7.12.23

«Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να μιλά για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα»-Κων.Ζιαζιάς


Γράφει ο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣ

Επίτιμος Α/ΓΕΣ

 Tα Γλυπτά του Παρθενώνα και όχι βέβαια «Ελγίνεια μάρμαρα» είναι αναμφιβολα μια ιστορική κλοπή . Ένα έργο τέχνης μπορεί να προσδιορίζεται είτε από το όνομα του δημιουργού του, είτε του θέματος του, είτε  του γενικότερου συνόλου ή χώρου του οποίου προορίστηκε να αποτελεί μέρος, ΠΟΤΕ όμως δεν μπορεί να προσδιορίζεται από το όνομα του λαφυραγωγου (Έλγιν), ο οποίος παράνομα τα αφαίρεσε, τα απέσπασε  δηλ. τα έκλεψε και στη συνέχεια τα οικειοποιήθηκε και εν συνεχεια τα πούλησε στην Βρετανία που του προσέφερε τα περισσότερα χρήματα……..

 Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αφαιρέθηκαν και κλάπηκαν από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803, και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806.

Η Χώρα μας υποστηρίζει και ορθώς ότι είναι  ‘‘κλοπή’’και πρέπει να επιστραφούν εκεί που ανήκουν, στην Αθήνα. Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι η κίνηση του Έλγιν έγινε με την άδεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε υπό τον ζυγον την Χώρα μας  εκείνη την εποχή .

Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του βέβαια  είναι δημιούργημα του ελληνικού πνεύματος της Αρχαίας Αθήνας. Φιλοτεχνήθηκαν μάρμαρο-μάρμαρο από την ιδιοφυϊα του Φειδία και των μαθητών του . Ηταν Δημόσιο έργο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας του Περικλή . Ο Παρθενώνας είναι αποτέλεσμα της κορύφωσης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Βήμα-βήμα, μέσα από πολέμους και θυσίες, ο Ελληνικός πολιτισμός έφτασε στον κολοφώνα  του, στον Παρθενώνα . Ως εκ τούτου ο Παρθενώνας και τα Γλυπτά του ανήκουν στην Ελλάδα . Είναι έργο και κληρονομιά Ελλήνων . Εγινε παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού επειδή εκφράζει την απόλυτη αρμονία και το ανυπέρβλητο κάλλος . Σε αυτό το παγκόσμιο Μνημείο της τελειότητας και της αρμονίας ασέλγησε ο βέβηλους και ιερόσυλος Ελγιν .

Για αυτό μια καλλιεργημένη χώρα , μια ευρωπαϊκή χώρα ,όπως η Βρετανία θα έπρεπε να έχει την αξιοπρέπεια να αποδεχθεί την ιστορική αλήθεια , την ιστορική πραγματικότητα , θα έπρεπε να εχει τη δύναμη να αποκαταστήσει την ακεραιότητα  της εκπληκτικής σύνθεσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα ,στη χώρα της δημιουργίας της. Αντ’ αυτού, αυτοεξευτελίζεται με το να «παρεξηγείται» μη αποδεχόμενος μια ιστορική αλήθεια , ότι δηλαδή έγινε κλοπή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και όχι μόνο , οταν η Ελλάδα στεναζε κάτω από τον τουρκικό ζυγό .

Είναι πασιφανές, διπλωματικά, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός προσέβαλλε τον Έλληνα πρωθυπουργό , με την ακύρωση  στο παρά πέντε ,της  προγραμματισμένης συνάντησης μαζι του,  και στο πρόσωπο του έθιξε ολόκληρο  τον Ελληνισμό . Η ευθεία επισήμανση του Έλληνα Πρωθυπουργού  ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και η ξεκάθαρη βολή μέσω της παρομοίωσης για την… κλεμμένη Μόνα Λίζα, φαίνεται ενόχλησαν  τον Βρετανό πρωθυπουργό , όμως αυτή είναι η «στεγνή» αλήθεια που η παγκόσμια κοινή γνώμη , αλλά και η πλειονότητα της βρετανικής κοινωνίας αναγνωρίζουν .

Οι δημοσκοπήσεις επι του θέματος δείχνουν ότι πάνω από τους μισούς Βρετανους επικροτουν να δουν τα μάρμαρα να επιστρέφουν στις ρίζες τους,και λίγο πάνω από το 20% θέλουν να παραμείνουν. Κάθε πολιτισμένος Βρετανός γνωρίζει ότι πρέπει να εκτεθούν εκεί που ανήκουν, στην Πατρίδα τους την Ελλάδα , την Αθήνα .

Όμως πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο με την  «απρεπή συμπεριφορά του» προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό , δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να σπάσει την ενότητα της σύνθεσης των μαρμάρων του Παρθενώνα , δεν κατόρθωσε να ακυρωση την Απόφαση του 2021, του Παγκόσμιου Οργανισμού, της UNESCO, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ζήτημα της διεκδίκησης, της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, του συμβόλου της αρμονίας, της αισθητικής και της Δημοκρατίας, είναι ορθό και δίκαιο να το λύσουν οι δυο κυβερνήσεις , σύμφωνα με τα επιχειρήματα, τα δεδομένα και την παγκόσμια βούληση στον 21ο αιώνα. Είναι δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις για τόσο ευαίσθητα θέματα  απαιτούν χρόνο, επιμονή και υπομονή, και εμείς διαθέτουμε. Η Ελλάδα συνεχίζει να μιλάει με το Βρετανικό Μουσείο, όπως και με όλη την επιστημονική κοινότητα. Η Χώρα μας  κρατά την εθνική της στάση και συνεχίζει με επιμονή και υπομονή να διεκδικεί. Κι είναι γνωστή η ελληνική θέση ότι, εφόσον τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, το κενό στο Βρετανικό Μουσείο η Ελλάδα μπορεί να το καλύψει διοργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις με σημαντικές αρχαιότητες .

Βεβαια εδώ υπάρχει ενα θέμα που δεν αφορά την Ελλάδα…εάν οι Άγγλοι επιστρέψουν στην Χώρα μας  τις κλεμμένες Ελληνικές αρχαιότητες και απαιτήσουν και οι Αιγύπτιοι τα δικά τους κλεμμένα όπως και άλλες χώρες που οι Άγγλοι τις έχουν «κατακλέψει», τότε τι θα μείνει στα βρετανικά μουσεία; Ίσως μόνο πέτρες, άντε και καμμιά γκάιντα..

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ομιλεί για δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα . Σκεφτείτε ποσό οξύμωρο ως και προσβλητικό ακούγεται … “ο δανεισμός ” !!!!!! θα μας δανείσουν δηλαδή τα δικά μας, αυτά που παράνομα αφαίρεσαν …αυτά που μας έκλεψαν;

Σκεφθείτε τι «λέει»,στους Έλληνες επισκέπτες και όχι μόνο ,η έκτη Καρυάτιδα που κάθεται ολομοναχη  στο Βρετανικό Μουσείο, χωρισμένη από τις άλλες «αδερφές» της , που  βρίσκονται στο μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα…

Σίγουρα βροντοφωνάζει και ικετεύει « ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!!!!! ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ , ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ…..»

ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ  ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ , ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ , ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ , ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΟ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ .

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα  θα επιστρέψουν σπίτι τους . Ο πολιτισμός της Ακρόπολης αντιστέκεται στο αποικιοκρατικό DNA των Βρετανών  και ο λαός μας ενωμένος διεκδικεί με σύμμαχο την ακαταμάχητη ιστορική πραγματικότητα ,την επιστροφή τους .

Βέβαια μέσα στον απόηχο της «ανεπίσημης επίσκεψης» του πρωθυπουργού στο Ηνωμενο  Βασίλειο και του διπλωματικού επεισοδίου , οι Τούρκοι προχώρησαν την αμυντική συμφωνία με την Βρετανία χωρίς καμία αντίδραση από την Χώρα μας . Δυστυχως η Μεγάλη Βρετανία αμνημων και αγνώμων  όπως πάντα προς την Ελλάδα, με την οποία βρέθηκαν δίπλα-δίπλα σε δυο Παγκοσμιους Πολεμους υποστηρίζει, από κοινού με την Ισπανία, την προμήθεια της Τουρκίας με Eurofighter Typhoon ,όπως ζήτησε επιτακτικά ο Ερντογάν κατά την επεισοδιακή επίσκεψη του στο Βερολίνο …….

https://www.militaire.gr

(Αναρτήθηκε από το Στρατηγό κ. Αθαν. Καραντζίκο)