3.1.24

Τουρκία: Δεν θα επιτρέψει στα ναρκοθηρευτικά που στέλνει η Βρετανία στην Ουκρανία να περάσουν στην Μαύρη Θάλασσα




Η Τουρκία ανακοίνωσε χθες, ότι δεν θα επιτρέψει σε δύο βρετανικά πλοία να διέλθουν από τα ύδατά της καθ’ οδόν προς τη Μαύρη Θάλασσα για χρήση από την Ουκρανία, καθώς θα παραβίαζε ένα διεθνές σύμφωνο σχετικά με τη διέλευση των στενών εν καιρώ πολέμου.
Η Βρετανία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα στείλει δύο ναρκοθηρευτικά πλοία κλάσης Sandown του Βασιλικού Ναυτικού στο Ουκρανικό Ναυτικό για να βοηθήσει στην ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων της Ουκρανίας στον πόλεμο της με τη Ρωσία.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ενημέρωσε τους συμμάχους ότι δεν θα επιτρέψει στα πλοία να χρησιμοποιήσουν τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε η διεύθυνση επικοινωνίας της προεδρίας.
Όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, η Τουρκία ενεργοποίησε τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, εμποδίζοντας ουσιαστικά τη διέλευση στρατιωτικών πλοίων για τα εμπόλεμα μέρη. Το σύμφωνο εξαιρεί τα πλοία που επιστρέφουν στις βάσεις τους.
«Η Τουρκία έχει εφαρμόσει τη Συνθήκη αμερόληπτα και σχολαστικά για να αποτρέψει την κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε η προεδρία. Η Άγκυρα διατηρεί καλούς δεσμούς τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα εν μέσω πολέμου.

Πηγή: Reuters / OnAlert

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com