31.1.24

Κυπριακό: Πρώτη συνάντηση της Μαρία Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Από Ιωάννη Καράγιωργα
«Με όμοια πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές πιθανή η σύντομη επανέναρξη διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.
Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κα Ολγκίν είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση.
Μετά τη συνάντηση, η κα Ολγκίν δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι είναι η πρώτη της μέρα συνάντησης με τους ηγέτες, στο πρώτο της ταξίδι στο νησί μετά που ο ΓΓ των ΗΕ της ζήτησε να γίνει η προσωπική του απεσταλμένη, ώστε να εξετάσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη της διαδικασίας.
Πρόσθεσε ότι είναι ενθουσιασμένη για αυτό, σημειώνοντας ότι και η ίδια προέρχεται από μια χώρα όπου υπήρχαν συγκρούσεις και πως η ίδια αποτέλεσε μέρος της ομάδας που πέτυχε συμφωνία ειρήνευσης.
«Πιστεύω ότι μπορώ να συνεργαστώ και να κάνω ό,τι μπορώ για μια λύση στην Κύπρο», είπε η κα Ολγκίν.
Λετυμπιώτης: «Με πολιτική βούληση η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να επέλθει πολύ σύντομα»
Αν υπάρχει η ίδια πολιτική βούληση και από την άλλη πλευρά, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να επέλθει πολύ σύντομα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Maria Angela Holguin, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε: «Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε για ακόμη μια φορά την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έχουν διακοπεί, σύμφωνα και με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Έχουμε επαναλάβει την προσήλωσή μας να προσέλθουμε σε αυτή τη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας με τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης, με ειλικρινή πολιτική βούληση, να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε ωφέλιμα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών.
Η κα Holguin ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συναντήσεις που θα έχει το επόμενο διάστημα και για το πρόγραμμά της, και έχει γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα που μπορούν να ακολουθηθούν στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Σε ερώτηση για τις επαφές που θα έχει η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Λετυμπιώτης είπε: «Σήμερα η κα Holguin θα έχει συνάντηση με τον κ. Tatar και τις αμέσως επόμενες μέρες θα έχει συναντήσεις με μέλη της κοινωνίας, κοινωνικά σύνολα σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, για να μπορέσει και η ίδια να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη, να ενημερωθεί και από την ίδια την κοινωνία για την κατάσταση ως έχει σήμερα στην Κύπρο».
Κληθείς να πει αν η κα Holguin θα έχει νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή και κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Εκπρόσωπος είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επαναλάβει για άλλη μια φορά ότι είναι διατεθειμένος, είναι στη διάθεση της κας Holguin, και για δεύτερη και για τρίτη συνάντηση πριν αναχωρήσει από την Κύπρο όσο και για κοινή συνάντηση με τον κ. Tatar.
Είναι κάτι που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν».
Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε στην κα Holguin κάποιο έγγραφο, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.
Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την κα Holguin για τις ενέργειες του κατοχικού στρατού στη νεκρή ζώνη, ο Εκπρόσωπος είπε: «Η κα Holguin είναι πολύ ενημερωμένη, είναι ενημερωμένη τόσο σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών για όλα τα τεκταινόμενα, για όλες τις νέες εξελίξεις, όσο στο επίπεδο διαπραγματεύσεων, των δημόσιων δηλώσεων, αλλά και για τις εξελίξεις στη χώρα μας».
Σε ερώτηση αν θα υπάρχει μόνιμη παρουσία συνεργατών της κας Holguin στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αυτή είναι η πρόθεση, να υπάρχει μόνιμη παρουσία συνεργάτη της κας Holguin στην Κύπρο, αλλά και η ίδια να πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις στην Κύπρο για κάποιες μέρες, ώστε να γίνονται οι συναντήσεις. Αυτό, δηλαδή, που είχαμε πει από την αρχή, ότι θεωρούμε ότι θα είναι ωφέλιμη στη διαδικασία αυτή η τακτική, συχνή επαφή με την κα Holguin».
Κληθείς να πει κατά πόσον έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκαθαρίσει αν έχει μέλλον αυτή η προσπάθεια, ο Εκπρόσωπος είπε: «Δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, δεν υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο. Βεβαίως εμείς θεωρούμε ότι αν υπάρχει η ίδια πολιτική βούληση και από την άλλη πλευρά, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να επέλθει πολύ σύντομα».
Ερωτηθείς ποια είναι τα επόμενα βήματα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Μετά που θα ολοκληρώσει τις πρώτες της συναντήσεις η κα Holguin, θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή και κοινή συνάντηση, αυτό θα το αποφασίσει η ίδια, με τον κ. Tatar, για να δούμε πώς προχωρούμε».
Κληθείς να πει ποιο είναι το μήνυμα που μετέφερε η κα Holguin από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο ίδιος ο διορισμός της ως προσωπικής απεσταλμένης αποτελεί μήνυμα του Γενικού Γραμματέα, προσθέτοντας ότι το μήνυμά του είναι: «H προσήλωσή του στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».Ερσίν Τατάρ και Μαρία Ολγκίν@kktcb.org
Συνάντηση με Ερσίν Τατάρ
Λίγο μετά τις 11.30 το πρωί, η Μαρία Ολγκίν, συναντήθηκε και με τον Τουρκοκύπιο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.
Στη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, η Μαρία Ολγκίν συνοδευόταν από τον Κόλιν Στιούαρτ, επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Πηγή: gr.euronews.com