11.12.23

Ο αμερικανικός στρατός λαμβάνει τους πρώτους πυραύλους κρούσης ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς PrSM (Precision Strike Missile)



 Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2023 την αρχική παράδοση του πυραύλου ακριβείας μεγάλης εμβέλειας επόμενης γενιάς. Η παράδοση των πυραύλων Precision Strike Missile Increment 1 Early Operational Capability ακολουθεί τις επιτυχείς δοκιμές πιστοποίησης παραγωγής τον Νοέμβριο στο Πεδίο Εκτόξευσης Πυραύλων White Sands, N. M. (Darrell Ames/U. S. Army)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - Ο αμερικανικός στρατός παρέλαβε τους πρώτους πυραύλους ακριβείας που θα αρχίσουν να αντικαθιστούν το παλαιό τακτικό πυραυλικό σύστημα του στρατού, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας της 8ης Δεκεμβρίου.

"Η παράδοση των πυραύλων Precision Strike Missile Increment 1 Early Operational Capability ακολουθεί τις επιτυχείς δοκιμές καταλληλότητας παραγωγής τον Νοέμβριο στο Πεδίο Εκτόξευσης Πυραύλων White Sands, στο Νέο Μεξικό", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η παράδοση σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για το πρόγραμμα PrSM και ήταν ένα από τα 24 μεγάλα προγράμματα εκσυγχρονισμού που ο Στρατός προσπαθούσε να περάσει στα χέρια των στρατιωτών μέχρι το τέλος του 2023. Διαβάστε παρακάτω:
https://www.defensenews.com/digital-show-dailies/ausa/2022/10/09/us-army-on-track-to-field-24-systems-in-fy23-in-bid-for-a-modern-force/

"Ο πύραυλος κρούσης ακριβείας θα παρέχει στους διοικητές των Κοινών Δυνάμεων μια ικανότητα 24/7, παντός καιρού, που θα αντιμετωπίσει την ικανότητα του εχθρού να διεξάγει πολεμικούς ελιγμούς και επιχειρήσεις αεράμυνας", δήλωσε ο Doug Bush, βοηθός υπουργός Στρατού για την απόκτηση, την υλικοτεχνική υποστήριξη και την τεχνολογία. "Η ταχεία ανάπτυξη και παράδοση αυτής της δυνατότητας είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της επιθετικής χρήσης από τον Στρατό των νέων εξουσιών απόκτησης από το Κογκρέσο που μας επιτρέπουν να κινηθούμε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα για να παραδώσουμε βελτιωμένο εξοπλισμό στους στρατιώτες"


Το PrSM αποτελεί κορυφαίο πρόγραμμα για τον Στρατό και βασική τεχνολογία στο χαρτοφυλάκιο πυρών ακριβείας μακράς εμβέλειας της υπηρεσίας, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του νέου κύματος προτεραιοτήτων εκσυγχρονισμού της υπηρεσίας που προσδιορίστηκε το 2017.
 Ο πύραυλος - ο οποίος μπορεί να εκτοξευθεί τόσο από το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας M142 όσο και από το σύστημα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης M270A2 - θα είναι κρίσιμος για την υπηρεσία καθώς επιδιώκει μια ικανότητα βαθιάς επίθεσης που μπορεί να αντιμετωπίσει τις ρωσικές και κινεζικές τεχνολογίες. Τόσο οι διοικητές των ΗΠΑ που εδρεύουν στην Ευρώπη όσο και στον Ινδο-Ειρηνικό ανυπομονούσαν να λάβουν αυτή τη δυνατότητα.https://www.defensenews.com/land/2021/03/24/overmatch-is-fleeting-how-the-us-armys-multidomain-task-force-will-help-keep-joint-force-dominant/

Το πρόγραμμα ξεκίνησε αρχικά ως διαγωνισμός μεταξύ της Lockheed Martin και της RTX (πρώην Raytheon Technologies), αλλά η τελευταία δυσκολεύτηκε να ετοιμάσει το όπλο για πτητικές δοκιμές κατά τη φάση της τεχνολογικής ωρίμανσης και της μείωσης του κινδύνου του προγράμματος. Ο στρατός και η RTX αποφάσισαν αμοιβαία να τερματίσουν την προσπάθεια τον Μάρτιο του 2020.

Η Lockheed συνέχισε μόνη της την ανάπτυξη και τις πτητικές δοκιμές για την πρώτη αύξηση. Ο στρατός ενέκρινε το πρόγραμμα PrSM να περάσει στη φάση της μηχανικής και κατασκευαστικής ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο του 2021, αναθέτοντας στην εταιρεία σύμβαση ύψους 62 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή πρώιμων επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Η υπηρεσία ανέθεσε εκ νέου στη Lockheed άλλα 158 εκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο αργότερα για πρόσθετα PrSM πρώιμης επιχειρησιακής ικανότητας.

Ο Στρατός σχεδιάζει πρόσθετα, συμπεριλαμβανομένου ενός βελτιωμένου ανιχνευτή, καθώς και τεχνολογίας που θα παρέχει αυξημένη φονικότητα και διευρυμένη εμβέλεια. Προτεραιότητα για το PrSM στο εγγύς μέλλον είναι να επιδιώξει μια θαλάσσια ικανότητα θανάτωσης πλοίων.

Η Lockheed Martin και μια ομάδα RTX και Northrop Grumman θα διαγωνιστούν για μια επόμενη φάση του προγράμματος PrSM. Ο Στρατός ανέθεσε στην RTX σύμβαση ύψους 97,7 εκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο του 2023 για την προώθηση του σχεδιασμού της για το πρόγραμμα Long Range Maneuverable Fires, το οποίο σχεδιάζεται να γίνει η προσπάθεια PrSM Increment 4.

Η Lockheed έλαβε σύμβαση ύψους 33 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη δυνατοτήτων για την αύξηση περίπου την ίδια εποχή. Η αύξηση αυτή επικεντρώνεται στη δραματική επέκταση της εμβέλειας του PrSM, ενδεχομένως από τα 499 χιλιόμετρα (310 μίλια) που προβλέπεται σήμερα, σε υπερδιπλάσια απόσταση. https://www.defensenews.com/land/2021/06/14/us-army-to-fund-extended-range-precision-strike-missile-starting-in-fy22/ Η αποχώρηση της Αμερικής το 2019 από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς με τη Ρωσία επέτρεψε στον αμερικανικό στρατό να αναπτύξει τον πύραυλο για να πετάξει μακρύτερα. Η συνθήκη είχε αποτρέψει την ανάπτυξη πυραύλων με βεληνεκές μεταξύ 499 και 5. 000 χιλιομέτρων.

Τον Οκτώβριο του 2021, ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε δοκιμή πτήσης μεγάλου βεληνεκούς του PrSM, η οποία πιστεύεται ότι υπερέβη την τρέχουσα απαίτηση εμβέλειας των 499 χιλιομέτρων.Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: τι λένε οι Ρώσοι: Ο Στρατός των ΗΠΑ παρέλαβε την πρώτη παρτίδα επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων υψηλής ακρίβειας της νέας γενιάς PrSM (Precision Strike Missile). Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του στρατού των ΗΠΑ.

Η παράδοση της πρώτης παρτίδας νέων πυραύλων, που προορίζονται να αντικαταστήσουν τους επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους ATACMS σε υπηρεσία με τον αμερικανικό στρατό, πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι πύραυλοι παραδόθηκαν στην πρώτη έκδοση παραγωγής του Increment 1 Early Operational Capability, ο αριθμός των πυραύλων δεν αναφέρεται.Το πρόγραμμα Precision Strike Missile (PrSM) που ξεκίνησε το 2017, προέβλεπε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων υψηλής ακρίβειας με επίσημα αρχικά δηλωμένο βεληνεκές 60 έως 499 km, αλλά η ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψη η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο πύραυλος είναι ικανός να πετάξει σε εμβέλεια έως και 700-750 km. Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί ανακοινώνουν σχέδια για επίτευξη αυτονομίας άνω του 1 χιλ. χλμ. Η εκτιμώμενη ταχύτητα είναι πάνω από 5 Mach.

Ο νέος πύραυλος θα πρέπει να αντικαταστήσει τα απαρχαιωμένα πυρομαχικά των επιχειρησιακών-τακτικών συστημάτων ATACMS, καθώς και των M270A1 MLRS και M142 HIMARS MLRS. https://asc.army.mil/web/portfolio-item/ms-prsm/Το PrSM Inc 1 έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύεται από το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας M142 (HIMARS) και το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων M270A2 (MLRS). Ο νέος πύραυλος σχεδιάστηκε για να χτυπά στόχους σε απόσταση 500 χιλιομέτρων - μια απόσταση μεγαλύτερη από την εμβέλεια 70-300 χιλιομέτρων του παλαιού τύπου Army Tactical Missile System (ATACMS) που πρόκειται να αντικαταστήσουν - αλλά η υπηρεσία δεν έχει αποκαλύψει εάν όντως θα το χτυπήσει. εύρος.

Ο Στρατός, ωστόσο, έχει δηλώσει δημόσια ότι το έχει δοκιμάσει σε στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 400 χιλιομέτρων και σε πολύ μικρότερη απόσταση.

Μετά από εκείνη τη δοκιμασία πιστοποίησης του Νοεμβρίου, για παράδειγμα, η Lockheed δεν αποκάλυψε την ακριβή απόσταση που πέταξε ο πύραυλος για να χτυπήσει τον στόχο, αλλά ότι ήταν η «μικρότερη εμβέλεια που πετάχθηκε» μέχρι σήμερα σε λιγότερο από 85 χιλιόμετρα, «δείχνοντας έτσι τη συνεχή ακρίβεια του συστήματος από την εκτόξευση να έχω αντίκτυπο."

«Αν και δεν είναι η κύρια εμβέλεια αποστολής του PrSM, η πτήση μικρής εμβέλειας αντιπροσωπεύει το πιο αγχωτικό, δυναμικό περιβάλλον για τον πύραυλο καθώς ελίσσεται σε υπερηχητικές ταχύτητες για να ευθυγραμμιστεί με τον στόχο», δήλωσε τότε η Lockheed. «Αυτή η δοκιμή επαληθεύει τη δομική ακεραιότητα του πυραύλου και του ελέγχου τροχιάς».

Ανεξάρτητα από το πόσο μακριά μπορεί να πετάξει αυτός ο πρώτος πύραυλος επανάληψης, ο διοικητής του αμερικανικού στρατού στον Ειρηνικό στρατηγός Τσαρλς Φλιν είπε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ότι ανυπομονεί να έχει την «κρίσιμη ικανότητα» στο οπλοστάσιό του και να παρέχει στους στρατιώτες στην περιοχή τη νέα ικανότητα .



Καθώς ο στρατός προετοιμάζεται για το πεδίο εφαρμογής PrSM Inc 1, εργάζεται επίσης σε βελτιωμένες εκδόσεις του όπλου, συμπεριλαμβανομένου ενός Increment 2 με ένα multimode seeker, γνωστό ως Land-Based Anti-Ship Missile (LBASM) και ενός PrSM Inc 3. που θα επιδιώκει να προσθέσει ωφέλιμα φορτία ενισχυμένης θνησιμότητας.

Η υπηρεσία χρησιμοποίησε επίσης μια ομάδα Lockheed και μια ομάδα Raytheon Technologies-Northrop Grumman φέτος για να εργαστούν σε ανταγωνιστικά PrSM Inc 4  σχέδια που μπορούν να πετάξουν περισσότερα από 1.000 χλμ., πιθανώς διπλάσιο της εμβέλειας της τρέχουσας έκδοσης.Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: Ξέρουμε πως ήθελαν να πετύχουν ελάχιστη εμβέλεια 60 χιλιομέτρων, δεν τα έχουν καταφέρει ακόμα στην ελάχιστη εμβέλεια. Πάνε για νέα έκδοση με μεγαλύτερη εμβέλεια αλλά δυσκολεύονται να φτάσουν τα 1000 χιλιόμετρα, για αυτό οι Ρώσοι λένε για 700-750 χιλιόμετρα εμβέλεια. Η δική μου γνώμη είναι πως εκεί θα κυμανθεί τώρα η μέγιστη εμβέλεια του πυραύλου. Δοκιμάζουν νέα προωθητικά υλικά όμως οι Αμερικάνοι για αυτό και υποστηρίζουν πως θα φτάσουν στα 1000 χιλιόμετρα. Αν φτιάχναμε εμείς τον πύραυλο στα 500-550 χιλιόμετρα θα πήγαινε η μέγιστη εμβέλεια, στην τρίτη προσπάθεια κατασκευής και μετά από περισσότερα από 10-12 χρόνια δοκιμών θα έμπαινε σε αρχική παραγωγή. Δεν έχεις τα χρήματα και της υποδομές που απαιτούνται για να το κάνεις.





Πηγή: https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2023/12/prsm-precision-strike-missile.html

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com