15.12.23

Εξελίξεις: «Ο Ζελένσκι φοβάται ότι θα τον σκοτώσει ο ουκρανικός στρατός – Η Ρωσία θα διαπραγματευτεί με Ζαλούζνι»


 Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, τόσο στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όσο και στο πολιτικό με την αντιπαράθεση μεταξύ ουκρανικής ηγεσίας και στρατού να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να φέρνει το τέλος πιο κοντά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είναι σε απόγνωση, όπως έγινε φανερό από την έκκληση που απηύθυνε στους ηγέτες της ΕΕ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ικετεύοντας σχεδόν για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τις Βρυξέλλες.

O Ζελένσκι βρίσκεται σε μία φάση σκληρής αντιπαράθεσης με τον στρατό της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Α.Λουκασένκο σε συνάντηση με τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών στο Μινσκ, αναφέρει το Sputnik

«Υπάρχει μια πολύ σκληρή σύγκρουση – σχεδόν θανάσιμη- σε εξέλιξη μεταξύ του προέδρου Ζελένσκι και του στρατού», είπε ο Λουκασένο.

«Η θέση που έχει ο ουκρανικός στρατός είναι κάπως διαφορετική, για να το θέσω ήπια, από τις απόψεις των πολιτικών και του Ζελένσκι, είπε ο Λευκορώσος ηγέτης.

Ο Ζελένσκι φοβάται για τη ζωή του – Η Ρωσία θα διαπραγματευτεί με τον στρατό

Ο Ουκρανός πρόεδρος το καταλαβαίνει αυτό πολύ καλά – και μπορεί κανείς να διαπιστώσει την αντίδρασή του από τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην ασφάλειά του, πιστεύει ο Λουκασένκο.

Ταυτόχρονα, οι «οι περισσότεροι επαγγελματίες στρατιωτικοί» εκτιμούν ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει.
Ως εκ τούτου, η ρωσική πλευρά θα πρέπει να διαπραγματευτεί πρώτα με τον ουκρανικό στρατό, θεωρεί ο Λουκασένκο.

Το καλοκαίρι του 2022, ο Α.Λουκασένκο μίλησε επίσης για τη σοβαρή σύγκρουση του Ζελένσκι με τον στρατό.

Δεν μπορούν να πολεμήσουν άλλο

Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται ότι «δεν μπορούν να πολεμήσουν άλλο», είπε ο Λουκασένκο.

Το φθινόπωρο του 2023, ουκρανικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν για την αντιπαράθεση μεταξύ του Ζελένσκι και του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Β. Ζαλούζνι .

Στις 4 Δεκεμβρίου, αποκαλύφθηκε ότι το γραφείο του Ζελένσκι συζητούσε την πιθανότητα αποπομπής του Ζαλούζνι.

Οι Financial Times παρατήρησαν στη συνέχεια ότι ο Β.Ζαλούζνι δεν εμφανιζόταν πλέον με τον Ζελένσκι δημόσια.

Σε απόγνωση ο Ζελένσκι

Έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να μην προδώσουν την Ουκρανία και να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων απηύθυνε ο Ζελένσκι, επισημαίνοντας πως αυτή η ημέρα θα μείνει στην Ιστορία.

«Σας ζητώ ένα πράγμα σήμερα μην προδώσετε τον λαό και την πίστη του στην Ευρώπη», είπε ο Ζελένσκι στους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα.

Και αυτή η μέρα θα μείνει στην ιστορία μας.

Είτε είναι καλό είτε κακό για εμάς, η ιστορία θα καταγράψει τα πάντα.

Κάθε λέξη, κάθε βήμα, κάθε πράξη και αδράνεια.

Ποιος πολέμησε για τι.

Είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη να μην ξαναπέσει στην αναποφασιστικότητα σήμερα.

Κανείς δεν θέλει η Ευρώπη να θεωρείται αναξιόπιστη.

Ή ανίκανη να λάβει αποφάσεις, που η ίδια προετοίμασε» υποστήριξε ο Ζελένσκι.

Οι μυστικές διαπραγματεύσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο πολύπειρος Αμερικανός δημοσιογράφος – ερευνητής Seymour Hersh με άρθρο έχει υποστηρίξει ότι ο Ουκρανός αρχιστράτηγος Β.Ζαλούζνι διαπραγματεύεται κρυφά με τον Ρώσο ομόλογό του Β. Γκερασίμοφ , κατάπαυση του πυρός και μία πιθανή ειρήνη με τους όρους της Μόσχας, έχοντας παραμερίσει τον Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον Hersh, σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο επίπεδο των στρατιωτικών ηγετών «έχουν αποκτήσει ραγδαία δυναμική ενώ οι εξελίξεις έχουν ξεπεράσει την καταστροφική ομάδα εξωτερικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Τ.Μπάιντεν»

https://warnews247.gr