12.12.23

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ


       Του Ευάγγελου Γριβάκου, Αντιστρατήγου ε.α. - Νομικού

Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους: Άναψε η φλόγα για 121.692 ... 


Στις 29 Νοε. 2023, στο  Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ»  (Λεωφ. Μεσογείων 227) , με πρωτοβουλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, με χρηματοδότηση του αείμνηστου Υποστράτηγου επί τιμή Ιάκωβου Τσιούνη και παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας,  έγιναν τα εγκαίνια ενός μεγαλεπήβολου Μνημείου υπό   την  ονομασία «ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ», που δεσπόζει στην κεντρική είσοδο του Πενταγώνου, ως έκφραση ελάχιστης οφειλόμενης Τιμής και Ευγνωμοσύνης  προς τους Έλληνες πεσόντες για  την Υπεράσπιση και Ελευθερία της Πατρίδος, από ιδρύσεως του νέου Ελληνικού κράτους (1830) μέχρι και το 1974.

Το  κεντρικό τμήμα  του Μνημείου αποτελείται από τον Βωμό με την φλόγα που άναψε  εντός αυτού τελετουργικά την ημέρα της τελετής για  να  καίει αενάως  εκεί. Ο Βωμός πλαισιώνεται από ένα  τοιχίο επί του οποίου απεικονίζονται 6 Έλληνες  στρατιώτες (ανά 3 ένθεν και ένθεν του Βωμού), με τα όπλα τους στραμμένα προς το έδαφος εις ένδειξη σεβασμού προς  τους τιμώμενους  νεκρούς, ενώ όπισθεν αυτού κυματίζει περήφανα επί του ιστού της η  Ελληνική Σημαία μαζί με τις Σημαίες του ΥΠΕΘΑ και των  3 Γενικών Επιτελείων. Εκατέρωθεν της διάταξης έχουν τοποθετηθεί 584 επιτύμβιες στήλες σε χρώμα μπρούντζου επί των οποίων είναι στερεωμένες γυάλινες πλάκες  με τα ονοματεπώνυμα (και μόνον αυτά, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο) των  121.692 καταγεγραμμένων πεσόντων. Οι στήλες αυτές έχουν τέτοια θέση στον χώρο ώστε , προοπτικά και νοητά, οι πεσόντες  να φαίνονται ότι «ατενίζουν» την  Γαλανόλευκη του Μνημείου, ως   το Ιερό   Σύμβολο για το οποίο  προσέφεραν τη ζωή τους.

 Όπως  διευκρίνισε  κατά την ομιλία του ο κ. Α/ΓΕΕΘΑ,  το Μνημείο είναι επίσης αφιερωμένο και στους  άλλους νεκρούς  Ήρωες που δεν είναι καταχωρημένοι στις στήλες, μερικές εκ των οποίων έχουν μείνει κενές ώστε  να συμπεριλάβουν περισσότερα  ονόματα στο μέλλον, αν η Πατρίδα το απαιτήσει. Αναφερόμενος ειδικά στους πεσόντες, ο κ. Αρχηγός εμφατικά τόνισε ότι «όλοι αυτοί ήσαν απλοί,  καθημερινοί  Έλληνες πριν γίνουν Ήρωες!  Ήσαν απλοί στρατιώτες της Ελλάδος!  Όπως και εμείς! Σαν και εμάς!, που όταν, όμως, ήλθε η ώρα της μεγάλης απόφασης, δεν δίστασαν ούτε μια στιγμή να περάσουν για πάντα στο Πάνθεον των Ηρώων  του Ελληνικού Έθνους». 

Για  τη συλλογή των ονομάτων των Ηρώων συγκροτήθηκε επιτροπή από  ιστορικούς και στελέχη των Διευθύνσεων Ιστορίας και των τριών Κλάδων των Ε.Δ, η οποία χρειάστηκε περισσότερους από έξι μήνες προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της που ήταν εξαιρετικά  επίπονο και χρονοβόρο διότι για να καταστεί  το δυνατόν  περισσότερο  πλήρης η καταγραφή των ονομάτων, απαιτήθηκε η αναδρομική και συγκριτική εξέταση  μεγάλου    πλήθους  αρχείων και πηγών οι οποίες, όσο η έρευνα εμβάθυνε προς τα  πίσω χρονικά, τόσο περισσότερο μειώνονταν αριθμητικά ή γίνονταν λιγότερο αξιόπιστες. 

Κατά πληροφορίες του ΓΕΕΘΑ, το Μνημείο σύντομα θα γίνει επισκέψιμο, κατά μεν τις εργάσιμες ημέρες σε σχολεία, σχολές, συνδέσμους κλπ, κατά δε τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες για όσους πολίτες επιθυμούν μεμονωμένα να το επισκεφθούν. Επίσης έχει προβλεφθεί και  η  δημιουργία ειδικού  πληροφοριακού για το Μνημείο  χώρου στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ (banner),  καθώς  και δυνατότητες τρισδιάστατης (3D) περιήγησης,  με σκοπό την πληρέστερη γνωριμία με αυτό (virtual ξενάγηση).  Άξιον εστί να  επισκεφθεί κανείς αυτό  το μοναδικό και ανυπέρβλητο  Μνημείο, όχι μόνο για αναβαθμισθεί εθνικά αλλά και για να νιώσει αισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας σε περίπτωση που εντοπίσει ονόματα προσφιλών προσώπων και προγόνων του  επί των  επιτύμβιων στηλών, όπως έγινε με τον γράφοντα που παρέστη στην τελετή των εγκαινίων.