10.12.23

Η Λετονία προμηθεύεται συστήματα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς IRIS-T SLM/ Ο σλοβένικος Τύπος αναφέρει ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα προμηθευτούν δύο συστήματα IRIS-T SLM



Στις 30 Νοεμβρίου 2023 το Υπουργείο Άμυνας της Λετονίας (MoD) ζήτησε ένα μέρος αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ από τη σύμβαση-πλαίσιο που συνήφθη με την Diehl Defense τον Σεπτέμβριο του 2023 για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς IRIS-T SLM. Η εντολή αγοράς αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αμυντική επένδυση της Λετονίας από την ανεξαρτησία της πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, σύμφωνα με τον Diehl.

Η Λετονία θα λάβει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος IRIS-T SLM, το οποίο θα εξασφαλίσει την εισαγωγή πολυεπίπεδης αεράμυνας στη Λετονία και την ενοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων μικρής εμβέλειας. Σε μια πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική αεράμυνας, τα συστήματα αεράμυνας διαφορετικών βεληνεκών μπορούν όχι μόνο να προστατεύουν άλλα χερσαία μέσα, αλλά και να προστατεύουν το ένα το άλλο και να λειτουργούν σε δικτυακό περιβάλλον. Κάθε επιπλέον στρώμα αυξάνει την αντίσταση ολόκληρου του συστήματος στις εχθρικές επιθέσεις. Η ανάπτυξη τέτοιων δυνατοτήτων αεράμυνας στη Λετονία είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων Diehl Defense, το σύστημα IRIS-T SLM έχει σχεδιαστεί για να αμύνεται έναντι απειλών από εχθρικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραύλους κρουζ και χωρίς πλήρωμα εναέρια οχήματα σε βεληνεκές έως 40 km και υψόμετρα έως 20 km. Σύμφωνα με τον Diehl, μια μονάδα πυρός IRIS-T SLM αποτελείται από εκτοξευτή, ραντάρ και θέση διοίκησης, τα οποία συμπληρώνονται από στοιχεία υποστήριξης όπως συνεργεία, ανταλλακτικά και οχήματα επαναφόρτωσης. Το σύστημα χαρακτηρίζεται από την υψηλή τακτική του κινητικότητα, την ικανότητα ανάπτυξης των εκτοξευτών και τις δυνατότητες εμπλοκής πολλαπλών στόχων με χαμηλές απαιτήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σύμφωνα με τον υπολογισμό της ESD, τρεις έως τέσσερις μονάδες πυρός IRIS-T SLM μπορούν να αγοραστούν για 600 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με τη διαμόρφωση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας, η κοινή προμήθεια ενός τύπου συστήματος θα επιτρέψει στη Λετονία και την Εσθονία να εξοικονομήσουν δημοσιονομικούς πόρους και να διευκολύνουν τον αμοιβαίο συντονισμό στην αεράμυνα των χωρών της Βαλτικής. Θα επιτρέψει επίσης τη διαλειτουργικότητα και την εναλλαξιμότητα συστημάτων και στοιχείων.


Η παράδοση των συστημάτων αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς θα πρέπει να ξεκινήσει το 2026, πρόσθεσε το υπουργείο. Μέχρι τότε, η Λετονία θα πρέπει να πρέπει να εκπαιδεύσει το προσωπικό της και να αναβαθμίσει την υποδομή της, καθώς και να πληροί άλλες απαιτήσεις, ώστε οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις να είναι σε θέση να λειτουργούν πλήρως και να συντηρούν τα συστήματα IRIS-T τη στιγμή της παράδοσης.Η Γερμανία ίδρυσε την «Ευρωπαϊκή Άμυνα Ακαδημία», ένα εκπαιδευτικό κέντρο για την αεράμυνα, στο Todendorf, την οποία ο επιθεωρητής της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιστράτηγος Ingo Gerhartz, κάλεσε τους συναδέλφους του στην European Sky Shield Initiative (ESSI) να επισκεφθούν. Στην ακαδημία, η Εσθονία και η Λιθουανία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κοινές και συνδυασμένες ευκαιρίες εκπαίδευσης για το σύστημα IRIS-T SLM στο πλαίσιο του ESSI.

Σε επιχειρησιακή χρήση στην Ουκρανία, το σύστημα IRIS-T SLM «εντυπωσιάζει με την εξαιρετική του απόδοση», σύμφωνα με τον Diehl, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το σύστημα έχει επιτύχει πολύ υψηλό ποσοστό χτυπήματος ακόμη και σε κύματα επίθεσης που περιλαμβάνουν περισσότερους από 12 στόχους.Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: με 600 εκατομμύρια ευρώ μπορούμε να αγοράσουμε 4 μονάδες πυρός και να αντικαταστήσουμε μέρος των Χωκ. Αν τα παραγγείλουμε τώρα θα τα πάρουμε μετά από 5 χρόνια. Για μένα αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα και όχι τα F-35, συν φυσικά τα πλοία που έχουμε ανάγκη.Μήπως όμως μπορούμε να τα πάρουμε σε πολύ καλύτερη τιμή;
Υπάρχει και νέα είδηση για αγορά IRIS-T SLM.
 Ο Σλοβένικος Τύπος αναφέρει ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα προμηθευτούν δύο συστήματα IRIS-T SLM, με το κόστος τους να ανέρχεται στα 200 εκ. ευρώ περίπου.
Η συμφωνία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προσχώρησης της στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία European Sky Shield initiative, στην οποία συμμετέχουν μέχρι σήμερα 20 χώρες. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά την κοινή προμήθεια συστημάτων αεράμυνας για τα μέλη του. Το ESSI θα περιλαμβάνει κοινή προμήθεια συστημάτων αεράμυνας για τα μέλη του, ενώ ως σύστημα μέσου βεληνεκούς προκρίνεται το IRIS-T SLM της Diehl, για μεγάλου το MIM-104 Patriot της Raytheon και για πολύ μεγάλου, με εξωατμοσφαιρικές αντιβαλλιστικές ικανότητες, το ARROW-3 της ΙΑΙ.Δηλαδή θα μπορούσαμε και εμείς να το αγοράσουμε με 100 εκατομμύρια αν συμετείχαμε στην European Sky Shield initiative!Κάθε ένα σύστημα αποτελείται από δυο ή τρία φορτηγά με 8 εκτοξευτές πυραύλων το κάθε ένα, ένα φορτηγό με ραντάρ και ένα φορτηγό με το κέντρο διοίκησης.Ο πύραυλος IRIS-T SLM ζυγίζει 130 κιλά.Η διαφορά στην τιμή που διαβάσαμε στην αρχή για 3-4 συστήματα, αφορά αν θα αγοράσουν με δυο ή τρία φορτηγά με 8 εκτοξευτές.
   



Πηγή: https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2023/12/iris-t-slm.html