25.12.23

Επίθεση drone εναντίον εμπορικού πλοίου ανοιχτά της Ινδίας - Το Ιράν «δείχνουν» οι ΗΠΑ

 Συνεχίζονται οι επιθέσεις των ανταρτών Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα - «Παραλύει» η παγκόσμια ναυσιπλοία

Μεγαλώνει η εμβέλεια των επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων. Το Σάββατο έγινε στόχος δεξαμενόπλοιο που μετέφερε χημικά σε θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Ινδίας, ενώ παράλληλα συνεχίστηκαν τα χτυπήματα σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επέρριψαν την ευθύνη για το πλήγμα στο χημικό δεξαμενόπλοιο σε “drone εφόδου που εκτοξεύθηκε από το Ιράν”.

Η επίθεση σημειώθηκε στη Θάλασσα της Αραβίας, 200 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του ινδικού λιμανιού Βερεβάλ, στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, στις 10:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας και Κύπρου) το Σάββατο. Προκάλεσε πυρκαγιά στο πλοίο η οποία κατασβέστηκε, ενώ δεν υπήρξαν θύματα, επεσήμανε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Το πλοίο Chem Pluto, υπό σημαία Λιβερίας, ανήκει σε ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία και το διαχειρίζεται ολλανδική εταιρεία.

Σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας Ambrey, το πλοίο “συνδέεται με το Ισραήλ” και πλέει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδίας, με τη Wall Street Journal να σημειώνει ότι η ολλανδική εταιρεία που διαχειρίζεται το Chem Pluto “συνδέεται με τον Ισραηλινό μεγιστάνα των θαλάσσιων μεταφορών Ιντάν Οφέρ”.

Το ινδικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι έστειλε στην περιοχή ένα αεροσκάφος και ένα πολεμικό πλοίο για να συνδράμουν το MV Chem Pluto.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος εξαπέλυσε το drone, η επίθεση αποτελεί την πιο πρόσφατη σε μια σειρά επιθέσεων με drones και πυραύλους που έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες εβδομάδες στην Ερυθρά Θάλασσα οι Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, καθώς μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Τον Νοέμβριο ισραηλινό εμπορικό πλοίο υπέστη ζημιές στον Ινδικό Ωκεανό λόγω επίθεσης με drone, για την οποία η Ουάσινγκτον κατηγόρησε το Ιράν.

Δύο πετρελαιοφόρα

Παράλληλα συνεχίστηκαν οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα με δύο πετρελαιοφόρα και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό να γίνονται στόχος.

Το πετρελαιοφόρο MN Saibaba, ιδιοκτησίας ναυτιλιακής εταιρείας της Γκαμπόν με σημαία Ινδίας, εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού επλήγη από drone που προήλθε από τις περιοχές της Υεμένης που ελέγχουν οι Χούτι, ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Το πετρελαιοφόρο MV Blaamanen με σημαία Νορβηγίας, επίσης δέχθηκε επίθεση από drone που εκτόξευσαν οι Χούτι, χωρίς ωστόσο να πληγεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αυτές ήταν η 14η και η 15η επίθεση εναντίον εμπορικών πλοίων που εξαπέλυσαν οι Υεμενίτες αντάρτες στην Ερυθρά Θάλασσα από τις 17 Οκτωβρίου, σημείωσε η CENTCOM.

https://gr.euronews.com