατιωτικό τρένο γεμάτο ξένα πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Vinnytsya.
Στις 18 Φεβρουαρίου 2024, πυρπολήθηκε η επιχείρηση που χρησιμοποιείται για την παραγωγή στρατιωτικών UAV στο Lviv.
Στις 20 Φεβρουαρίου, ανατινάχθηκε ένα λεωφορείο με έναν από τους αρχηγούς της εθνικιστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας στην Οδησσό.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Krynky στην Kherson που ήλεγχε ο Ουκρανικός στρατός

Στις 20 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές αρχές κήρυξαν τον ρωσικό έλεγχο του χωριού Krynky που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή Kherson.
Η νίκη ανακηρύχθηκε κατά τη συνάντηση του προέδρου Putin με τον υπουργό Άμυνας.
Αργότερα επιβεβαιώθηκε από τον Ρώσο κυβερνήτη της περιοχής Kherson.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin επικαλέστηκε την αναφορά του Ουκρανού Συνταγματάρχη και Διοικητή των Ουκρανικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα πλήρως, «περιήλθε στον ρωσικό έλεγχο.
Ο Ρώσος Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι αρκετοί Ουκρανοί στρατιώτες παρέμειναν στο ερειπωμένο χωριό.
Τους προσφέρθηκε η λύση της παράδοσης στον ρωσικό στρατό.
Ο κυβερνήτης της περιοχής μοιράστηκε το βίντεο με τους πεζοναύτες της 810ης Ταξιαρχίας Φρουρών να κρατούν τη ρωσική σημαία στα ερείπια του Krynky
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, οι ανεπανόρθωτες απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Krynky ήταν τρομακτικές 1.820 στρατιώτες σκοτώθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Συνολικά, ο Ουκρανικός στρατός έχασε περίπου 3.500 στρατιώτες.
Η ουκρανική διοίκηση συγκέντρωσε μια μεγάλη ομάδα στο Krynky, η οποία περιλάμβανε 4 ταξιαρχίες του Σώματος Πεζοναυτών και είχε ως αποστολή να φτάσει στη δυτική ακτή της Κριμαίας.
Οι στρατιωτικές πηγές από το μέτωπο επιβεβαίωσαν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν τελικά διαλύσει τα στρατεύματά τους κατά μήκος του Δνείπερου.
Έτσι, η ομάδα που συσσωρεύτηκε στην ανατολική όχθη για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις απόβασης στο Krynky αναπτύχθηκε κατά μήκος της όχθης του ποταμού, γεγονός που επέφερε μεγάλες απώλειες σε ολόκληρη την ακτογραμμή.περισσότερα  ΕΔΩ
___________________________
Αναρτήθηκε από τον κ. Μιχάλη Τσολάκη