15.12.23

Η Κύπρος ζητά από την ΕΕ να κηρύξει τη Συρία ασφαλή χώρα για επαναπατρισμό! Έκθετη η ελληνική κυβέρνηση που δεν στηρίζει το αίτημα, σιωπητήριο από τα ελληνικά ΜΜΕ!

Η Ελληνική κυβέρνηση, από ποιους παίρνει "οδηγίες" ;
ΑΛΕΞ

 Η Κύπρος ανανέωσε τις εκκλήσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να κηρύξει τμήματα της Συρίας ασφαλή για επαναπατρισμό, ώστε να αμβλυνθεί η μεταναστευτική κρίση που περιβάλλει την Μεγαλόνησο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε στο  ότι το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών σχεδίαζε να θέσει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επόμενες ημέρες, καθώς η Λευκωσία προσπαθεί να ελαφρύνει το βάρος του αυξανόμενου πληθυσμού ασύλου το νέο έτος.

“Η έναρξη μιας συζήτησης για την επανεκτίμηση του θέματος της Συρίας είναι ζωτικής σημασίας για εμάς”, δήλωσε ο Ιωάννου στο πρακτορείο ειδήσεων.

“Έχουμε πέντε φορές περισσότερους μετανάστες από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της πρώτης γραμμής”, πρόσθεσε, η μεγαλύτερη συνομοταξία των οποίων προέρχεται από τη Συρία.

Oι αιτούντες άσυλο προσπαθούν να φτάσουν στην Κύπρο μέσω δύο βασικών μεθόδων – είτε με πλοίο στη Μεσόγειο είτε περνώντας χερσαία στην Τουρκία και εισερχόμενοι στην κατεχόμενη από την Τουρκία βόρεια Κύπρο, πριν περάσουν λαθραία μέσω της αποστρατιωτικοποιημένης νεκρής ζώνης στο διεθνώς αναγνωρισμένο νότιο τμήμα του νησιού που κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από Ελληνοκύπριους.

AP22301467976671 scaled

Η Κύπρος συγκλονισμένη: 21.500 αιτήσεις ασύλου μόνο πέρυσι

Συχνά ξεχνιέται, το νησιωτικό έθνος υποδέχτηκε περισσότερους από τους μισούς μετανάστες που ταξίδεψαν από τη μεταναστευτική διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη πέρυσι

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Ελβετία αυτή την εβδομάδα, ο Ιωάννου σημείωσε ότι οι αιτούντες άσυλο ανέρχονται πλέον στο 5% του κυπριακού πληθυσμού, ποσοστό υπερτριπλάσιο του μέσου όρου της  που είναι 1,5%.

“Αυτή η αύξηση των αιτήσεων ασύλου επιβαρύνει σημαντικά τις υποδομές και το σύστημα υποδοχής της χώρας”, δήλωσε ο κ. Ιωάννου.

Επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Λευκωσίας να συνεχίσει να βοηθά όσους το χρειάζονται και υπογραμμίζοντας το έργο της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ασύλου, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την επιθυμία του οι Βρυξέλλες να βοηθήσουν στην ελάφρυνση του φόρτου στο πλησιέστερο έδαφος της ΕΕ στη Μέση Ανατολή.

Εξήρε τον Λίβανο, ο οποίος, όπως είπε, βοήθησε να αναχαιτιστούν “πολλά” αλιευτικά σκάφη που αναχωρούν από τη Συρία προς το νησί – ένα ταξίδι περίπου 180 χιλιομέτρων που συνήθως διαρκεί περίπου 20 ώρες ανάλογα με τις συνθήκες πλεύσης.

Μια πρόταση που προτίθεται να υποβάλει η κυπριακή κυβέρνηση είναι η ιδέα των “ασφαλών ζωνών”, όπου οι αιτούντες άσυλο θα μπορούσαν να υποβάλλονται σε επεξεργασία σε κέντρα που βρίσκονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέτοια σχέδια έχουν ήδη ξεκινήσει από μεμονωμένα κράτη μέλη, όπως η Ιταλία με την Αλβανία και η Δανία με τη Ρουάντα, αν και καμία συμφωνία δεν είναι πλήρως λειτουργική μέχρι στιγμής.

https://newsfire.gr