7.11.23

«Πυρά» κατά Κ.Μητσοτάκη και από τον Κ.Καραμανλή: «Εγώ κυβέρνησα χωρίς αλαζονεία με σεβασμό στους θεσμούς και στους νόμους»

 

«Δεν είχα πάθος για εξουσία και δεν κυνηγούσα την εύνοια των ΜΜΕ»

«Πυρά» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκης και της κυβερνήσεώς του εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης της Μαριέττας Γιαννάκου τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου του 2023.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε «στον σεβασμό των θεσμών και των νόμων» σε μία συγκυρία όπου πρόεδροι των Ανεξάρτητων Αρχών δέχονται συνεχή πόλεμο και απειλές από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης όπως έχει ήδη καταγγείλει ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος.

«Ακολουθώ τον δύσκολο δρόμο της νηφαλιότητας και του σεβασμού των θεσμών και των νόμων» είπε αναφερόμενος στον ηθικό και δημοκρατικό τρόπο με τον οποίο πρέπει να κυβερνάει ένας πρωθυπουργός.

Οι «βολές» συνεχίστηκαν και διαχώρισε ο ίδιος τη θέση του από το «πάθος για εξουσία» και την «αλαζονεία» αλλά και το «κυνήγι της εύνοιας των ΜΜΕ» χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον πολιτικό βίο της Μαριέττας Γιαννάκου.

«Δεν είχε το πάθος της εξουσίας, της προβολής, της αλαζονείας. Δεν είχε χορηγούς ή προστάτες, δεν επεδίωκε την εύνοια των ισχυρών ή των μέσων ενημέρωσης» είπε για την εκλιπούσα και πρόσθεσε ότι η Μαριέττα Γιαννάκου «ήξερε ότι πραγματική πολιτική είναι οι ιδέες, η ενσυναίσθηση και η ανθρωπιά, όχι η δίψα και το κυνήγι της εξουσίας. Ήξερε ότι οι ενάρετοι αντιμετωπίζουν την εξουσία ως τιμητικό μεν αλλά  βαρύ καθήκον, και όχι ως επίζηλο λάφυρο».

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε ως παράδειγμα την απάντηση που του είχε δώσει η Μαριέττα Γιαννάκου στις αντιδράσεις για το βιβλίο της Ιστορίας (το περιβόητο βιβλίο «Ιστορίας» της πρώην βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρίας Ρεπούση):

«Κώστα, προφανώς και διαφωνώ με τα γραφόμενα και πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει.

Όμως, σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, αυτά δεν γίνονται επειδή ο υπουργός ή ακόμα και ο Πρωθυπουργός διαφωνεί με την διατύπωση και επιβάλλει αυθαίρετα  την βούλησή του.

Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με συντεταγμένο τρόπο, από τα αρμόδια όργανα και τις θεσμικές διαδικασίες. Ο σεβασμός της θεσμικής τάξης είναι το ύψιστο καθήκον της εκάστοτε κυβέρνησης σε μια δημοκρατική πολιτεία».

Αξίζει να σημειωθεί πως «βολές» κατά του Κ.Μητσοτάκη εξαπέλυσε και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Κ.Καραμανλή Ν.Κακλαμάνης για την επιλογή του να πάει στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη το βράδυ της Δευτέρας, λέγοντας με νόημα «τον θεωρώ υπαίτιο για το γκριζάρισμα του Αιγαίου με τις συνθήκες του Ελσίνκι και κυρίως της Μαδρίτης».

https://www.pronews.gr