29.12.23

Ταράζουν τα λιμνάζοντα νερά του Κυπριακού


Ανδρέας Πιμπίσιης 
Μετά από μια μακρά περίοδο όπου το Κυπριακό βρισκόταν πολύ χαμηλά ή και εκτός πολιτικής ατζέντας, τις επόμενες εβδομάδες θα επανέλθει στο προσκήνιο οπόταν και αναμένεται αρκετή κινητικότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στη Νέα Υόρκη.
Πέραν από την ανακοίνωση του διορισμού απεσταλμένης, που αναμένεται εντός των ημερών, ιδιαίτερη σημασία θα έχουν οι δύο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ (σ’ ό,τι αφορά Πύλα και Άγιο Δομέτιο) και για τις Καλές Υπηρεσίες (όπου αναμένονται να διαφανούν οι προθέσεις του διεθνούς οργανισμού).
Η Λευκωσία αναμένει ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ανακοινωθεί και επίσημα ο διορισμός της Μαρία Άνχελ Ολκίν Κουεγιάρ. Αυτό που μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό είναι πως τα καθήκοντα της νέας απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών ξεκινούν από την 1η Ιανουαρίου. Απ’ εκεί και πέρα εκτιμάται ότι ευθύς μετά θα έρθει σε επαφή με τις δύο πλευρές, αλλά και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να προγραμματίσει το πρώτο της ταξίδι στο νησί αλλά και στις πρωτεύουσες των τριών εγγυητριών.
Το πρώτο ταξίδι της Μαρία Άνχελ Ολκίν Κουεγιάρ δεν αποκλείεται να προγραμματιστεί και αφού η ίδια έχει μα πρώτη συνάντηση με τον Κόλιν Στιούαρτ όταν αυτός θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη αρχές Ιανουαρίου. Ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αναμένεται ότι την πρώτη εβδομάδα του Γενάρη θα έχει συναντήσεις με τις δύο πλευρές για να συζητήσει τις εξελίξεις πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.
Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου θα είναι έτοιμες και οι δύο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας: η έκθεση για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, και η έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό. Αμφότερες οι εκθέσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα λαμβανομένων υπόψη μια σειρά από γεγονότα που έχουν επισυμβεί κατά μήκος της νεκρής ζώνης το τελευταίο εξάμηνο.
Εκείνο που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι το τι θα περιληφθεί στην έκθεση σε σχέση με τα γεγονότα στην Πύλα και στον Άγιο Δομέτιο. Σ’ ό,τι αφορά την Πύλα υπάρχει ήδη καταγεγραμμένη η θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπάρχει ωστόσο ένα ερωτηματικό για το πως θα καταγραφούν οι μετέπειτα εξελίξεις καθώς πλέον έχουν σταματήσει όλα τα έργα στην περιοχή. Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών καμιά αλλαγή δεν έχει σημειωθεί επί του εδάφους. Όσον αφορά τον Άγιο Δομέτιο και τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς η προσοχή στρέφεται στο πως θα καταγραφούν και θα διατυπωθούν τα γεγονότα από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών.

Σε σχέση με το Κυπριακό, πέραν από την εξέλιξη με τον διορισμό απεσταλμένης, η προσοχή στρέφεται προς δύο σημεία: πρώτον, το τι θα αναφέρει συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας και πως προτίθεται να κινηθεί το επόμενο διάστημα, και δεύτερον, η τοποθέτηση του ίδιου του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσα από το ψήφισμα που θα υιοθετηθεί στο τέλος του ερχόμενου μήνα.
Η Λευκωσία βρίσκεται σε εγρήγορση τόσο για τις εκθέσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν και κυρίως το περιεχόμενο του ψηφίσματος που θα ετοιμαστεί από τους Βρετανούς και θα τεθεί ενώπιον του του σώματος για να υιοθετηθεί. Κατά κανόνα μέσα στις λεπτομέρειες κρύβονται αρκετές παγίδες και γι’ αυτό θα καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου να απαλειφθούν εγκαίρως επίμαχες αναφορές.
Όσον αφορά τα διαδικαστικά, αρχές Ιανουαρίου (κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο) θα είναι έτοιμες οι δύο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα που αφορούν την ανανέωση την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την εισήγηση για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης για ένα ακόμα χρόνο, καθώς και αυτή που έχει να κάνει με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Κόλιν Στιούαρτ θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας επί των εξελιξεων.
Μετά την κατάθεση των εκθέσεων θα ετοιμαστεί το προσχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ως γνωστό το ψήφισμα ετοιμάζεται από τη Βρετανία (ως pen-holder) και εν συνεχεία θα τεθεί ενώπιον των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρ5) για περαιτέρω συζήτηση, στα μέσα Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση του προσχεδίου του ψηφίσματος και σε επίπεδο ολομέλειας του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή με τη συμμετοχή και των 15 μελών του σώματος. Εκτιμάται ότι πριν το τέλος Ιανουαρίου θα υιοθετηθεί το ψήφισμα με το οποίο θα ανανεώνεται η θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ένα ακόμα χρόνο.

Πηγή: philenews.com

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com