11.11.23

Προειδοποίηση Μπάιντεν-Αν σκοτωθούν μαζικά Αμερικανοί Στρατιώτες σε Ιράκ-Συρία θα ισοπεδωθεί το Ιράν-Το Ισραήλ παρέλαβε παρτίδα βομβών Mk-84 και Mk-83 από ΗΠΑ

 

Ενώ το Ισραήλ παρέλαβε νέα παρτίδα εκατοντάδων βομβών Mk-84 και Mk-83 από τις ΗΠΑ, για τον πόλεμο με Χαμάς και Χεζμπολάχ, μπουρλότο στην Μέση Ανατολή έχουν βάλει οι επιθέσεις ιρανικών πολιτοφυλακών σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε Ιράκ και Συρία, αφού σε περίπτωση πολύνεκρου χτυπήματος, ο Μπάιντεν θα κτυπούσε πολλαπλάσια ακόμα και εντός του Ιράν, για πρώτη φορά μετά το 1978. 

 

Ο Ντέιβιντ Σένκερ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική Εγγύς Ανατολής, προειδοποίησε ότι ενώ ούτε το Ιράν και οι συμμαχικές του ομάδες ούτε οι ΗΠΑ φαινόταν να επιθυμούν μια άμεση αντιπαράθεση, οι κίνδυνοι αυξάνονται ραγδαία για κάτι τέτοιο.


Η πιθανότητα ενός μεγάλου χτυπήματος που θα παρασύρει την Αμερική σε μια σύγκρουση είναι «μια πολύ ρεαλιστική ανησυχία. Νομίζω ότι βαθμονομούν τις επιθέσεις για να παρενοχλήσουν αντί να σκοτώσουν μαζικά τα αμερικανικά στρατεύματα», είπε ο ίδιος για τις πολιτοφυλακές του Ιράκ και της Συρίας.


«Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούν να κάνουν». Δεν είναι σαφές πώς θα απαντούσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε μια μεγάλη επίθεση που σκοτώνει μεγάλο αριθμό Αμερικανών. Αγωνιζόμενος στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους, ο Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής επιδιώξει να περιορίσει τον ρόλο των ΗΠΑ στη σύγκρουση κυρίως στη διασφάλιση στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ", τόνισε ο ίδιος.

ΠροειΟι αρχηγοί της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) και της ισραηλινής Μοσάντ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στη Ντόχα

Οι αρχηγοί της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) και της ισραηλινής Μοσάντ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στη Ντόχα την Πέμπτη (9 Νοεμβρίου) για να συζητήσουν τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για απελευθέρωση ομήρων και μια παύση στις μάχες Χαμάς-Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών ήταν ασαφή, αλλά ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε αργότερα ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει σε προσωρινές παύσεις για ανθρωπιστικούς λόγους.

Το Κατάρ, όπου εδρεύουν αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς, ηγείται της διαμεσολάβησης μεταξύ της Χαμάς και των Ισραηλινών αξιωματούχων για την απελευθέρωση περισσότερων από 240 ομήρων.

Συνελήφθησαν από τους μαχητές της Χαμάς όταν έσκασαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ λέει ότι 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Στη συνέχεια, το Ισραήλ εξαπέλυσε έναν ανελέητο βομβαρδισμό της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς και στα τέλη του περασμένου μήνα ξεκίνησε μια  εισβολή στον θύλακα, όπου πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, το 40% εκ των οποίων παιδιά, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Μοσάντ του Ισραήλ, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και ο Πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι συναντήθηκαν μετά από συνάντηση μεσολαβητών του Κατάρ με αξιωματούχους από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς το βράδυ της Τετάρτης και συζήτησαν πιθανές παραμέτρους μιας συμφωνίας.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσε ότι ο Μπερνς συναντήθηκε με τον Μπαρνέα και τον πρωθυπουργό του Κατάρ για να συζητήσουν πιθανή απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το πλεονέκτημα της συνάντησης ήταν να συγκεντρωθούν και τα τρία μέρη σε ένα τραπέζι σε πραγματικό χρόνο για να επιταχυνθεί η διαδικασία, είπε η πηγή.

Οι συνομιλίες περιελάμβαναν επίσης μια συζήτηση για την επιτρεπόμενη εισαγωγή ανθρωπιστικών εφοδίων και καυσίμων στη Γάζα, που μέχρι στιγμής είχε αρνηθεί το Ισραήλ, μήπως, όπως λέει, εκτραπεί στη Χαμάς για πολεμικούς σκοπούς.

Ιράν και Χεζμπολάχ μαζί με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο των επιχειρήσεων στην Μέση Ανατολή, και ο κίνδυνος ανάφλεξης ήδη έχει μετατρέψει σε κύρια βάση του ΝΑΤΟ την Κύπρο, ενώ ο πολυεθνικός στόλος στην Ανατολική Μεσόγειο ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. 

https://www.pentapostagma.gr/