19.1.24

Τα ΗΑΕ συμφώνησαν να οπλίσουν τα τουρκικά Bayraktar - Η Ελλάδα... θεατής

 

Ο αμυντικός όμιλος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων EDGE Group ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεργάζεται με την εταιρεία κατασκευής drone Baykar για να οπλίσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της εταιρείας στην οποία πρόεδρος είναι ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ και μέλος του ΔΣ ο αδερφός του και γαμπρός του προέδρου της Τουρκίας, Σελτσούκ.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η EDGE είπε ότι θα ενσωματώσει τα "πυρομαχικά καθοδήγησης ακριβείας" DESERT STING 16 στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος TB2 της Baykar, το μοντέλο που έγινε διεθνώς γνωστό στις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από την EDGE φάνηκε να δείχνει έναν πύραυλο ήδη εγκατεστημένο σε ένα TB2.
"Στην EDGE, είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με την Baykar, μια κορυφαία εταιρεία στα προηγμένα εναέρια συστήματα. Η ευκαιρία να συνδυάσουμε τις δυνατότητες και των δύο εταιρειών είναι ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεργασία μας", δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της EDGE, Faisal Al Bannai, σε δήλωση.
Ομοίως, ο γαμπρός του Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ CTO της Baykar, δήλωσε: "Η ενσωμάτωση του DESERT STING 16 και άλλων όπλων και συστημάτων EDGE θα είναι πολύτιμες επιλογές στις προσφορές μας για ωφέλιμο φορτίο UAV. Η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας μας με την EDGE, έναν διεθνή ηγέτη στην προηγμένη τεχνολογία, θα προσφέρει περαιτέρω επιλογές στη βάση πελατών μας".
Ο Τζαν Κασάπογλου, διευθυντής αμυντικής έρευνας στο think tank Edam με έδρα την Κωνσταντινούπολη, είπε στο Breaking Defence ότι η συνεργασία μεταξύ των εταιρειών των Εμιράτων και της Τουρκίας είναι "πραγματικά σημαντική".
"Είναι η πρώτη φορά που μια τουρκική εταιρεία κατασκευής drone πιστοποιεί ξένα πυρομαχικά ή έξυπνες λύσεις για να ενσωματωθούν στις πλατφόρμες της", είπε. "Δεν υπάρχει [τέτοιο] προηγούμενο στο χαρτοφυλάκιο των τουρκικών εξαγωγών".
Ο Κασάπογλου είπε ότι η εισαγωγή των κατευθυνόμενων πυρομαχικών στην τουρκική πλατφόρμα θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για πρόσθετη ανάμειξη όπλων των Εμιράτων σε τουρκικές πλατφόρμες - μια πιθανή υπόσχεση στην ανακοίνωση της EDGE που έλεγε ότι "θα ακολουθήσουν και άλλες ενσωματώσεις ωφέλιμου φορτίου σε άλλες πλατφόρμες BAYKAR" και ότι οι δύο εταιρείες θα αναζητούσαν "ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία και αμοιβαίως επωφελή προγράμματα".
Ο Όμιλος EDGE πιέζει πρόσφατα να τοποθετήσει τα πυρομαχικά του σε ξένα αεροσκάφη. Για παράδειγμα, η εταιρεία των Εμιράτων συνεργάζεται με την General Atomics που εδρεύει στις ΗΠΑ για να ενσωματώσει τα πυραυλικά της συστήματα στο MQ-9B SkyGuardian, όπως έχει μεταδώσει το Breaking Defense. Κατά τη διάρκεια της Αεροπορικής Έκθεσης του Ντουμπάι τον Νοέμβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να τοποθετήσει βόμβες ιδιοκτησίας EDGE σε μαχητικά αεροσκάφη Rafale των ΗΑΕ, κάτι που θα ήταν το πρώτο για τα αεροσκάφη γαλλικής κατασκευής.

Πέτρος Κράνιας capital.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com