14.12.23

Αμερικανικές κυρώσεις σε νομικά και φυσικά πρόσωπα στην Τουρκία


Σαρωτικές κυρώσεις σε εκατοντάδες φυσικά πρόσωπα και οντότητες στην Τουρκία -καθώς και στην Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αλλού- επέβαλαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύοντας όσους επιχειρούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έβαλαν στη «μαύρη λίστα» περισσότερα από 250 φυσικά και νομικά πρόσωπα, σε μια προσπάθεια της Ουάσινγκτον να λάβει αυστηρά μέτρα κατά της Ρωσίας και να εμποδίσει την παράκαμψη των κυρώσεων τις οποίες επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας για να προάγουμε την ανάληψη ευθυνών για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει η Ρωσία στην Ουκρανία και για εκείνους που χρηματοδοτούν και υποστηρίζουν τη ρωσική πολεμική μηχανή» ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε ένα δίκτυο τεσσάρων νομικών προσώπων και εννέα ατόμων που έχουν την έδρα τους στην Κίνα, τη Ρωσία, το Χονγκ Κονγκ και το Πακιστάν για την αρωγή και την προμήθεια κινεζικής κατασκευής όπλων και τεχνολογικού εξοπλισμού στη Ρωσία. Σημειώνει ότι το δίκτυο επεδίωκε να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και τους κινεζικούς ελέγχους για την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού.
Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης σε εταιρείες με έδρα την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα για την αποστολή τεχνολογίας, εξοπλισμού και πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων ρουλεμάν ή κυλίνδρων, εξαρτημάτων αεροσκαφών και συστημάτων ακτίνων Χ. Τα μέτρα στοχεύουν σε αυτό που οι αμερικανικές υπηρεσίες αποκαλούν δίκτυο προμηθειών της Ρωσίας, έναν χαλαρό συνασπισμό εταιρειών που τη βοηθούν να εφοδιάζεται με τεχνολογία αιχμής και όπλα κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων και των ελέγχων των εξαγωγών. Παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αγωνίστηκαν να εμποδίσουν αυτά τα προϊόντα να εισέλθουν στη ρωσική αγορά.
Η ανακοίνωση αυτή συμπίπτει χρονικά με την επίσκεψη, σήμερα Τρίτη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθειά του να πείσει το Κογκρέσο να ψηφίσει ένα πακέτο βοήθειας που περιλαμβάνει 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, παρά την επιμονή των Ρεπουμπλικανών να διοχετευθεί στην καταστολή της μετανάστευσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Οι εταιρείες με έδρα την Κίνα που τέθηκαν στο στόχαστρο περιελάμβαναν επιχειρήσεις δορυφορικής απεικόνισης οι οποίες, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, παρείχαν εικόνες υψηλής ανάλυσης στη ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner. Η Ουάσινγκτον έχει εντείνει τη διπλωματική πίεση σε χώρες και ιδιωτικές εταιρείες παγκοσμίως για να διασφαλίσει την επιβολή των κυρώσεων που η ίδια, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα δυτικά κράτη έχουν επιβάλει στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ρωσία απορρίπτει τις δυτικές κυρώσεις ως παράνομες και λέει ότι δεν θα εμποδίσουν την ανάπτυξη της οικονομίας της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ defence-point.gr