23.1.24

Καταιγίδα καταγγελιών για φοροδιαφυγή και πλαστές αποδείξεις

 



Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Εξήντα καταγγελίες την ημέρα για φοροδιαφυγή υποβάλλονται από τους φορολογούμενους στη νέα πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων. Την ίδια  στιγμή μέσω της εφαρμoγής για κινητά  "appodixi" έχουν υποβληθεί 153.380 καταγγελίες για προβληματικές αποδείξεις. Τα νεότερα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθεια για περιορισμό της φοροδιαφυγής καταγγέλλοντας περιπτώσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης συνολικά μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 5.559 περιπτώσεις καταγγελιών. Από αυτές οι 922 είναι επώνυμες ενώ οι 4.637 ανώνυμες. 

Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας "Καταγγελίες Πολιτών", παρέχεται η δυνατότητα στον καταγγέλλοντα, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να παρέχει πληροφορίες, επιλέγοντας μία ή περισσότερες  από τις εξής θεματικές κατηγορίες:

1. Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας, 

2. Φορολογικές παραβάσεις, 

3. Τελωνειακές παραβάσεις. 

Οι υποβληθείσες μέσω της εφαρμογής καταγγελίες/πληροφορίες διοχετεύονται συστημικά και αυτοματοποιημένα, ανάλογα με το αντικείμενό και το περιεχόμενό τους, στις αρμόδιες δομές για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση. 

Οι καταγγελίες φορολογικού περιεχομένου, για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια σε ελεγκτικό επίπεδο εντός έξι ετών από την υποβολή τους, μεταφέρονται σε διακριτό ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο τηρείται για λόγους ιστορικότητας ή για τυχόν αξιοποίησή τους κατόπιν συσχετισμού του περιεχομένου τους με νέες καταγγελίες/πληροφορίες.

Εφόσον, εντός δέκα  ετών από την υποβολή της καταγγελίας/πληροφορίας αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί καθ' οποιονδήποτε τρόπο, διαγράφεται οριστικά από το Ο.Π.Σ. Διαχείρισης καταγγελιών/πληροφοριών.

Σε ότι αφορά στις καταγγελίες τελωνειακού περιεχομένου, για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια σε ελεγκτικό επίπεδο εντός επτά ετών από την υποβολή τους, μεταφέρονται σε διακριτό ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο τηρείται για λόγους ιστορικότητας ή για τυχόν αξιοποίησή τους κατόπιν συσχετισμού του περιεχομένου τους με νέες καταγγελίες/πληροφορίες.

Εφόσον, εντός δώδεκα ετών από την υποβολή της καταγγελίας, αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί καθ' οποιονδήποτε τρόπο, διαγράφεται οριστικά από το Ο.Π.Σ. Διαχείρισης καταγγελιών/πληροφοριών.

Αυξήθηκαν και οι καταγγελίες από το κινητό

Η θεσμοθέτηση των μπόνους των 100 έως 3.000 ευρώ σε όσους φορολογούμενους εντοπίσουν μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα "appodixi" πλαστές αποδείξεις φαίνεται ότι ήταν αρκετό για να ενεργοποιήσει τους πολίτες να σκανάρουν αποδείξεις. Βέβαια, πριν την απόδοση των ποσών, οι ελεγκτές διενεργούν έλεγχο στην επιχείρηση για να εντοπισθεί το ύψος της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων την εφαρμογή "appodixi"  έχουν κατεβάσει στα κινητά τους περισσότεροι από 250.000 πολίτες.

Από τους ανωτέρω χρήστες της εφαρμογής έχουν πραγματοποιηθεί 153.380 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 69.046 είναι επώνυμες και οι 84.334 είναι  ανώνυμες. Υπενθυμίζεται ότι με την εφαρμογή  σκανάρεται  κάθε απόδειξη, που έχει εκδοθεί με QR  code. Εφόσον οι πολίτες διαπιστώσουν μη-διαβίβαση ή απόκλιση στα στοιχεία της απόδειξης, έχουν την δυνατότητα να την αποστείλουν στην ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι πρόσφατα είχε εντοπιστεί στη Σαντορίνη που είχε ξεχάσει να διαβιβάσει 6.100 αποδείξεις σε διάστημα τριών μηνών συνολικής αξίας 224.500 ευρώ. 

https://www.capital.gr