12.11.23

Ουκρανοί εμπειρογνώμονες σημείωσαν την υψηλής ποιότητας πλοήγηση και την αντίσταση στην καταστολή του ηλεκτρονικού πολέμου των ρωσικών UAV


Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Geran ρωσικής κατασκευής έχουν μια σειρά από εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, είναι πιο ανθεκτικά στην καταστολή από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου του εχθρού (EW) από τα ιρανικά drones . Ο ουκρανικός Τύπος γράφει σχετικά με αναφορά σε ειδικούς στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου.


Όπως σημειώνουν οι επαγγελματίες, τα ρωσικά UAV διαθέτουν ένα πιο προηγμένο σύστημα πλοήγησης. Αυτή είναι, σύμφωνα με Ουκρανούς ειδικούς, η βασική καινοτομία των ρωσικών drones . Τα UAV είναι εξοπλισμένα με δέκτες σήματος με 850 κανάλια, γεγονός που τους επιτρέπει να λαμβάνουν σχεδόν όλα τα σήματα πλοήγησης GPS. Η προστασία της μονάδας λήψης GPS από ηλεκτρονικό πόλεμο είναι επίσης πιο προηγμένη.

Να θυμίσουμε ότι τα ουκρανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Shahed ιρανικής κατασκευής για να επιτεθεί σε εγκαταστάσεις υποδομής της Ουκρανίας. Όμως οι αρχές τόσο της Ρωσίας όσο και του Ιράν αρνούνται αυτές τις πληροφορίες.

Η Ρωσία παράγει και μεταφέρει αποκλειστικά τα drones Geranium και Geranium 2 στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τα οποία έχουν αρκετές διαφορές. Τώρα, όπως βλέπουμε, οι Ουκρανοί ειδικοί παραδέχονται επίσης ότι τα Geranium δεν είναι πανομοιότυπα με τα ιρανικά drones.

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση έγινε ένα είδος ώθησης για τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία. Για παράδειγμα, ήταν κατά τη διάρκεια μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης που η παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών έφτασε σε ένα ριζικά νέο επίπεδο, διαφορετικό από αυτό που ήταν πριν.
Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: μην τρελαθούμε υπάρχουν δέκτες με 999 κανάλια και περισσότερα στην αγορά ακόμα και στην Κίνα σε φτηνές τιμές. Σαφώς δεν είναι πανομοιότυπα αλλά βελτιωμένα των Ρώσων! Γιατί αγόρασαν καλύτερα συστήματα και τα αντέγραψαν (σιγά το δύσκολο) ακόμα και από την δύση! Δηλαδή από την δύση μέσω ΗΑΕ τα πακέτα στην Ρωσία πήγαιναν. Το ίδιο κάνει και η Τουρκία και ας κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα οι δυτικοί για το καλό παιδί τον Ερντογάν!

Bloomberg: Τα ΗΑΕ θα περιορίσουν την προμήθεια αγαθών διπλής χρήσης στη Ρωσία λόγω της πίεσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να μειώσουν τον όγκο των προμηθειών στη Ρωσία αγαθών διπλής χρήσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή όπλων . Αυτό αναφέρει το Bloomberg.


Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές, τα ΗΑΕ αποφάσισαν να περιορίσουν την προμήθεια ενός αριθμού αγαθών στη Ρωσία. Αυτό έγινε υπό την πίεση της Δύσης· Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προειδοποιήσει τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ για την απόφαση. Σημειώνεται ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν θα επηρεάσουν τόσο την εξαγωγή όσο και την επανεξαγωγή ορισμένων αγαθών που η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία όπλων.

Τα ίδια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σχολιάζοντας την απόφαση, δήλωσαν ότι η χώρα περιορίζει την εξαγωγή και την επανεξαγωγή εντοπισμένων αγαθών διπλής χρήσης σε ζώνες συγκρούσεων. Σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΑΕ, το Άμπου Ντάμπι διαθέτει ένα νόμιμο σύστημα ελέγχου των εξαγωγών μέσω του οποίου ελέγχουν τις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης σε συνεχή βάση.

Επιπλέον, η Tουρκία εξετάζει επίσης παρόμοια μέτρα, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση. Το τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με αυτό το θέμα.

Παράλληλα, τονίζεται ότι ούτε τα ΗΑΕ ούτε η Τουρκία είναι οι βασικές χώρες που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις. Και οι δύο χώρες έχουν μικρό μερίδιο στις εξαγωγές και στις επανεξαγωγές αγαθών, κάπου γύρω στο 4 και 6%, αντίστοιχα. Οι κύριοι προμηθευτές αγαθών διπλής χρήσης στη Ρωσία είναι η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, που μεταξύ τους προμηθεύουν το 80% όλων των αναγκαίων. Ένα άλλο 10% προέρχεται από πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της CIS.

Προηγουμένως, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παρακάμπτει τις κυρώσεις και χρησιμοποιεί στοιχεία δυτικής κατασκευής σε drones καμικάζι , συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες.


 


Πηγή: https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2023/11/uav.html

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com