20.1.24

Η Ευρώπη σχεδιάζει πρόοδο στο ημιαυτόνομο αρθρωτό ναυτικό σκάφος


Το έργο θα επιχειρήσει να αναπτύξει ένα πρωτότυπο ημιαυτόνομο σκάφος μέχρι το 2027. (Εικόνα: ECDI)
Το πανευρωπαϊκό έργο σχεδιάζει να αναπτύξει μια νέα αρχιτεκτονική σκαφών, να δημιουργήσει και να δοκιμάσει το φυσικό πρωτότυπο του πλοίου μέχρι το τέλος του 2027 και να αναπτύξει μια αυτόνομη αρχιτεκτονική πλοίων με επίκεντρο τα δεδομένα.


Ένας ευρωπαϊκός συνασπισμός έχει ξεκινήσει τις εργασίες για ένα τετραετές πρόγραμμα 95 εκατομμυρίων ευρώ (103 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου ημιαυτόνομου αρθρωτού σκάφους που μπορεί να προσαρμοστεί για μια σειρά αποστολών.

Το Εσθονικό Κέντρο Αμυντικών Επενδύσεων (ECDI) και τα Baltic WorkBoats θα ηγηθούν ενός πανευρωπαϊκού έργου που θα ονομαστεί EUROGUARD (Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη Πλατφόρμας Αναφοράς Αυτόνομης Ναυτικής Αναφοράς με βάση πολλούς στόχους).

Στο έργο, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα χρηματοδοτούμενα έργα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF), συμμετείχαν 23 εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα από 10 χώρες της ΕΕ, με κράτη μέλη με επικεφαλής το ECDI και τη βιομηχανική κοινοπραξία με επικεφαλής την Baltic Workboats. Συνολικά 30 εκατομμύρια ευρώ για το έργο θα χρηματοδοτηθούν από τις ίδιες τις χώρες και τις εταιρείες.

Το έργο έχει χωριστεί σε τρεις φάσεις: ανάπτυξη μιας νέας αρχιτεκτονικής σκαφών (GENSA), δημιουργία και δοκιμή του φυσικού πρωτοτύπου του σκάφους μέχρι το τέλος του 2027 και ανάπτυξη μιας αυτόνομης αρχιτεκτονικής πλοίων με επίκεντρο τα δεδομένα.

Ο Ats Janno, επικεφαλής γραφείου έργου στο theECDI, δήλωσε: «Το πρωτότυπο θα απαιτήσει σίγουρα περαιτέρω ανάπτυξη, αλλά όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε ένα ανταγωνιστικό και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα σε στρατιωτικούς, τεχνικούς και οικονομικούς όρους, τόσο πιο βιώσιμο θα είναι το έργο».

Σε ένα προηγούμενο έργο συνεργασίας της EDF, το Integrated Modular Unmanned Ground System (iMUGS), η Εσθονία ηγήθηκε ενός έργου 32,6 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την ανάπτυξη μιας τυπικής λύσης για ευρωπαϊκά μη επανδρωμένα συστήματα εδάφους. 
Ίδια είδηση από την Εσθονία
ΤΑΛΙΝ – Κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών, από τον Ιανουάριο του 2024, το Εσθονικό Κέντρο Αμυντικών Επενδύσεων (RKIK) και η εσθονική εταιρεία Baltic Workboats θα ηγηθούν ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος αμυντικής συνεργασίας που έχει ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση του πρωτοτύπου ενός ημι- αυτόνομο αρθρωτό σκάφος για τα ναυτικά των ευρωπαϊκών χωρών.

Η Baltic Workboats ηγείται μιας κοινοπραξίας 23 εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων από χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Δανία, το Βέλγιο, η Σουηδία, η Ισπανία και η Εσθονία. Το RKIK εν τω μεταξύ είναι υπεύθυνο για τη συνεργασία των συμμετεχόντων χωρών, ανέφερε το RKIK σε δελτίο τύπου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, με τίτλο EUROGUARD, ή European Goal-based Multi-mission Naval Reference Platform Development, ανέρχεται σε 95 εκατομμύρια ευρώ, με 65 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF) και 30 εκατομμύρια ευρώ από τις συμμετέχουσες χώρες και εταιρείες.

«Το κοινό μας ενδιαφέρον είναι να προωθήσουμε τις ναυπηγικές τεχνολογίες και να αναπτύξουμε μια καθολική πλατφόρμα σκαφών που μπορεί να προσαρμοστεί αρθρωτά σύμφωνα με τις αποστολές», δήλωσε ο Ats Janno, επικεφαλής του γραφείου έργου στο RKIK. «Το γεγονός ότι μας έχει ανατεθεί ηγετικός ρόλος σε αυτού του είδους το έργο συνέργειας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας δείχνει την αριστεία της Εσθονίας στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας».

«Το πρωτότυπο θα χρειαστεί οπωσδήποτε περαιτέρω ανάπτυξη, αλλά όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε ένα ανταγωνιστικό και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα σε στρατιωτικούς, τεχνικούς και οικονομικούς όρους, τόσο μεγαλύτερη είναι η μελλοντική ζωτικότητα του έργου», πρόσθεσε ο Janno.

Ο Margus Vanaselja, Διευθύνων Σύμβουλος της Baltic Workboats, περιέγραψε τη συμμετοχή στο έργο και την ηγεσία της κοινοπραξίας ως μεγάλη τιμή καθώς και τεράστια ευθύνη που επιτρέπει στη Baltic Workboat να επιδείξει την τεχνολογία αιχμής και τις ικανότητές της ως ναυπηγός καθώς και να μάθει νέες τεχνολογίες.

Το έργο χωρίζεται σε τρία τμήματα -- την ανάπτυξη μιας νέας αρχιτεκτονικής βάσης στόλου, τη δημιουργία ενός φυσικού πρωτοτύπου του σκάφους και τη δοκιμή του στα τέλη του 2027 και την ανάπτυξη μιας αυτόνομης αρχιτεκτονικής πλοίων με επίκεντρο τα δεδομένα.

Οι ειδικές δυνατότητες του πρωτοτύπου θα καθοριστούν μέσω πολυετών δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης, αλλά γενικά, το σκάφος θα πρέπει να είναι ικανό για αυτόνομη πλοήγηση, ανίχνευση εμποδίων και απειλών, αποφυγή σύγκρουσης και άλλες ειδικές αποστολές. Το πρωτότυπο πρέπει να τηρεί την αρχή της αρθρωτής, επιτρέποντάς του να συναρμολογείται σύμφωνα με συγκεκριμένες ανάγκες ή εργασίες. Καινοτομία αναμένεται επίσης στο σύστημα πρόωσης, με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα να είναι μια σημαντική λέξη-κλειδί, είπε η Baltic Workboats.Το ΕΤΑ ιδρύθηκε για να υποστηρίξει την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία που σχετίζονται με την άμυνα στην ΕΕ, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ εταιρειών και ιδρυμάτων έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας σε όλη την Ευρώπη. Στο προηγούμενο έργο συνεργασίας του EDF iMUGS, η Εσθονία ηγήθηκε ενός έργου 32,6 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την ανάπτυξη μιας τυπικής λύσης για ένα ευρωπαϊκό μη επανδρωμένο επίγειο σύστημα.Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: εμείς όπως πάντα είμαστε απών. Μικρές χώρες με ελάχιστα χρήματα συμμετέχουν στα προγράμματα και εμείς που καιγόμαστε για τεχνολογία; Τι κάνουμε εμείς που καιγόμαστε για τεχνολογίας κύριοι της Κυβέρνησης; Περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση στο:
https://eda.europa.eu/homeΟι χώρες και οι εταιρίες που συμμετέχουν θα της διαβάσετε εδώ:https://defence-industry-space.ec.europa.eu/system/files/2023-06/EUROGUARD%20-%20Factsheet_EDF22.pdfΕμείς που είμαστε; Γιατί δεν συμμετέχουμε; Τι κάνουν οι αρμόδιοι στο ΥΠΕΘΑ;
 Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας: Η ΕΕ θα επενδύσει 832 εκατομμύρια ευρώ σε 41 φιλόδοξα αμυντικά βιομηχανικά έργα.
 https://www.pubaffairsbruxelles.eu/eu-institution-news/european-defence-fund-eu-to-invest-e832-million-in-41-ambitious-defence-industrial-projects/Το πρόγραμμα έκλεισε και εμείς δεν ενδιαφερθήκαμε. 
Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας: 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ και νέα μέτρα για την αμυντική καινοτομία https://defence-industry-space.ec.europa.eu/european-defence-fund-eu12-billion-boost-eu-defence-capabilities-and-new-measures-defence-innovation-2023-03-30_enΣε αυτό λάβαμε μέρος; Που και αυτό έληξε στης 22 Νοεμβρίου. Με την έγκριση αυτού του προγράμματος εργασίας, η Επιτροπή αποφάσισε να επενδύσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ στη συνεργατική άμυνα από την έναρξη εφαρμογής του κανονισμού ΕΤΑ τον Μάιο του 2021.Χρήματα που μας τα κρατάνε στην ΕΕ και δεν πάνε να τα πάρουμε! Τραγικά πράγματα! Ε ρε βούρδουλας που σας χρειάζεται.
Μπάρμπα Γιώργο άρπαξε την γκλίτσα και ρίξε! Ρίξε και ξανά ρίξε, γιατί κάποιοι εδώ στην Ελλάδα δεν βάζουν μυαλό. Ρίξε μπας και ξυπνήσουν ρίξε ξύλο μπόλικο.
Για το προηγούμενο πρόγραμμα που συμμετείχε η Εσθονία θα διαβάσετε εδώ:
 https://www.shephardmedia.com/news/landwarfareintl/eu-member-states-sign-deal-develop-european-standa/
 


 Αυτά δεν ενδιαφέρουν τους αρμόδιους που έχουν και κατέχουν της υψηλές θέσεις.
 Το έργο, που ονομάζεται M-SASV, είναι ένα από τα 14 νέα κοινά έργα στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) που ανακοινώθηκε χθες από την EDA.



Η Εσθονία, η Γαλλία και η Λετονία θα αναπτύξουν από κοινού μεσαίου μεγέθους (250-500 τόνους) ημιαυτόνομα πλοία για την εκτέλεση διαφόρων αποστολών ISR, ASuW, ASW…







Πηγή: https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/01/blog-post_19.html

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com