6.1.24

Βούλγαρος πρωθυπουργός στην Αθήνα: Έχουμε στρατηγικές σχέσεις σε πολλούς τομείς
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στην Αθήνα τον Βούλγαρο ομόλογό του Νικολάι Ντένκοφ. 
Υποδομές, μεταφορές και ενέργεια βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του βουλγαρικού Υπουργικού Συμβουλίου. Οι δύο Πρωθυπουργοί είχαν και κατ’ ιδίαν συνομιλία.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συνεχάρη τη Βουλγαρία για την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα τέλη Μαρτίου να σταματήσει η χώρα μας τον έλεγχο των εναέριων και θαλάσσιων συνόρων με τις χώρες του χώρου Σένγκεν. Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι το χερσαίο Σένγκεν είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις σχέσεις Βουλγαρίας-Ελλάδας.
«Αναμένουμε ότι το Σένγκεν θα είναι πλήρως εφαρμόσιμο, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων συνόρων, που είναι τόσο σημαντικά για τις διμερείς μας σχέσεις και το οικονομικό μας εμπόριο», είπε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός. Επεσήμανε ότι η επίσκεψη του ακαδημαϊκού Ντένκοφ είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα για το 2024 και αυτό μιλάει για την ποιότητα των διμερών σχέσεων.
«Έχουμε εξαιρετικές στρατηγικές σχέσεις σε πολλούς τομείς, στις μεταφορές, στην ενέργεια, θα ήθελα επίσης να αναφέρω την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία. 
Έχουμε πράγματα να συζητήσουμε σήμερα, αλλά υπάρχουν και ευκαιρίες να επιταχύνουμε και να ολοκληρώσουμε κάποια πράγματα τους επόμενους μήνες. 
Αυτός είναι ο κύριος στόχος, να δούμε πώς μπορούμε να επιταχύνουμε αυτή την πρόοδο και να έχουμε τελικά αποτελέσματα τους επόμενους μήνες, τόνισε ο Ντένκοφ στην αρχή της συνάντησης».
Ο Νικολάι Ντένκοφ τόνισε τα έργα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και για τις δύο χώρες, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της ανάπτυξης κάθετης συνδεσιμότητας μεταφορών και ενέργειας κατά μήκος του άξονα Βορρά-Νότου. 
«Υπάρχουν ευκαιρίες να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν ορισμένα από τα έγγραφα που συζητήθηκαν τους επόμενους μήνες. Ο κύριος στόχος είναι να δούμε πώς μπορούμε να επιταχύνουμε την πρόοδο και να επιτύχουμε τελικά αποτελέσματα τους επόμενους μήνες», τόνισε ο ακαδημαϊκός Ντένκοφ.
 Ο Μητσοτάκης ξεχώρισε ως προτεραιότητα τη συνδεσιμότητα Ελλάδας-Βουλγαρίας στις μεταφορές, την ενέργεια και την ψηφιακή επικοινωνία. 
«Είναι σημαντικό να βασιστούμε στις επιτυχημένες τριμερείς συζητήσεις που πραγματοποιήσαμε στο Euxinograd με τους Ρουμάνους εταίρους μας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η σημερινή επίσκεψη του ακαδημαϊκού Ντένκοφ στην ελληνική πρωτεύουσα είναι λιγότερο από τρεις μήνες μετά την τριμερή συνάντηση των πρωθυπουργών Βουλγαρίας, Ελλάδας και Ρουμανίας, την οποία φιλοξένησε η Βουλγαρία τον Οκτώβριο στο Euxinograd. Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν γύρω από την ιδέα της συνεργασίας για την ενίσχυση της περιφερειακής συνδεσιμότητας και ενέκριναν κοινή δήλωση για την ανάπτυξη των μεταφορών, της ενέργειας και της ψηφιακής συνδεσιμότητας μεταξύ των τριών χωρών.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, παρατέθηκε γεύμα εργασίας, στο οποίο παρέστησαν επίσης η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Μαρία Γκάμπριελ, ο Υπουργός Οικονομικών  Άσεν Βασίλεφ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων Τζούλιαν Ποπόφ και ο Υπουργός Ενέργειας Ρούμεν Ράντεφ.


The Hellenic Information Team

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com