11.1.24

Έλληνας δόκιμος στο τάνκερ που κατελήφθη από ενόπλους – Τι λέει η εταιρεία

 Ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος ο Έλληνας που βρίσκεται στο πλήρωμα του υπό κατάληψη τάνκερ. “Δεν έχουμε επαφή με το πλοίο”, λέει εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας .

Συναγερμός έχει σημάνει σε Υπουργείο Ναυτιλίας και Εξωτερικών για το περιστατικό πειρατείας που σημειώθηκε και παραμένει σε εξέλιξη, από το πρωί της Πέμπτης, σε τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν.

Αυτή την ώρα οι πληροφορίες γύρω από το συμβάν παραμένουν συγκεχυμένες, ενώ οι ελληνικές αρχές, όπως και η πλοιοκτήτρια εταιρεία, δεν έχουν καταφέρει να έρθουν σε επικοινωνία με το πλοίο.

Το χρονικό

Όλα έγιναν τα ξημερώματα της Πέμπτης, με τουλάχιστον έξι ένοπλους άνδρες με στρατιωτικές στολές να πραγματοποιούν ρεσάλτο στο πλοίο σημαίας Νήσων Μάρσαλ, το οποίο ωστόσο ανήκει σε ελληνική εταιρεία.

Πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από πηγές του Υπουργείου Ναυτιλίας  ανέφεραν πως ένα από τα μέλη του πληρώματος είναι Έλληνας ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος. Οι εισβολείς, μετά την επιβίβασή τους, κάλυψαν τις κάμερες παρακολούθησης.

Το United Kingdom Maritime Trade Operations (UKTMO) έλαβε αναφορές από τον υπεύθυνο ασφαλείας του πλοίου ότι άκουγε “άγνωστες φωνές μέσω τηλεφώνου” μαζί με τον καπετάνιο του πλοίου. Ανέφερε ότι δεν μπόρεσε να έρθει σε περαιτέρω επαφή με το σκάφος και ότι οι αρχές διερευνούν το περιστατικό.

Για το περιστατικό κατάληψης πλοίου έχει ενημερωθεί και το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο μαζί με το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής “πραγματοποιούν τις απαραίτητες ενέργειες” ώστε να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.

Τι λέει η πλοιοκτήτρια εταιρεία στο NEWS 24/7

Το ελληνόκτητο τάνκερ, ονόματι St Nikolas, ανήκει στην ελληνικών συμφερόντων εταιρεία με έδρα την Αθήνα και όνομα “Empire Navigation”. Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας για περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με το εν εξελίξει περιστατικό.

“Η εταιρεία έχασε επαφή με το πλοίο στις 6:30 το πρωί της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας” ανέφερε, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για 19 μέλη εντός του τάνκερ, εκ των οποίων οι 18 είναι υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας.

“Το πλοίο μετέφερε φορτίο (βαρέλια πετρελαίου) με προορισμό την Τουρκία, ενώ το περιστατικό εκτυλίχθηκε κοντά στις ακτές του Ομάν, πριν αυτό περάσει από το Σουέζ”, πρόσθεσε.

“Μέχρι στιγμής δεν έχουμε έρθει σε επικοινωνία με το πλοίο”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Empire Navigation, η οποία, σε ερώτηση για το αν οι εισβολείς είναι μέλη των “Φρουρών της Επανάστασης”, έκανε λόγο για “εικασία” και όχι για επιβεβαιωμένη πληροφορία.

Είχε βρεθεί στο επίκεντρο διαμάχης ΗΠΑ-Ιράν

Το St. Nikolas ονομαζόταν παλαιότερα Suez Rajan, ενώ σύμφωνα με όσα είπε εκπρόσωπος της εταιρείας , το πλοίο μετονομάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την Washington Post, η προσοχή άρχισε να εστιάζεται στο Suez Rajan τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο όμιλος United Against Nuclear Iran δήλωσε ότι υποπτευόταν ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν.

Για μήνες, το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης πριν αποπλεύσει ξαφνικά για την ακτή του Τέξας χωρίς εξήγηση. Το τάνκερ φέρεται να εκφόρτωσε το φορτίο του σε άλλο δεξαμενόπλοιο τον Αύγουστο, το οποίο απελευθέρωσε το πετρέλαιο του στο Χιούστον ως μέρος μιας εντολής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι το πλοίο βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης που τελικά οδήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατασχέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο. Από την εταιρεία, πάντως, γίνεται λόγος για παλαιότερη υπόθεση που αφορούσε βαρέλια ιρανικού πετρελαίου και στην οποία εμπλέκονταν και οι ΗΠΑ. Μάλιστα, όπως ξεκαθαρίστηκε, η εν λόγω καταγγελία αφορούσε μεν το συγκεκριμένο τάνκερ, αλλά “δεν έγινε εν γνώσει της εταιρείας”.

https://www.news247.gr