23.12.23

Δένδιας: Δεν μπορείς να «σφυράς κλέφτικα» ενώ διεκδικείς ρόλο

 Αθήνα.- Εφόσον η Ελλάδα διεκδικεί γεωπολιτικό ρόλο, δεν μπορεί να «σφυρά κλέφτικα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε καθιερωμένη συνάντηση με διαπιστευμένους συντάκτες για την ανταλλαγή ευχών εν όψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ερωτηθείς για την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η αποστολή φρεγάτας δεν είναι κάτι «κοσμογονικό», ενώ σχολίασε τον έντονο τρόπο με τον οποίο σχολιάστηκε από τουρκικά ΜΜΕ, που, μεταξύ άλλων, έκαναν λόγο ακόμα και για «έφοδο της Ελλάδας στην Ερυθρά Θάλασσα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε πως αυτό δείχνει πως στην Τουρκία φαίνεται να έχει δημιουργηθεί «υπόστρωμα» που βλέπει την Ελλάδα ως ανταγωνιστή, ενώ χαρακτήρισε την τουρκική στάση στο θέμα του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς ως «παράθυρο ευκαιρίας» για τη χώρα μας, δεδομένου πως η Άγκυρα δεν καταδίκασε ως τρομοκρατικές τις επιθέσεις της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς – για την οποία ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει πως δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση- στο νότιο Ισραήλ και έχει καταφερθεί επανειλημμένα με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με την ύφεση που παρατηρείται στον τελευταίο καιρό, είπε ότι θα είναι ευτυχής αν παραμείνουν σε αυτό το σημείο, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν έχει ιδιαίτερα ελπίδες για περαιτέρω βελτίωση, εκτιμώντας πως είναι είναι επιλογή του προέδρου Ερντογάν να υπάρξει ύφεση, αλλά όχι να λυθούν τα ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όσον αφορά στο ποια θα είναι η φρεγάτα που θα αποσταλεί, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα- με τον υπουργό να λέει πως θα είναι κάποια από αυτές με τα διπλά Phalanx (συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας).

Μιλώντας για τα εξοπλιστικά- με φόντο τις αναφορές για «πάγωμα», μεταξύ άλλων, της τέταρτης φρεγάτας FDI και των κορβετών- και την αμυντική βιομηχανία, είπε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει προτεραιοποίηση, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως είναι πολύ σημαντικό να δοθεί έμφαση στην καινοτομία. Αναφερόμενος ειδικότερα στην ΕΑΒ, υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει εξυγίανσή της, τονίζοντας πως δεν μπορεί να φύγει από τον κρατικό έλεγχο, σχολιάζοντας πως «χωρίς την ΕΑΒ δεν ζούμε». Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα με το οποίο η εποπτεία της ΕΑΒ πέρασε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον κ. Δένδια να δηλώνει στη Βουλή πως έρχεται σχετικό νομοθέτημα και να χαρακτηρίζει «απολύτως προβληματική» την κατάσταση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως πάνω από 120 εκατ. ευρώ της ΠΑ έχουν δοθεί και καταβληθεί για προγράμματα που δεν έχουν υλοποιηθεί.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), λέγοντας πως η προσοχή θα στραφεί σε αυτά μετά την ΕΑΒ- υπενθυμίζεται πως τα κήρυξε πρόσφατα έκπτωτα για παραγγελία πυρομαχικών, η οποία είχε δοθεί το 2006 και είχε δοθεί σωρεία παρατάσεων- ενώ είχε ζητηθεί και άλλη παράταση.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε και για το θέμα της κατασκευής οικημάτων/ κατοικιών για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των Ελλήνων στρατιωτικών και άλλων αναγκών του δημοσίου τομέα, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι κάτι που θα συμβεί ό,τι και να γίνει, με σειρά προτεραιότητας νησιά- Έβρο- Κρήτη και μετά την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο κ. Δένδιας επισκέθηκε την Παρασκευή και το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγος Άγγελο Χουδελούδη. Παρευρέθηκε επίσης στην επίσκεψη ο Διευθυντής ΓΕΣ/ΔΥΓ υποστράτηγος Δημήτριος Κασίμος. Κατά την επίσκεψή του ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε για τη δραστηριότητα του Στρατιωτικού Νοσοκομείου από τον Διοικητή του 401 ΓΣΝΑ υποστράτηγο Κωνσταντίνο Λιασκώνη και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό και με νοσηλευόμενους εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Πηγή:huffingtonpost.gr

https://www.panhellenicpost.com/