31.12.23

Με την σωστή πλευρά της Ιστορίας η Ελλάδα αλλά το τουρκικό ANKA-3 πετάει με ουκρανικό κινητήρα απειλώντας μας στο Αιγαίο


 Όπως και να το δούμε, η χώρα μας πιάστηκε και πάλι “ κορόιδο”, αφού ενώ εμείς δώσαμε δωρεάν στρατιωτικό υλικό, ακόμα και από τα νησιά μας που απειλούν οι Τούρκοι καθημερινά, οι Ουκρανοί όχι μόνο δεν ο σεβάστηκαν, αλλά τροφοδοτούν με κινητήρες μια σειρά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Το μυστικό τουρκικό drone ΑΝΚΑ-3 έκανε την πρώτη του πτήση με ουκρανικό κινητήρα, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά την στενή σχέση Ουκρανίας και Τουρκίας εις βάρος ξεκάθαρα των ελληνικών συμφερόντων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως και να το δούμε, η χώρα μας πιάστηκε και πάλι “ κορόιδο”, αφού ενώ εμείς δώσαμε δωρεάν στρατιωτικό υλικό, ακόμα και από τα νησιά μας που απειλούν οι Τούρκοι καθημερινά, οι Ουκρανοί όχι μόνο δεν ο σεβάστηκαν, αλλά τροφοδοτούν με κινητήρες μια σειρά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Επίσης οι Τούρκοι πούλησαν επί χρήμασι ότι στρατιωτικό υλικό ζήτησε η Ουκρανία, παίζοντας διπλό παιχνίδι και με την Ρωσία.   

 Το τουρκικό ANKA-3 πετάει με ουκρανικό κινητήρα απειλώντας μας στο Αιγαίο

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος stealth ΑΝΚΑ-3 απου τροφοδοτείται από ουκρανικό κινητήρα ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη του πτήση, επεκτείνοντας το οπλοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας.

Το ANKA-3, που αναπτύχθηκε από την κρατική Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) και τροφοδοτείται από έναν κινητήρα που αναπτύχθηκε από την ουκρανική εταιρεία Ivchenko-Progress, πέταξε για περισσότερο από μία ώρα την Πέμπτη, φτάνοντας σε ύψος 2,4 km και ταχύτητα 150 κόμβους. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το παρουσίασε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter (X), αποκαλώντας το UAV ως προηγμένη τεχνολογία, τονίζοντας παράλληλα τις δυνατότητές του στην ενίσχυση της άμυνας της Τουρκίας.

Η ανάπτυξη του ANKA-3 έχει καλυφθεί από μυστικότητα και η TAI δημοσίευσε για πρώτη φορά τις φωτογραφίες της τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Ένας μηχανικός της εταιρείας που εργάζεται στο αεροσκάφος είπε στην ιστοσελίδα Defense Turk σε συνέντευξή του τον Μάιο ότι οι εργασίες σχεδιασμού ξεκίνησαν εντατικά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Το νέο μοντέλο σηματοδοτεί την αυξανόμενη επένδυση της Τουρκίας στην τεχνολογία των drone, συμπληρώνοντας το έργο της Baykar, μιας ιδιωτικής εταιρείας γνωστής για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, η οποία διευθύνεται από έναν από τον γαμπρό του Ερντογάν.

Τα TB2 έχουν γίνει διάσημα στην Ουκρανία ως ένα αποτελεσματικό και φθηνό οπλικό σύστημα.

Το ANKA-3 έχει σχεδιαστεί για αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης και μάχης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της TAI.
Μπορεί να πετάξει σε υψόμετρο έως και 40.000 πόδια και να μείνει στον αέρα έως και 10 ώρες, μεταφέροντας ωφέλιμο φορτίο 1.200 κιλών.

"Η ικανότητα του Anka να μένει στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Μπορεί να μετακινηθεί μπρος-πίσω στους στόχους του πολλές φορές χωρίς να εντοπιστεί από τα σύγχρονα ραντάρ αεράμυνας", δήλωσε ο Κουμπιλάι Γιλμάζ, ειδικός στην αεροπορία.

Το τουρκικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος Kaan έχει επίσης προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση τον Ιανουάριο, αν και αυτό είναι πιθανό να αργήσει πάρα πολύ ακόμη.

Η Ελλάδα και οι απαιτήσεις για αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται στο παρασκήνιο, και αν δέχεται νέες πιέσεις  η ελληνική κυβέρνηση για την αποστολή νέας παρτίδας όπλων, εκτιμάται όμως πως ότι και να δεχόμαστε, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μεταβάλλουμε την θέση μας, αφού οι Τούρκοι ετοιμάζονται για το Αιγαίο για να απειλήσουν τα νησιά μας, αμέσως μόλις ξεμπερδέψουν με την οικονομία τους.

Οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό πιέζουν παρόλα αυτά τις χώρες της ΕΕ, για την αποστολή στρατιωτικής  βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά δεν ακούμε και δεν διαβάζουμε πουθενά για την Τουρκία και ανάλογη αποστολή βοήθειας.

Οι Τούρκοι το μόνο που κάνουν εδώ και μεγάλο διάστημα είναι να πωλούν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα BAYRAKTAR, και άλλα όπλα πιθανότατα, λαμβάνοντας χρήματα από το Κίεβο, το οποίο με την σειρά του λαμβάνει ως βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια ακόμη αβάντα προς την Τουρκία, η οποία αποκαλείται από το αμερικανικό ΥΠΕΞ ως “κομβική” χώρα, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς να κάνει το παραμικρό εκτός του κλεισίματος του Βοσπόρου σε ρωσικά αλλά και αμερικανικά πολεμικά πλοία, ενώ τουρκικές δυνάμεις έχουν εισβάλει εκ νέου στο Βόρειο Ιράκ.

https://www.pentapostagma.gr

(Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας κ. Μιχάλη Τσολάκη)