30.1.24

Υπόθεση Μπελέρη: Τελεσιδίκησε το πραξικόπημα του Ράμα – Η Αθήνα;

 

Το Εφετείο του Ειδικού Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (τριμελούς συνθέσεως) δημοσίευσε σήμερα την απόφασή του σε ότι αφορά την έφεση που άσκησε ο υπό κράτηση εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας Φρέντης Μπελέρης, με  αίτημα την παραχώρηση άδειας ειδικού σκοπού όπως ορκιστεί κατά το νόμο και αναλάβει τα καθήκοντα σύμφωνα με την λαϊκή ετυμηγορία των εκλογών 14ης Μαΐου παρελθόντος.

Η σημερινή απόφαση δεν είχε εκπλήξεις. Επιβεβαίωσε ότι αδυνατεί το δικαστικό σύστημα να προβεί στην απαραίτητη υπέρβαση, αρνούμενο να εκτελέσει παραγγελίες πολιτικής σκοπιμότητας, εν προκειμένω του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, όπως καταγγέλλει ο υπό κράτηση δήμαρχος. Σύμφωνα με τα δικονομικά ισχύοντα στην Αλβανία, οι αποφάσεις των εφετείων είναι τελεσίδικες. Είναι στην ουσία αυτό που ο Έντι Ράμα προανήγγειλε με τον συγκεκαλυμμένο τρόπο που συνηθίζει να κωδικοποιεί τα μηνύματά του. Το SLpress έχει γράψει σχετικά.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που διαφεύγει –όλα δείχνουν σκόπιμα– από την προσέγγιση της ελληνικής διπλωματίας. Είχε αναφερθεί συγκεκριμένα ότι εκδικάζοντας πρωτοδίκως την υπόθεση το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, είχε αναρμοδίως αποφασίσει να παραμείνει ο προηγούμενος δήμαρχος, με το επιχείρημα ότι είχε απορρίψει την αίτηση του Φρέντη Μπελέρη να ορκιστεί και να αναλάβει, έστω υπό συνθήκες κράτησης, τα καθήκοντα του Δημάρχου, σύμφωνα με το νόμο.

Η υπόθεση Μπελέρη είναι μοναδική από πολλές απόψεις. Κι όχι μόνο, επειδή παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας. Βασικότερο είναι ότι σε ένα τόσο σύνθετο νομικό και πολιτικό ζήτημα το πρωτοδικείο των Τιράνων έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία των μεθοδεύσεων του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και ερμήνευσε παντελώς αναρμοδίως ζήτημα που άπτεται του Συντάγματος. Δηλαδή αποφάσισε διατακτικά τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που υποψήφιος συλλαμβάνεται δύο μέρες προ των εκλογών, εκλέγεται και ανακοινώνεται Δήμαρχος, αλλά η κυβέρνηση του στερεί το δικαίωμα να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντα του, έστω μέχρι την εκδίκαση ουσιαστικά της υποθέσεώς του.

Εγκάθετος του Ράμα στη Χιμάρα

Και το Εφετείο επέδειξε την ίδια ακριβώς συμπεριφορά, αποδεικνύοντας ότι τα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Αλβανία είναι ρητορική χωρίς αντίκρισμα. Δημοσίευσε σήμερα την απόφασή του αποτελούμενη από δύο σκέλη: πρώτον απέρριψε το αίτημα Μπελέρη να ορκιστεί και δεύτερον ζήτησε από την κυβέρνηση να διορίσει προσωρινό κρατικό αρμοστή στο Δήμο για να εκτελεί χρέη Δημάρχου!

Με τις μεθοδεύσεις αυτές, ο Έντι Ράμα έχει κατορθώσει να εγκλωβίσει και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, αλλά όσους ασχολούνται με την υπόθεση στην Αθήνα. Ενώ η υπόθεση είναι αμιγώς πολιτική και αφορά στην ουσιαστική παραβίαση του κράτους δικαίου και στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα προτιμούσαν όλο αυτό το διάστημα να παίζουν το παιχνίδι του Αλβανού πρωθυπουργού, με το πρόσχημα ότι περιμένουν την απόφαση της Δικαιοσύνης, η οποία μόνο ανεξάρτητη δεν είναι. Τώρα πλέον έχουν και την τελεσίδικη απόφαση. Ο Έντι Ράμα δύναται να ορίσει πλέον έναν κρατικό υπάλληλο ακόμη πιο υποταγμένο σ’ αυτόν από τον έως σήμερα Δήμαρχο Γκέργκη Γκόρο.

Ο θολός ρόλος της Αθήνας

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί η πληροφορία από το διπλωματικό περιβάλλον του Επιτρόπου αρμοδίου για την Διεύρυνση και την Καλή Γειτονία, Όλιβερ Βαρχέλι (Oliver Varhelyi), ότι έχει πετύχει ώστε Τίρανα και Αθήνα από κοινού να αποδεχτούν μια τέτοια λύση διεξόδου απ’ την κατάσταση! Δεν γνωρίζουμε εάν η πληροφορία είναι ακριβής, αλλά αυτό θα φανεί σύντομα από τον τρόπο που η ελληνική διπλωματία θα αντιδράσει στην απόφαση του αλβανικού εφετείου.

Πάντως, τόσο ο φυλακισμένος Δήμαρχος όσο και το ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ που τον στηρίζει έχουν οριοθετήσει το πλαίσιο ενός αποδεκτού συμβιβασμού. Έχουν δηλαδή υπογραμμίσει ότι ο προσωρινός δήμαρχος πρέπει να επιλεγεί από τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης του Φρέντη Μπελέρη. Ένας τέτοιος διορισμός θα έχει νομιμοποιητική βάση, καθώς έμμεσα θα είναι συμβατός με την ετυμηγορία των ψηφοφόρων. Θα έχει και ηθική βάση, καθότι η κοινωνία είχε απαιτήσει αλλαγή στη διαχείριση του Δήμου, την οποία δεν δύναται να υπηρετήσει εγκάθετος της Κυβέρνησης.

Πρόκειται για μια γραμμή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Αθήνα εφόσον δεν θα ήθελε να έρθει σε αντιπαράθεση με την τοπική κοινωνία και την πολιτική εκπροσώπηση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Εξ άλλου σε Ψήφισμα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σε πρόσφατη εκδήλωση της στη Χιμάρα αναφέρεται ότι πλήρης αποκατάσταση της έννομης τάξης στον Δήμο θα υπάρξει όταν αποφυλακιστεί ο εκλεγμένος Δήμαρχος και αναλάβει άνευ όρων τα καθήκοντά του.

https://slpress.gr