23.1.24

Το Σουέζ κλονίζει την Αίγυπτο - Υποβάθμισε το outlook η Moody's


Moody's: Υποβάθμισε το outlook της Αιγύπτου
Υποβάθμισε τις πιστωτικές προοπτικές της Αιγύπτου σε «αρνητικές» από «σταθερές» η Moody's Investors Service, σε ένδειξη της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας μετά και τις επιθέσεις των Χούθι σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με σοβαρές επιπτώσεις στη διώρυγα του Σουέζ και στην αιγυπτιακή οικονομία.
Ο οίκος Moody's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Caa1 της Αιγύπτου, ή επτά βαθμίδες μέσα στην κατηγορία "σκουπίδια".
Παρόλο που η Αίγυπτος διεξάγει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αύξηση ενός προγράμματος διάσωσης 3 δισ. δολ. , ελάχιστα από τα οποία έχουν εκταμιευθεί. Η Moody's προειδοποίησε ότι όλα αυτά μπορεί να είναι ανεπαρκή.
«Παρά την αναμενόμενη αύξηση της οικονομικής στήριξης από το ΔΝΤ» και την κυβέρνηση να έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα εκτός των πληρωμών του χρέους, υπάρχουν «πολύ αδύναμες μετρήσεις χρέους και αυξημένη έκθεση σε κινδύνους συναλλάγματος και επιτοκίων», προκαλώντας έντονο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Αλ Σίσι.
Η Αίγυπτος βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, σε μια περίοδο που ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς της διπλανής πόρτας επιτείνει τις πιέσεις, μεταδίδει το Bloomberg.

Πηγή: sofokleousin.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com