29.12.23

Γιατί [και ποιοί] ανάβουν το φιτίλι στα Βαλκάνια;


Τι κρύβεται πίσω από την εξέγερση της αντιπολιτεύσεως κατά του ρωσσόφιλου Προέδρου της Σερβίας με την κατηγορία της νοθείας – Επανάληψη της «πορτοκαλί επαναστάσεως» κατά του Ουκρανού Προέδρου Γιανουκόβιτς θυμίζει η κατάστασις στο Βελιγράδι – Από μία κλωστή κρέμεται η σταθερότης στην περιοχή – Θα ξυπνήσουν δαιμόνια στην Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο;
Ανεμοι αποσταθεροποιήσεως πνέουν στα Βαλκάνια, καθώς το Βελιγράδι σπαράσσεται από σοβαρά επεισόδια. Επεισόδια που πυροδοτούνται από την αμφισβήτηση του αποτελέσματος των τελευταίων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 17 Δεκεμβρίου. Επεισόδια που ίσως αποτελούν το προοίμιο μίας ακόμη «πορτοκαλί επαναστάσεως» στην τελευταία χώρα της περιοχής που παραμένει κοντά στην Ρωσσία, αρνούμενη πεισματικά κάθε ιδέα εντάξεως στο ΝΑΤΟ, ενώ απέχει σταθερά των κυρώσεων που επιβάλλει η ΕΕ στην Ρωσσία. Είναι η ρωγμή στο ευρωπαικό αντιρωσσικό μέτωπο, την οποία θέλουν να κλείσουν οι δυτικοί σύμμαχοι. Και για αυτό ανάβουν το φιτίλι στα Βαλκάνια. Το τι θα ακολουθήσει, όμως, είναι απρόβλεπτο. Άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις στο Κοσσυφοπέδιο, που, ούτως ή άλλως, δεν είναι και πολύ σταθερό, ενώ τα «δαιμόνια» μπορεί να ξυπνήσουν και στην Βοσνία, όπου η συνύπαρξις τριών εθνοτήτων (Σέρβων, Κροατών και Μουσουλμάνων) καθιστούσε πολύ επισφαλή την ισορροπία την οποία είχε διαμορφώσει η συνθήκη του Νταίητον.
Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της Σερβίας επεκράτησε με 46,7% το κόμμα του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κάτι που σημαίνει ότι η πολιτική κατάστασις παρέμεινε σταθερή, χωρίς να έχει αμφισβητηθεί η στάσις φιλίας προς την Ρωσσία και σκεπτικισμού απέναντι στην Δύση. Μπορεί να έχουν περάσει 25 χρόνια από τους τελευταίους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην σερβική πρωτεύουσα, αλλά οι μνήμες δεν έχουν σβήσει. Και τούτο επιβεβαιώνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Όμως, κάποιοι έχουν διαφορετικά σχέδια. Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών άρχισε να αμφισβητείται αμέσως από την επομένη ημέρα. Από την αντιπολίτευση, αλλά και από κάποιους «διεθνείς παρατηρητές», δυτικής προελεύσεως όλως τυχαίως (!). Ξαφνικά, ο Πρόεδρος Βούτσιτς χαρακτηρίσθηκε «λαικιστής» –κατηγορία που ευκόλως εκτοξεύεται κατά μη αρεστών πλειοψηφιών– ενώ οι ανωτέρω αναφερθέντες «παρατηρητές» άρχισαν να ομιλούν για αθέμιτη άσκηση επιρροής από αυτόν υπέρ του κόμματός του (!). Ακόμη, άρχισαν να ομιλούν για μεροληψία των μέσων ενημερώσεως, παρατυπιών και εξαγοράς ψήφων, διαμορφώνοντας έτσι το κλίμα των ταραχών που ακολούθησαν.
Ήδη η Ρωσσία είχε καταγγείλει ότι οι διαδηλώσεις της αντιπολιτεύσεως, που άρχισαν σχεδόν αμέσως, υποστηρίζονταν από ξένες δυνάμεις. «Υπάρχουν διεργασίες και προσπάθειες από τρίτες δυνάμεις, μεταξύ άλλων και από το εξωτερικό, να προκαλέσουν ταραχές στο Βελιγράδι», εδήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκώφ.
Την ιδία στιγμή, η απερχομένη Πρωθυπουργός της Σερβίας, Άννα Μπρνάμπιτς, ευχαριστούσε τις ρωσσικές μυστικές υπηρεσίες για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες της αντιπολιτεύσεως. «Αυτή (σ.σ. η δήλωση) δεν θα είναι αρεστή στην Δύση», εδήλωσε η ίδια. Εν τω μεταξύ, οι διαδηλώσεις κλιμακώνονταν. Άρχισαν την Κυριακή με συγκέντρωση στο δημαρχείο του Βελιγραδίου, όπου οι διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα και τζάμια στην κυρία είσοδο, προτού η Αστυνομία κάνει χρήση χημικών για να τους διαλύσει. Δύο αστυνομικοί και έξι διαδηλωτές ετραυματίσθησαν, ενώ έγιναν 38 συλλήψεις. Διόλου αισιόδοξη για τις εξελίξεις η Αστυνομία, με τον εκπρόσωπό της να δηλώνει ότι αναμένονται περισσότερα γεγονότα και «περισσότερες συλλήψεις σε σχέση με τις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις», εννοώντας τις διαδηλώσεις της Κυριακής.
Πράγματι, τα γεγονότα επανελήφθησαν την Δευτέρα με την συγκέντρωση μερικών χιλιάδων πολιτών μπροστά στο κτήριο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στο Βελιγράδι, που εκλιμακώθη με πορεία προς το κεντρικό αστυνομικό τμήμα, όπου εκρατούντο όσοι είχαν συλληφθεί την προηγουμένη.
Η κατάστασις παραμένει τεταμένη. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν τις αντοχές της αντιπολιτεύσεως, καθώς ο Πρόεδρος Βούτσιτς έχει δείξει ήδη πολλές φορές ότι τις ενέργειές του χαρακτηρίζει επιμονή και ψυχραιμία. Οι ενέργειες της σερβικής αντιπολιτεύσεως είναι ευκόλως διαχειρίσιμες από αυτόν. Εκτός εάν ανοίξουν οι κερκόπορτες του Κοσσυφοπεδίου και της Βοσνίας
.
Πηγή: estianews.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com