7.1.24

“Βρέχει” PATRIOT αλλά εδώ κρατούν ομπρέλα!


Την ανάθεση σύμβασης για την παραγωγή έως και 1.000 κατευθυνόμενων βλημάτων Patriot Pac-2 Guidance Enhanced Missiles – Tactical (GEM-T), για λογαριασμό ομάδας χωρών – μελών της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι Γερμανία, Ολλανδία, Ρουμανία και Ισπανία, με σκοπό την ενίσχυση της αεράμυνας τους εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για εξέλιξη έντονου ελληνικού ενδιαφέροντος καθώς η Πολεμική Αεροπορία επιχειρεί έξι πυροβολαρχίες του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας Patriot που η προμήθεια τους έγινε τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Γράφει ο ΠΥΡΟΒΟΛΑΡΧΗΣ
Συγκεκριμένα, η σύμβαση για την προμήθεια του οπλικού συστήματος Patriot υπεγράφη στις 19 Φεβρουαρίου 1999 μεταξύ της τότε Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (ΓΔΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της αμερικανικής εταιρείας Raytheon (νυν RTX), ως κύριας αναδόχου, και όπως είχε τότε ανακοινωθεί, αφορούσε στην προμήθεια τεσσάρων πυροβολαρχιών PAC-3 (FU) των έξι εκτοξευτών Μ901 η καθεμία, 200 βλημάτων PAC-2 GEM, δύο κέντρων πληροφοριών και συντονισμού ICC, ενώ υπήρχε και προαίρεση αγοράς (option) δύο επιπλέον πυροβολαρχιών, η οποία ενεργοποιήθηκε το Νοέμβριο του 1999. Το ολικό κόστος της προμήθειας ανήλθε στα 1,139 δις δολάρια (1,038 δις ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία).
Το 2019, στην έδρα της 350ης Πτέρυγας Κατευθυνόμενων Βλημάτων (350 ΚΒ), στην αεροπορική Βάση Σέδες, στη Θεσσαλονίκη, έλαβε χώρα ο εορτασμός της επετείου της συμπλήρωσης 20 ετών του οπλικού συστήματος Patriot σε υπηρεσία στην Πολεμική Αεροπορία. Είναι αυτονόητο ότι πλέον αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση του οπλικού συστήματος Patriot καθώς και η προμήθεια νέων βλημάτων καθώς τα βλήματα της αρχικής προμήθειας έχουν εξαντλήσει ή προσεγγίζουν τη λήξη του ορίου της επιχειρησιακής ζωής τους. Επιπρόσθετα, η Τουρκία αυξάνει συστηματικά τα βεληνεκή και την ακρίβεια των πυραυλικών της δυνατοτήτων με τελικό αντικειμενικό σκοπό την προσβολή στόχων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Οπότε, καθίσταται κρίσιμο στην περίπτωση που η χώρα μας δεν περιλαμβάνεται στην ομάδα χωρών – μελών του ΝΑΤΟ για λογαριασμό της οποίας θα ανατεθεί η ανωτέρω σύμβαση, να επιχειρήσει την ένταξη, ώστε κατά τη διάρκεια υλοποίησης της σύμβασης να έχει τη δυνατότητα της σταδιακής προμήθειας βλημάτων για την ανανέωση και ενίσχυση των ελληνικών αποθεμάτων. Επιλογή που αποτελεί πλέον μονόδρομο αφού όλες οι πληροφορίες συντείνουν ότι όροι που είχαν αρχικά συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας για την ανάπτυξη μίας πλήρους ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot στο πλαίσιο του Πολυεθνικού Σχεδίου Ενεργοποιημένης Αεράμυνας για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών από τρομοκρατικές απειλές του Βασιλείου και είχαν αποτυπωθεί στο προσχέδιο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χώρων, δεν έχουν υλοποιηθεί.
Υπενθυμίζεται, ότι οι ελληνικοί Patriot, στόχο είχαν να προστατεύουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, εργοστάσια αφαλάτωσης νερού, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, και άλλους στόχους με πολιτική, θρησκευτική, οικονομική και ιστορική βαρύτητα. Ειδικότερα, η διακρατική συμφωνία αφορούσε τη μεταστάθμευση μίας πλήρους ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot μαζί με τον φόρτο βλημάτων (για τον οποίο είχαν προβλεφθεί κατάλληλοι χώροι αποθήκευσης που είχαν επιθεωρηθεί από ελληνική αντιπροσωπεία) και την ομαλή ένταξη της στην αεράμυνα του Βασιλείου. Προέβλεπε επίσης την προστασία της ελληνικής αποστολής, καλύπτοντας θέματα δικαστικής φύσης, σίτισης και διαμονής, ιατρικής περίθαλψης, παροχής επιπλέον μέσων, υλικών, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού για την προστασία του προσωπικού από επιθέσεις διαφόρων μορφών.
Επίσης, περιλάμβανε την κάλυψη του συνολικού κόστους μεταστάθμευσης, την παροχή εφοδιαστικής υποστήριξης, τη ρύθμιση της συμμετοχής του ελληνικού στρατιωτικού προσωπικού στα διάφορα κέντρα επιχειρήσεων, και σε επιχειρησιακό επίπεδο, τον καθορισμό των κανόνων εμπλοκής και δράσης της ελληνικής πλευράς.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο προσχέδιο περιλαμβανόταν και η πολύ σημαντική πρόβλεψη για την αναπλήρωση – αντικατάσταση των ελληνικών βλημάτων. Συγκεκριμένα, η σαουδαραβική πλευρά αναλάμβανε την υποχρέωση να αντικαταστήσει ένα προς ένα το σύνολο των βλημάτων που θα έβαλε η ελληνική πυροβολαρχία ή θα παραχωρούνταν για την ενίσχυση των σαουδαραβικών αποθεμάτων, οπότε εμμέσως θα επιτυγχανόταν η ηλικιακή ανανέωση του οπλοστασίου μας. Επιπρόσθετα, οι ΗΠΑ είχαν δεσμευθεί για την άνευ κόστους για τη χώρα μας υλοποίηση προγραμμάτων εκσυγχρονισμού του συστήματος (αναβάθμιση ραντάρ, λογισμικού λειτουργίας, κ.λπ.).
Σήμερα περίπου 30 μήνες από τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν πραγματοποιήθηκε η τελετή για την αναχώρηση της πυροβολαρχίας για τη Σαουδική Αραβία, επίσημη ενημέρωση για την υλοποίηση ή μη των ανωτέρω προβλέψεων δεν υφίσταται. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι ο Έλληνας επικεφαλής υψηλόβαθμος αξιωματικός που διαπραγματεύθηκε με τις Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ τους όρους (περιλαμβανομένων και των ανωτέρω προβλέψεων) της μεταστάθμευσης της ελληνικής πυροβολαρχίας, σε αστραπιαίο χρόνο, αφού ολοκλήρωσε το έργο που του είχε ανατεθεί, τον Μάρτιο του 2019, υπό την πίεση φιλικά διακείμενων κύκλων στη Νέα Δημοκρατία, εντός και εκτός της Πολεμικής Αεροπορίας, αποστρατεύθηκε. Δύο χρόνια μετά, το 2021 αποστρατεύθηκε και ο δεύτερος στην ιεραρχία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, ο οποίος είχε μεν προαχθεί στις κρίσεις του 2019 και του 2020, αλλά τοποθετήθηκε σε θέση «ψυγείο».
Οι λεπτομέρειες της σύμβασηςΌπως ανακοινώθηκε, η ύψους 5,5 δις δολαρίων (5,028 δις ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία) σύμβαση θα επεκτείνει την ευρωπαϊκή παραγωγή των βλημάτων, ενισχύοντας την εφοδιαστική αλυσίδα και θα διασφαλίσει την αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων. Τη σύμβαση θα αναθέσει η Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ, η NSPA (ΝΑΤΟ Support and Procurement Agency) στην COMLOG Gesellschaft für Logistik mbH που εδρεύει στο Schrobenhausen της Γερμανίας. Πρόκειται για κοινοπραξία που έχουν συστήσει η αμερικανική εταιρεία RTX (πρώην Raytheon) και η γερμανική εταιρεία MBDA Germany με τον κάθε εταίρο να κατέχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου.
Η κοινοπραξία ιδρύθηκε με σκοπό τη διατήρηση της επιχειρησιακής ικανότητας των βλημάτων Patriot στην Ευρώπη και η κύρια δραστηριότητα της είναι η λογιστική υποστήριξη των βλημάτων Patriot PAC-2. Από την ίδρυση της η εταιρία έχει συντηρήσει περισσότερα από 5.000 βλήματα Patriot PAC-2 στις εγκαταστάσεις της που φέρουν την ονομασία Patriot Missile Facility 3 (PMF-3), στο Schrobenhausen της Βαυαρίας. Ο κύριος πελάτης της COMLOG είναι η NSPA που λειτουργεί για λογαριασμό των Ευρωπαίων χρηστών του Patriot και του Στρατού των ΗΠΑ. Μεταξύ των συμβατικών αντικειμένων περιλαμβάνεται η δημιουργία μονάδας παραγωγής βλημάτων Patriot και κύριων υποσυστημάτων τους στη Γερμανία.
Την εξέλιξη χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Αυτή η επένδυση δείχνει τη δύναμη της διατλαντικής αμυντικής συνεργασίας και τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να διατηρεί τους ανθρώπους μας ασφαλείς. Οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε Ουκρανούς αμάχους, πόλεις και κωμοπόλεις δείχνουν πόσο σημαντική είναι η σύγχρονη αεράμυνα. Η κλιμάκωση της παραγωγής πυρομαχικών είναι το κλειδί για την ασφάλεια της Ουκρανίας και για τη δική μας».
Σημειώνεται ότι τα συστήματα αεράμυνας Patriot μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άμυνα έναντι αεροσκαφών, ελικοπτέρων και βλημάτων, αναχαιτίζοντάς τα σε μεγάλες αποστάσεις. Στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει πυροβολαρχίες πυραύλων Patriot για να προστατεύσει τους Συμμάχους του στην ανατολική πλευρά του. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν επίσης παραδώσει συστήματα Patriot στην Ουκρανία και έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν περαιτέρω την άμυνα της Ουκρανίας.

Πηγή: defence-point.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com