5.1.24

Ο Ερντογάν "βάζει φωτιά" στο Αιγαίο με την άσκηση "Deniz Kurdu"" εκβιάζοντας τις ΗΠΑ για τα F-16


 Η Ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα "σκαλοπάτι" για τον Ερντογάν, στην προσπάθεια απόκτησης των F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ

Ηπρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, συνοδευόμενη από την υπογραφή "Διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας" με τον Πρωθυπουργό μας, καθώς και οι πολυάριθμες υπογραφές συνεργασίας  μεταξύ Υπουργών Ελλάδας και Τουρκίας σε θέματα "χαμηλής πολτικής", γέμισαν με αισιοδοξία τη χώρα μας με ορισμένους  να μιλούν για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν προσεγγίζοντας τη χώρα  μας, ωστόσο έδωσε  ένα σοβαρό επιχείρημα  στον Μπαϊντεν έναντι  του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην προσπάθειά του να  πουλήσει τα F-16 BLOCK-70, ισχυριζόμενος ότι αφού τα βρίσκει η Τουρκία  με την Ελλάδα με την οποία υπέγραψε "Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας", δεν την απειλεί και συνεπώς δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα εν λόγω μαχητικά εναντίον της.

Ουσιαστικά ο Τούρκος Πρόεδρος "είδε" την Ελληνοτουρκική προσέγγιση ως ένα "σκαλοπάτι" για την απόκτηση των F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ .

Εμείς από την πλευρά μας κρατήσαμε "μικρό καλάθι" για την βιωσιμότητα  της  Ελληνοτουρκικής προσέγγισης, επισημαίνοντας ότι οι Τούρκοι αναφορικά με τον σκληρό πυρήνα των διεκδικήσεών τους σε βάρος μας δεν έκαναν βήμα πίσω,  ούτε προέβησαν σε άρση του CASUS BELLI σε βάρος της Ελλάδας, άρα για ποιά φιλία μιλάμε όταν οι "γείτονες" σε απειλούν με πόλεμο;

Δυστυχώς δικαιωθήκαμε από τις εξελίξεις.

Οι Τούρκοι θα διεξάγουν την άσκηση "Θαλασσόλυκος" στο Αιγαίο από 7-16 Ιανουαρίου 

Πρίν λίγες ημέρες με αφορμή την αλλαγή του χρόνου, ο ΥΠΑΜ Δένδιας πραγματοποίησε επίσκεψη στο ακριτικό νησί της Λήμνου, σε στρατιωτικές Μονάδες και εγκαταστάσεις, με τα τουρκικά ΜΜΕ να δίνουν μεγάλη έκταση στο θέμα χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη Δένδια ως  Ελληνική προβοκάτσια, θέτοντας εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησης του νησιού.

Ωστόσο σα να μην έφθανε αυτό σε  πρόσφατο Αποκλειστικό άρθρο μας, αποκαλύψαμε ότι "Οι Τούρκοι «έσκισαν» την Διακήρυξη των Αθηνών και βγάζουν τον στόλο τους στο Αιγαίο ανήμερα των Θεοφανείων για την άσκηση "Θαλασσόλυκος".

Σε σχετική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει συγκεκριμένα:

Η Άσκηση Denizkurdu I-2024 (Θαλασσόλυκος) Θα διεξαχθεί στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ 7-16 Ιανουαρίου 2024, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων για το 2024.

Στην εν λόγω άσκηση θα συμμετάσχουν μέσα από τις Διοικήσεις Ναυτικών, Αεροπορικών και Χερσαίων Δυνάμεων και τη Διοίκηση Λιμενικού Σώματος, καθώς και Μονάδες Πεζικού, Πεζοναυτών και Ομάδες SAT και SAS. Περίπου 17.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μη στρατιωτικών δημόσιων φορέων, θα συμμετάσχουν στην άσκηση.

Παράλληλα με παράνομες NAVTEX η Άγκυρα δέσμευσε  περιοχές στο Αιγαίο για ασκήσεις πυρών από την 1η Ιανουαρίου έως 14 Ιουνίου και από 16 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024!

Υπενθυμίζουμε ότι μια από τις πρόνοιες της Ελληνοτουρκικής "Διακήρυξης  φιλίας και καλής γειτονίας", ήταν η μη δέσμευση θαλάσσιων περιοχών για ασκήσεις στο Αιγαίο για μεγάλο χρονικό διάστημα εκατέρωθεν.

Η Γαλλία κατασκευάζει τη δεύτερη φρεγάτα FDI της Ελλάδας

Παράλληλα τουρκικό ΜΜΕ ασχολείται με  ένα θέμα που καίει την χώρα του αφού αποτελεί "Game Changer" για την ναυτική κυριαρχία σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, που είναι η πρόοδος κατασκευής της δεύτερης από τις τρείς φρεγάτες BELHARA της Ελλάδας στη Γαλλία, επισημαίνοντας:

"Η French Naval Group μοιράστηκε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη φρεγάτα FDI του Ελληνικού Ναυτικού. Το ναυπηγείο είπε: «Μεταφέραμε στη δεξαμενή το πρώτο προεξοπλισμένο μπλοκ της 2ης φρεγάτας FDI για το Ελληνικό Ναυτικό το 2023.»

Το Ελληνικό Ναυτικό παρήγγειλε τρεις Φρεγάτες «Frégate de Défense et d’Intervention» (FDI) από το γαλλικό ναυπηγείο Naval Group. Μετά την καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας FDI, “Amiral Ronarc’h”, για το Marine Nationale, σειρά είχε η πρώτη φρεγάτα FDI του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, “HS Kimon”.

Η δεύτερη φρεγάτα FDI για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής, με το πρώτο της προεξοπλισμένο μπλοκ να μεταφέρεται σε ξηρά δεξαμενή. Φωτογραφίες δείχνουν τον Φρεγάτα "Νέαρχος" να βρίσκεται ήδη στην αποβάθρα στο Lorient."

Η επικείμενη επίσκεψη Μπλίνκεν σε Ελλάδα-Τουρκία

Εκτίμησή μας είναι ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν με την  εσπευσμένη επίσκεψη του ΥΠΕΞ τους σε Τουρκία και Ελλάδα να πετύχουν:

1. Την αποτροπή η Τουρκία να συμμαχήσει με το Ιράν κατά του Ισραήλ, χαράσσοντας ενιαίο δρόμο δράσης εναντίον του, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε την  οριστική στροφή της Άγκυρας κατά της Δύσης, την οποία η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί.

Το γεγονός επίσης ότι  Αίγυπτος-Σαουδική Αραβία-ΗΑΕ-Ιράν και Αιθιοπία προσχώρησαν στον BRICS στην αρχή του έτους, θορύβησε πολύ τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν θέλουν να χάσουν  και την Τουρκία, η οποία σημειωτέον φλερτάρει με την ένταξή της στον υπόψη συνασπισμό, με τις Ρωσία και Κίνα να ηγούνται σε αυτόν.

2. Την διασφάλιση ότι η Τουρκία σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου στη Μ.Ανατολή με την συμμετοχή Χεζμπολάχ και Ιράν, δεν θα εμπλακεί κατά του Ισραήλ, τηρώντας κατ'ελάχιστο  μυστικά ευμενή ουδετερότητα.

3. Τον περιορισμό των  τουρκικών επιθέσεων κατά των Κούρδων SDF στη Βόρεια Συρία.

4.Τον εξευμενισμό της Τουρκίας πουλώντας της τα  40F-16 BLOCK-70  και 80 κίτ εκσυγχρονισμού, πετυχαίνοντας παράλληλα την αποδοχή ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το Τουρκικό Κοινοβούλιο, αλλά και παίρνοντας εγγυήσεις ότι το καλό κλίμα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ηρεμία στο Αιγαίο θα συνεχιστούν.

5. Την περαιτέρω ώθηση  της Ελλάδας για συνέχιση του  διαλόγου με την Τουρκία, προσφέροντάς της στρατιωτική ενίσχυση, επιβραβεύοντάς την ως σταθερή και αξιόπιστη σύμμαχο των ΗΠΑ, με την πώληση των  μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, εξασφαλίζοντας έτσι την αεροπορική υπεροχή της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, γνωρίζοντας το πόσο "καλό παιδί" είναι ο Ερντογάν.

Μένει να δούμε τι θα πετύχει τελικά από τα παραπάνω ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κρατώντας από την πλευρά μας "μικρό καλάθι" ιδίως  σε ότι αφορά την Τουρκία, η οποία επιχειρεί να εκβιάσει τις ΗΠΑ  απειλώντας να ανεβάσει την ένταση στο Αιγαίο με την άσκηση "Θαλασσόλυκος" τις επόμενες ημέρες.

https://www.pentapostagma.gr/