14.1.24

Διπλωματία των εξοπλισμών υπέρ των ΗΠΑ

 Του Χρήστου Καπούτση

«Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση αεροσκαφών F-35  και θα εγκριθεί  από τις αμερικανικές αρχές,  έτσι ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η  πολεμική Αεροπορία της χώρας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση. Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού δόθηκε μετά  την συνάντησή του στα Χανιά, με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Α. Μπλίκεν,  που περιοδεύει σε χώρες της φλεγόμενης Μέσης Ανατολής και της αραβικής Χερσόνησού. Σε αυτή τη συνάντηση, συζητήθηκαν εκτενώς, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν Ελλάδα και Τουρκία. Για την Ελλάδα η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35  και για την Τουρκία η αγορά των F-16.

Ειδικά για τα τουρκικά F-16 ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ετεροπροσδιορίζονται, ούτε μπορούμε να  επηρεάσουμε την πώληση αμυντικού υλικού σε μια άλλη χώρα». Βέβαια, υπενθυμίζουμε τον αγώνα που έκανε το ελληνοαμερικανικό λόμπι με επικεφαλής τον πρόεδρο υποεπιτροπής του Κογκρέσου Μενεντεζ, να μην  προμηθευτεί η Τουρκία τα F-16, με το εύλογο επιχείρημα,  ότι η Τουρκία απειλεί  την Ελλάδα,  παραβιάζει με τα αμερικανικά μαχητικά τον εναέριο χώρο της και προβαίνει σε  υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.  Φαίνεται ότι αυτή η  προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνοαμερικανικού λόμπι, απέτυχε, αφού ο Πρόεδρος Μπαιντεν είχε δεσμευτεί στον Τ. Ερντογάν ότι θα ικανοποίηση το αίτημα του και η Τουρκία θα αποκτήσει 100 μαχητικά F-16. Η διπλωματία των εξοπλισμών ενεργοποιείται και συσχετίζεται με τα Στρατηγικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που επιθυμούν διακαώς η Τουρκία να παραμείνει  ενεργός σύμμαχος της Δύσης και να μην «αλληθωρίζει»,  άλλοτε προς τη Μόσχα, άλλοτε προς την Τεχεράνη και  να στηρίζει μουσουλμανικές οργανώσεις που η Δύση χαρακτηρίζει τρομοκρατικές  όπως η παλαιστινιακή ΧΑΜΑΣ, ο ISIS στο Ιράκ και τη Συρία και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου. Αλλά και  η αμερικανική διπλωματία  θα πρέπει να εκτιμά περισσότερο την συμμαχική προσφορά της Ελλάδας. Το σύνολο σχεδόν του στρατιωτικού υλικού των Αμερικανών με προορισμό της Ουκρανία διέρχεται από την Αλεξανδρούπολη. Και ακόμη, η ΣΟΥΔΑ, ο Βόλος, η Λάρισα και η Καλαμάτα,  παρέχουν σημαντικές διευκολύνσεις στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η Ελλάδα συμμετέχει με στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία και με Φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα που έχει «πάρει φωτιά». Η Ελλάδα στηρίζει πολιτικά την πολιτική γενοκτονίας του Ισραήλ στη Γάζα, καθότι δεσμεύεται και από δυο ισχυρές αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Σχετικά τώρα με το  αίτημα  να αποκτήσει η πολεμική μας Αεροπορία 24 υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-35 Στέλθ. Ο Πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ασφαλώς έχουν καλύτερη εποπτική εικόνα για τις εθνικές και συμμαχικές ανάγκες της χώρας. Οι  εξοπλισμοί αποτελούν τη βάση της στρατιωτικής διπλωματίας,  που σχετίζεται ευθέως με την αμυντική αξιοπιστία και το διεθνές κύρος της χώρας.

Ωστόσο προκύπτουνε  κάποια εύλογα ερωτήματα και απορίες όπως:

1. Είναι τα  F-35  τα πλέον κατάλληλα για την αντιμετώπιση της μείζονος απειλής , που είναι η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας; Τα εξελιγμένα πτητικά χαρακτηριστικά του F-35  , σε συνδυασμό με τη δυνατότητα Stealth, την ικανότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης πολλαπλών αποστολών, τη μεγάλη εμβέλεια, την ενσωμάτωση τελευταίας τεχνολογίας αισθητήρων κ.τ.λ. καθιστούν το F-35 ιδανικό, για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των ΗΠΑ, για μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή δράσης, της Ανατολικής Μεσογείου, Αιγαίου, Βαλκάνια, Μαύρης Θάλασσας, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση, ότι θα επιχειρούν-απογειώνονται από ελληνικές αεροπορικές βάσεις.  Στρατηγικός στόχος των αμερικανικών F-35, είναι η εξουδετέρωση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων. Τα F-35 δεν  «προσφέρονται» για επιχειρήσεις στο Αιγαίο. Εκτός και αν η Ελληνική Κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει το δόγμα του «πρώτου πλήγματος», όταν εκτιμήσει ότι η τουρκική απειλή εξελίσσεται σε αναπόφευκτη στρατιωτική σύγκρουση.

2.  Το Εθνικό σύστημα Αεράμυνας, είναι επαρκώς θωρακισμένο με τα αντιαεροπορικά ΠΑΤΡΙΟΤ , αφού επιστρέψει και εκείνο που στείλαμε με εντολή των ΗΠΑ στην Σαουδική Αραβία, με τα αναβαθμισμένα F-16 VIPER και φυσικά με τα RAFALE και τα MIRAGE 2000-5. Και ακόμη με τα αντιαεροπορικά που θα διαθέτουν οι Φρεγάτες Belhara. Η αντιπυραυλική και αντιαεροπορική ασπίδα της Χώρας, είναι άτρωτη από την Τουρκική απειλή.

3. Τα εξοπλιστικά της τρέχουσας 5ετίας, συνολικά,  προσεγγίζουν τα 15 δισεκ,  ευρω! Το κόστος απόκτησης των F-35 , ξεπερνά τα 3,7 δισεκ. Ευρω.  Κάθε αεροσκάφος κοστίζει περίπου 100 εκατομ.  δολάρια χωρίς τα οπλικά συστήματα, η δε συντήρησή τους είναι πανάκριβη! Κόστη δυσβάσταχτα για την Εθνική Οικονομία, τα οποία  πληρώνει ο Ελληνικός ΛΑΟΣ με τη φτώχεια του… Και κυρίως το F-35,  δεν εξυπηρετεί άμεσες εθνικές ανάγκες γι΄ αυτό άλλωστε είχε απορριφθεί δυο φορές παλαιότερα από το ΑΑΣ, δηλαδή το συμβούλιο των Πτεράρχων.

Για τα ελληνοτουρκικά: Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη  κρατική τηλεόραση  δήλωσε: «δεν είμαι αφελής, έχω δει πολλές οβιδιακές μεταμορφώσεις της τουρκικής ηγεσίας, αλλά αυτή τη φορά,  είμαι πολύ πιο αισιόδοξος, ότι μπορούμε να κρατήσουμε ως κεκτημένο  τη σημαντική εξομάλυνση των σχέσεων μας με την Τουρκία».

Και η απάντηση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν. «Η σφαίρα επιρροής και ευθύνης της Τουρκίας είναι πολύ πιο ευρεία, διότι  οι καρδιές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε μια αχανή γεωγραφία από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο, από το κέντρο της Ασίας μέχρι το νότο και την ανατολή, από το βορρά μέχρι τα βάθη της Αφρικής, είναι στραμμένα προς εμάς», επισημαίνοντας πως «η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει, θα προστατεύσουμε τη Γαλάζια Πατρίδα από το Αιγαίο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο… τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο».

https://www.militaire.gr/

___

Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό κ. Αθαν. Καραντζίκο