24.12.23

Περισσότερα GLADIUS για Iron Division UAV, drones & barrage munition


Περαιτέρω στοιχεία του συστήματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναζήτησης και κρούσης GLADIUS παραδόθηκαν στη Σιδηρά Μεραρχία του πολωνικού στρατού. Αυτή η παράδοση περιλαμβάνει 4 εκπαιδευτικά και 5 UAV αναγνώρισης, 5 εκτοξευτές και πέντε οχήματα διοίκησης και πυρομαχικών. (φωτογραφία WB Electronics)

ΒΑΡΣΟΒΙΑ ---τις 20 Δεκεμβρίου παραδόθηκαν στις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις περαιτέρω στοιχεία του μη επανδρωμένου συστήματος έρευνας και κρούσης GLADIUS.

Η εν λόγω παράδοση είναι το αποτέλεσμα επιτυχώς διεξαχθεισών δοκιμών, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας μη επανδρωμένων συστημάτων έρευνας και κρούσης με πολεμική κεφαλή. Ως αποτέλεσμα, περαιτέρω στοιχεία της πρώτης μονάδας πυροβολαρχίας μεταφέρθηκαν στον χρήστη, αυξάνοντας τις δυνατότητές της, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων εκπαιδευτικών BSP-UT, πέντε μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναγνώρισης FT-5, πέντε εκτοξευτών, δύο οχημάτων διοίκησης και τριών οχημάτων πυρομαχικών.


Στις 15 Δεκεμβρίου 2022 παραδόθηκαν στις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις τα πρώτα στοιχεία του συστήματος GLADIUS, συμπεριλαμβανομένων δύο εκτοξευτών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και δύο εκπαιδευτικών οχημάτων GLADIUS. Το έργο κατέστησε δυνατή την έναρξη της εκπαίδευσης των ομάδων χειριστών των συνόλων GLADIUS πριν από τις επόμενες παραδόσεις των στοιχείων αυτού του συστήματος.

Η σύμβαση αξίας 2 δισεκατομμυρίων PLN μεικτά για την παράδοση του UAV GLADIUS υπεγράφη στις 6 Μαΐου 2022. Συμβαλλόμενα μέρη είναι το State Treasury - Agencja Armament και η WB Electronics SA και το αντικείμενο της είναι η παράδοση τεσσάρων μονάδων μπαταρίας του GLADIUS μη επανδρωμένων συστήματα αναζήτησης και απεργίας μαζί με πακέτο εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης.


Το πακέτο logistics περιλαμβάνει την παράδοση κιτ συντήρησης και υπηρεσίες συντήρησης για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Επιπλέον, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού πακέτου, εκτός από την εκπαίδευση του προσωπικού, αποκτώνται εκπαίδευση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και προσομοιωτές του συστήματος μη επανδρωμένων αναζήτησης και κρούσης GLADIUS.

Οι μονάδες UAV με ηλεκτροκινητήρα και μπαταρία των μη επανδρωμένων συστημάτων αναζήτησης και κρούσης GLADIUS έχουν σχεδιαστεί για να χτυπούν με ακρίβεια στόχους και να πραγματοποιούν αναγνώριση εναέριας εικόνας χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αναγνώρισης FT-5, εξοπλισμένα με οπτοηλεκτρονικές κεφαλές που επιτρέπουν την εγγραφή εικόνας, τόσο στο φως της ημέρας όσο και με χρήση θερμικής απεικόνισης.

Το ρόλο των τελεστών του συστήματος παίζουν τα μη επανδρωμένα επιθετικά εναέρια οχήματα GLADIUS, ενσωματωμένα με το σύστημα ελέγχου πυρός TOPAZ που χρησιμοποιείται από τις Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η μονάδα drones που κινείτε με ηλεκτρικούς κινητήρες και μπαταρίες περιλαμβάνει εκτοξευτές, οχήματα διοίκησης, πυρομαχικών και συντήρησης, καθώς και προμήθεια μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων επίθεσης GLADIUS.
Το δεύτερο πρωτότυπο του UAV αναγνώρισης και στόχευσης FT-5 που αναπτύχθηκε από την πολωνική εταιρεία WB Electronics (c) WB Electronics. Το FT-5 είναι ένα UAV τακτικής αναγνώρισης και επιτήρησης που διαφημίζεται από την WB Electronics εδώ και αρκετά χρόνια με βάρος απογείωσης 85 κιλά, άνοιγμα φτερών 6,4 μέτρα και μήκος 3,1 μέτρα, εξοπλισμένο με κινητήρες εσωτερικής καύσης δύο πτερυγίων με βίδες έλξης .
 GLADIUS Χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το BSP-U βασίζεται στο WARMATE 2, το οποίο μπορεί να παραμείνει στον αέρα για έως και 120 λεπτά και μπορεί να εξοπλιστεί με μια κεφαλή μορφοποιημένης γόμωσης, θερμοβαρικής ή κατακερματισμού. Για τη μεσαία εμβέλεια, το σύστημα GLADIUS υποστηρίζεται από το τακτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος FT5 του ίδιου κατασκευαστή για την απόκτηση στόχων. Επιπλέον, χρησιμεύει επίσης ως ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ του πράκτορα και του επίγειου σταθμού. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το 85 kg FT5 με άνοιγμα φτερών 6,4 m μπορεί να παραμείνει στον αέρα έως και 10 ώρες. Με μέγιστη εμβέλεια διεύθυνσης 150 km, το drone μπορεί να φτάσει σε ύψος κορυφής 5000 m, αλλά απαιτεί προετοιμασμένο διάδρομο για απογείωση και προσγείωση.

Το gimbal GS2-UM, που αναπτύχθηκε επίσης από την WB Group, με συνδυασμένη κάμερα ημέρας και υπέρυθρης ακτινοβολίας, χρησιμοποιείται για αναγνώριση και παρακολούθηση στόχων. Επιπλέον, μπορεί να ενσωματωθεί ένας φωτιστής στόχου λέιζερ. Τα δεδομένα που συλλέγονται μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο μέσω μιας κρυπτογραφημένης σύνδεσης δεδομένων στο ενσωματωμένο σύστημα καθοδήγησης του επίγειου σταθμού γνωστό ως TOPAZ. Τα δεδομένα που επεξεργάζονται εκεί επιτρέπουν την άμεση καθοδήγηση των περιπλανώμενων πυρομαχικών, αλλά και τη διόρθωση της βολής πυροβολικού σωλήνων ή πυραύλων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, το έργο περιλαμβάνει την αγορά πολλών εκατοντάδων drones, πυρομαχικών και προσομοιωτών για εκπαίδευση. 
Το ίδιο το WARMATE 2 είναι παρόμοιο σε εμφάνιση με το FT-5, αλλά έχει μικρότερες διαστάσεις και έναν ηλεκτροκινητήρα στην ουρά με μια έλικα ώθησης. Το βάρος του WARMATE 2 είναι περίπου 30 κιλά με βάρος κεφαλής 5 κιλά, το μήκος της συσκευής είναι 2,5 μέτρα, το άνοιγμα των φτερών είναι 2,5 μέτρα, η διάρκεια πτήσης είναι έως 2 ώρες, η οροφή είναι έως και 3000 μέτρα, το πραγματικό ύψος εργασίας του φράγματος είναι 200 ​​m, η μέγιστη ταχύτητα είναι 150 km / h. Εκτόξευση από κινητό καταπέλτη. Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά WARMATE 2 είναι μια κοινή ανάπτυξη της πολωνικής εταιρείας WB Electronics και της αμυντικής εκμετάλλευσης των Εμιράτων Tawazun, σε έναν αυτοκινούμενο εκτοξευτήρα εκτόξευσης (σε συνδυασμό με σταθμό ελέγχου) που βασίζεται στο τεθωρακισμένο όχημα Emirati Nimr Hafeet 6x6 (c) WB ElectronicsΣχόλιο Γεωργίου Δικαίου: Τι σημαίνει σωστός προγραμματισμός; Αυτό που έκαναν οι Πολωνοί.Το συγκρότημα Gladius ξεκίνησε με την ανάπτυξη της WB Electronics με οδηγίες της Πολωνικής Υπηρεσίας Εξοπλισμών το 2020 και είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα στόχευσης και χτυπήματος στόχων σε εμβέλεια έως 100 km για μονάδες πυραύλων και πυροβολικού του πολωνικού στρατού. Το συγκρότημα είναι ενσωματωμένο στο αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου πυροβολικού πεδίου του πολωνικού στρατού TOPAS και οι πυροβολαρχίες του συγκροτήματος θα πρέπει να αποτελούν μέρος κάθε συντάγματος πυροβολικού και, ενδεχομένως, στο μέλλον, να εισαχθούν στα τμήματα πυροβολικού και πυραύλων. Το συγκρότημα περιλαμβάνει δύο τύπους UAVS που αναπτύχθηκαν από την WB Electronics - τη συσκευή αναγνώρισης και προσδιορισμού στόχων FT-5 του σχεδίου αεροσκαφών, εξοπλισμένη με ηλεκτρονικό οπτικό σύστημα όλο το εικοσιτετράωρο και το όχημα κρούσης Gladius BSP-U. Το πακέτο μπαταριών (module) του συγκροτήματος θα περιλαμβάνει κινητούς εκτοξευτές, οχήματα ελέγχου, μεταφορά-φόρτιση και συντήρηση, καθώς και στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των δύο τύπων.Στης ΗΠΑ ξεκίνησαν να κατασκευάζουν UAV πριν το 2010, ακόμα και στην Τουρκία το 2013, εμείς εδώ δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα! Τόσα βλέπουμε κάθε μέρα στην Ουκρανία και δεν ξυπνάμε.  Χρησιμοποιούν UAV με δυο κινητήρες βενζίνης για μεγάλη εμβέλεια, μεγάλη δυνατότητα φορτίου και μεγάλο ύψος πτήσης. Ένα drones αναγνώρισης αν και μπορεί να μεταφέρει οπλικό φορτίο και έναν παρόμοιο τύπο περιπλανώμενου πυρομαχικού. Το θωρακισμένο φορτηγό 6Χ6 μεταφέρει drones αναγνώρισης με δυνατότητες επίθεσης και περιπλανώμενα πυρομαχικά. Όλα αυτά σε απευθείας σύνδεση με της πυροβολαρχίες του Στρατού της Πολωνίας. Για να έχεις βολές ακριβείας μόνο τα UAV και τα drones σου παρέχουν συνεχή στοιχεία από το πεδίο μάχης.Η διαφορές που βλέπουμε στα δικινητήρια μοντέλα είναι, πως ζήτησαν να μην έχουν σύστημα προσγείωσης και να εκτοξεύονται με καταπέλτη και προσγείωση με αλεξίπτωτο. 







Πηγή: https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2023/12/gladius-iron-division-21-2023-20.html

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com