12.11.23

ΣΥΡΙΖΑ και εξελίξεις στην Πορτογαλία: Όλα ήταν ένα ψέμα!

 

Σοφία Βούλτεψη

Δέκα ακριβώς χρόνια από την έναρξη της εφόδου του προς την εξουσία και από τη δήθεν αυτοδιάλυση των συνιστωσών του, ο ΣΥΡΙΖΑ ζει το τέλος που του αξίζει. Αποδεικνύεται ότι δεν έλεγαν απλώς απροκάλυπτα ψέματα. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μεγάλο ψέμα. Ενωμένοι στην εξουσία, διχασμένοι και τριχασμένοι στην αντιπολίτευση αποκαλύπτουν τον ανενδοίαστο τυχοδιωκτισμό τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι κανείς τους δε λέει λέξη για την Πορτογαλία.

Δεν υπάρχει ομιλία, συνέντευξη, ανακοίνωση του κόμματος, του Τσίπρα και όλων των στελεχών όπου να μην αναφέρεται το «παράδειγμα της Πορτογαλίας». Τώρα που η πορτογαλική κυβέρνηση έπεσε εν μέσω σκανδάλου διαφθοράς, εισαγγελικών ερευνών, συλλήψεων στενών συνεργατών του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Κόστα, παραίτησής του και προκήρυξης νέων πρόωρων εκλογών μέσα σε δύο χρόνια, το «παράδειγμα της προοδευτικής Πορτογαλίας» πήγε περίπατο.

Ως γνωστόν, η εισαγγελία της χώρας ερευνά υπόθεση για κατάχρηση δημοσίου χρήματοςδιαφθορά και αθέμιτη επιρροή στο πλαίσιο της έγκρισης συμβάσεων για την εξόρυξη λιθίου και την παραγωγή υδρογόνου.

Η δικαστική έρευνα έχει ήδη οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών κατά του υπουργού Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα και στην σύλληψη του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Βίτορ Εσκαρία, καθώς και του πρωθυπουργικού συμβούλου Ντιόγκο Λασέρντα Ματσάντο, γνωστού και ως… «καλύτερου φίλου». Μεταξύ των υπόπτων και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ζοάο Μάτος Φερνάντες.

Υπό κράτηση τέθηκαν και ο Νούνιο Μασκαρένιας, δήμαρχος της πόλης Σίνες, όπου είχε δρομολογηθεί η κατασκευή εργοστασίων υδρογόνου, καθώς και δύο επιχειρηματίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο ο Κόστα είχε αποφασίσει να κρατήσει στη θέση του τον υπουργό Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του στο πλαίσιο ενός σκανδάλου γύρω από την κρατική αεροπορική εταιρεία TAP, γεγονός που είχε προκαλέσει την δυσφορία του συντηρητικού Προέδρου Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Η πραγματική τέλεια θύελλα

Λίγο αργότερα, τον περασμένο Ιούλιο, είχε εκδιωχθεί ο υπουργός Άμυνας, Μάρκο Καπιτάο Φερρέιρα, που είχε βρεθεί στη δίνη άλλου σκανδάλου, που έλαβε την ονομασία «Τέλεια Θύελλα». Η οποία δικαιώνει σήμερα το όνομά της!

Σύμφωνα με τον πορτογαλικό Τύπο, η «επιχείρηση Influencer» (λόγω της άσκησης πολιτικής επιρροής προς εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων) που οδήγησε στην παραίτηση Κόστα αποκαλύφθηκε μέσω είκοσι τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, όπου ο πρωθυπουργός αναφερόταν ως «Θεός» και ακούγονταν φράσεις του τύπου «τι χρειάζεστε, μια κλήση από τον Πρωθυπουργό;» και «ο Ροντρίγκο χρειάζεται απλώς η κυβέρνηση να του πει ότι αυτό είναι για να προχωρήσουμε μπροστά»…

Αυτό που διερευνάται είναι αν όλα αυτά ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Οι εισαγγελείς πιστεύουν πως είναι ύποπτο το γεγονός ότι στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους, ο Κόστα και ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Φερνάντες κανόνιζαν «να τα πουν από κοντά» για τα θέματα του λιθίου και του υδρογόνου.

Σημειώνεται ότι δεν παρακολουθείτο ο πρωθυπουργός, αλλά οι συνομιλητές του. Οπότε ερευνάται και ο τρόπος που απαντούσε ο κ. Κόστα.

Ο εφιάλτης του Αντόνιο Κόστα ξεκίνησε στις 28 Δεκεμβρίου 2020, όταν αποφάσισε να καλέσει στον τηλέφωνο τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος για να μιλήσουν για το έργο εξόρυξης λιθίου και υδρογόνου. Οι πράκτορες της DCIAP (Κεντρική Υπηρεσία Εγκληματικών Ερευνών και Δίωξης) θεώρησαν από τότε την συγκεκριμένη συνομιλία σημαντική για τις έρευνές τους.

Σύμφωνα με την εισαγγελία «κατά την διάρκεια των ερευνών προέκυψε ότι οι ύποπτοι επικαλούνταν το όνομα και την εξουσία του Πρωθυπουργού και της παρέμβασής του για ξεμπλοκάρισμα διαδικασιών στο προαναφερθέν πλαίσιο. Τέτοιες αναφορές θα αναλυθούν ανεξάρτητα στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε στο Ανώτατο Δικαστήριο».

Μάλιστα μια μόλις εβδομάδα πριν από την παραίτηση Κόστα, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε συνέντευξή του, είχε πει ότι «η διαφθορά είναι διαδεδομένη στην Πορτογαλία και διαθέτει ισχυρά ερείσματα στη δημόσια διοίκηση. Αυτό δεν είναι μια απλή αντίληψη, είναι βεβαιότητα»!

Ο Κόστα παραιτήθηκε μόνος του!

Φυσικά, για όλα αυτά θα αποφασίσει η πορτογαλική Δικαιοσύνη. Και στην Πορτογαλία οι πολιτικοί αντίπαλοι του Κόστα αυτό περιμένουν, χωρίς να προτρέχουν και να καταλήγουν σε συμπεράσματα και να ζητούν παραιτήσεις.

Ο Κόστα παραιτήθηκε μόνος του. Μάλιστα, ο Πρόεδρος των Πορτογάλων Δικαστών Αντάο Καρβάλιο δεν έκρυψε την έκπληξή του. Σε δήλωσή του είπε ότι το δικαστικό σώμα αιφνιδιάστηκε από την παραίτηση, καθώς στην ανακοίνωση της εισαγγελίας, στην τελευταία παράγραφο γινόταν αναφορά στον πρωθυπουργό, αλλά σε σχέση με τις τηλεφωνικές συνομιλίες που ερευνώνται. Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ως πρόσχημα αυτήν την αναφορά και αυτήν την παράγραφο για να παραιτηθεί.

Ο σάλος που έχει προκληθεί από την παραίτηση Κόστα, έφερε χθες Σάββατο και νέα δήλωση εκ μέρους της Γενικής Εισαγγελέως Λουσίλια Γκάγκο, η οποία αποκάλυψε ότι η αυτόνομη έρευνα για τον πρωθυπουργό έχει ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Αντόνιο Κόστα γνώριζε.

Μας είχαν ζαλίσει το κεφάλι

Αλλά εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ μας είχαν ζαλίσει το κεφάλι με το «παράδειγμα της Πορτογαλίας». Όλα τα έκαναν καλύτερα εκεί:

Καλύτερα σχεδίασαν το Ταμείο Ανάκαμψης, καλύτερα αντιμετώπισαν το στεγαστικό πρόβλημα, καλύτερα αντιμετώπισαν το πρόβλημα των πυρκαγιών, επειδή τάχα εφάρμοσαν το πόρισμα Γκολντάμερ, είχαν λιγότερους νεκρούς κατά την πανδημία.

Επίσης, η «προοδευτική πορτογαλική κυβέρνηση» έπεισε τον λαό να εμβολιαστεί κατά του covid, μηδένισε τον ΦΠΑ, είχε καλύτερες επιδόσεις στην ψηφιακή εκπαίδευση, πέτυχε εξαίρεση από το χρηματιστήριο ενέργειας, ενίσχυσε το σύστημα υγείας με «καλές πρακτικές», αύξησε τα εισοδήματα και άλλα πολλά.

Αν τους πιστεύαμε, έπρεπε να… είχαμε μεταναστεύσει όλοι στην Πορτογαλία!

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως η Πορτογαλία συγκλονίζεται εδώ και μήνες από απεργίες και διαδηλώσεις για την ακρίβεια, για τους μισθούς, για το υψηλό κόστος διαβίωσης, για τα πανάκριβα σπίτια, για την αναποτελεσματικότητα του μηδενισμού του ΦΠΑ, ενώ και πέρσι και φέτος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών.

Όσο για τους νεκρούς της πανδημίας, εκεί παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη υπερβάλλουσα θνητότητα, ενώ η περίφημη «ιβηρική εξαίρεση» από το χρηματιστήριο της ενέργειας αποφασίστηκε λόγω της σχεδόν μηδενικής διασύνδεσης με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Από τα τέλη Οκτωβρίου η χώρα συγκλονίζεται από τις απεργίες στον δημόσιο τομέα, με τους υγειονομικούς να δηλώνουν πως θα συνεχίσουν παρά την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Θυμίζω ότι τον Αύγουστο του 2022, η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο είχε παραιτηθεί κάτω από το βάρος των καταγγελιών για την απόφασή της να αναστέλλεται εκ περιτροπής η λειτουργία των τμημάτων Επειγόντων περιστατικών των μαιευτικών κλινικών σε κάποια νοσοκομεία.

Όλα αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ τα διέψευδαν μετά μανίας μόνο και μόνο για να μας διαφημίσουν πόσο καλές είναι οι αριστερές κυβερνήσεις.

Όλοι μαζί! Όπως όλοι μαζί γέμιζαν τον κόσμο με ψέματα. Όλοι μαζί φώναζαν πως για όλα φταίει ο Μητσοτάκης και πως οι θάνατοι από covid ήταν… πολιτική επιλογή! Όλοι μαζί διαφήμιζαν το γελοίο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015 και όλοι μαζί βροντοφώναζαν για το «Όχι» στις γελοίες φιέστες του Συντάγματος.

Τώρα, ζουν την αναγγελία άλλης μιας παρωδίας δημοψηφίσματος για τις… διαγραφές, διότι είναι… άρρωστοι και ο Κασσελάκης παρέλαβε ένα άδειο γραφείο.

Και όλοι μαζί διαλύονται. Αφού προηγουμένως έβλαψαν όλοι μαζί το ίδιο την Συρία, για να θυμηθούμε τον Καβάφη.

Αλλά για το «παράδειγμα της Πορτογαλίας», ούτε κουβέντα!

*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος