7.12.23

Όταν υποδέχεσαι τον Ερντογάν με υπόκλιση, κάτι δεν θα πάει καθόλου καλά…

 

Θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να πειστούν ακόμη και οι πιο δύσπιστοι, ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα αποτελεί μια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας και φυσικά της κυβέρνησης. Μία …υπόκλιση (τεμενά) του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, είναι η εικόνα που θα δυσκολέψει πολύ τους «επικοινωνιακούς μαστόρους» της κυβέρνησης. Εκτός από το «επικοινωνιακό αφήγημα» όμως υπάρχει πάντα η ουσία. Όταν υποδέχεσαι με τέτοιο τρόπο τον Τούρκο πρόεδρο, τότε κάτι δεν θα πάει καθόλου καλά …

 

Τι κι αν ένα μόλις 24ωρο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μας δήλωσε μεταξύ άλλων:

  • Δεν θέλει εμπλοκή τρίτων στις συνομιλίες μας, θέση που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποδεχτεί.
  • Να πάμε στη Χάγη όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα, αλλά για «όλα τα θέματα». Δηλαδή;
  • Αποκάλεσε τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης τουρκική.
  • Είπε ότι η Τουρκία δεν θα μας απειλήσει αν …δεν την απειλήσουμε κι εμείς. Τι σημαίνει αυτό;

Σε άλλες χρονικές περιόδους θα αρκούσαν αυτά για να «τιναχθεί στον αέρα» οποιαδήποτε ελληνοτουρκική επαφή. Τώρα αντιθέτως η Τουρκία παίρνει από την Ελλάδα μέχρι και βίζα για ακριτικά νησιά που συμπτωματικά είναι αυτά πάνω από τα οποία έχουν καταγραφεί χιλιάδες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

Ο κ.Ερντογάν με την επίσκεψη του στην Αθήνα, «ξεπλύθηκε» για τα καλά για μια σειρά προβλημάτων που έχει προκαλέσει στη Δύση και ειδικά στις ΗΠΑ. Παρουσιάστηκε στην Αθήνα με την «ηπιότητα» που θέλουν οι Αμερικανοί , που επιθυμούν ηρεμία στο «χώρο» του Αιγαίου και της ανατολική Μεσογείου. Ως «χώρο» μας βλέπουν κι όχι ως χώρα. Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι ότι εμείς επιτρέπουμε αυτή την προσέγγιση , ενώ η γειτονική χώρα και ο Ερντογάν, όχι.

https://www.militaire.gr

(Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη)